“Din næste computer er måske slet ikke en computer.” Sådan forsøger Apple at sælge sin Pro-serie af iPads. For Apple vil så frygteligt gerne, at vi skifter vores bærbare computere ud med tablets i stedet. Først kom den kolossale 12,9 tommer store iPad Pro – og nu har Apple også lanceret en noget mere håndterlig 9,7 tommer udgave med forbedret skærm. Den har vi leget med i nogle uger.
Fænomenal skærm og bedre lyd
Kort sagt, så har den nye iPad Pro nappet alt det lækre fra storebror Pro – primært muskelkraft, lyd og mulighed for at bruge både Apple Pencil og tastatur – men bibeholdt iPad Air 2’erens størrelse og vægt. Samtidig har Apple givet skærmen en overhaling, idet den er blevet forsynet med deres nye såkaldte True Tone-teknologi. Og lad mig bare sige det med det samme: Skærmen er fænomenal.
Det er uden sidestykke den bedste skærm, vi har set på en tablet. True Tone-teknologien justerer automatisk skærmens farvetemperatur – ikke bare lysstyrken – baseret på omgivelsernes lys. I første omgang bemærker man ikke teknologien. Men slår man True Tone fra, så virker skærmen pludselig noget ringere. Prøv også bare at sammenligne den nye skærm med iPad Air 2; der er en verden til forskel. Farverne er både klarere og mere levende. True Tone må blive standard i alle Apples produkter fremover.
Lige som den store Pro har 9,7-tommer-modellen også fået fire højttalere, der tilpasser sig iPad’ens orientering, så bastonerne altid kommer fra de nederste hjørner. Lyden er markant bedre end i iPad Air 2 – den er stereo – men kan ikke helt måle sig med den store iPad Pro.
Pennen er stærkere end …
Skærmen har også en anden forbedring: Den er nu kompatibel med Apples stylus, kaldet Apple Pencil. Hvis man kan lide at tegne, er Apple Pencil den bedste tablet-løsning på markedet. Det er næsten som at tegne på et stykke papir, selv om der stadig er en lille bitte forsinkelse, der ødelægger illusionen.
Apple Pencil har dog et par store problemer. For det første er designet ikke optimalt. Den er glat at holde på og opladningen foregår via et indbygget Lightning-stik, der er skjult under en hætte øverst på pennen. Ideen er, at pennen kan sættes direkte til iPad’ens eget Lightning-stik, hvis den behøver lidt strøm. Men det er en mildest talt skrøbelig løsning (se billede, red.). Skal jeg oplade pennen via kabel, skal jeg huske en lille adapter; og der er stor risiko for, at den bliver væk. Det samme gør sig i øvrigt gældende med den hætte, der dækker stikket.
For det andet er den rasende dyr; pennen koster 829 kroner oveni en i forvejen pebret tablet. Køber man f.eks. en Microsoft Surface Pro-tablet, følger pennen med.
Pænt hurtig
Det er ikke for sjov, at den er blevet døbt iPad Pro. Det er, naturligvis, den hurtigste 9,7 tommer iPad nogensinde. Den er udrustet med den bedste processor, Apple kan præstere, nemlig en A9X-model med indbygget M9-hjælpeprocessor og 12-kernet PowerVR Serie 7-grafikchip. Desværre har Apple sparet en kende på musklerne; processoren har en klokfrekvens på 2,16 GHz og 2 gigabyte RAM, mens storebror Pro kører 2,26 GHz og har 4 gigabyte RAM. Det gør, at den store Pro er marginalt hurtigere end 9,7 tommer udgaven på papiret. I realiteten vil det dog sjældent kunne mærkes. Maskinen kværner nemlig uhindret gennem alt, hvad jeg har budt den af 3D-spil, videoredigering og multitasking.
Køres iPad Pro igennem GeekBench, kan man da også se sort på hvidt, at den er markant hurtigere end iPad Air 2. Hvor Pro’en i gennemsnit scorer 5200 point, må Air 2 nøjes med 4500. Den store Pro løber dog stadig fra lillebror med en gennemsnitlig score på 5400 point.
Lang batterilevetid og langsom opladning
Apple hævder at batterilevetiden er på 10 timer – lige som den er på andre iPad-modeller. Det virker en kende underdrevent, for jeg får nemt 11-12 timer klemt ud af batteriet, selv om jeg bruger den aktiv både til video, spil, mail og Facebook. Ærgerligt nok har Apple ikke udstyret den lille Pro med samme hurtigoplader som findes på den store Pro, så opladning er relativt trægt (knapt fire timer for en fuld opladning).
Imponerende kamera
Som du forhåbentlig ved, er det faux pas at bruge kameraet på iPad offentligt. Den slags unoder udføres kun af kinesere. Alligevel har Apple været så venlige at opdatere kameraet i iPad Pro, så det kan måle sig med det, der sidder i iPhone 6S (12 megapixel, red.). Jeg vil ikke dykke dybere ned i kameraet, bare konkludere, at det er det hidtil bedste kamera i en tablet. Også bedre end det 8 megapixel-kamera, der sidder i den store iPad Pro.
Ikke optimal til arbejde
Som man nok kan fornemme er jeg stor fan af den nye iPad Pro. Men som alternativ til en bærbar computer? Nej. Det vil jeg simpelthen ikke kunne leve med. iOS er simpelthen ikke strikket godt nok sammen. Det er og bliver et styresystem til mobiler og tablets. Multitasking fungerer ganske godt i de fleste apps, men skærmen på 9,7 tommer modellen er for lille til at køre to apps ved siden af hinanden. Det kan gå, hvis der ikke er noget alternativ, men det er simpelthen nemmere at arbejde med flere programmer åbne på en bærbar med mus og tastatur.
Jeg brugte Apple Pencil til at tage noter ved flere pressemøder i testperioden, og selv om det fungerede, så foretrak jeg faktisk at bruge tastaturet. Pennen har i lange perioder bare ligget i min taske.
Alt, alt for dyr
Der skal ikke herske tvivl om, at iPad Pro 9,7 er en fremragende tablet. Faktisk den bedste, jeg har brugt. Men den holder ikke som erstatning for en bærbar. Og så er den simpelthen alt, alt for dyr. Priserne starter ved 5.299 kroner for 32 gigabyte-modellen med wifi. Det er præcis en tusindelap mere end for en iPad Air 2 med 64 gigabyte. Forskellen er en bedre skærm, et bedre kamera – som man sjældent bruger – og mulighed for at bruge pen og tastatur. Er det uundværligt, så er det Pro’en man skal gå efter. For alle andre vil jeg anbefale iPad Air 2 i stedet.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
Fænomenal skærm og lynhurtig. Det er dog ærgerligt, art både pen og tastatur er ekstraudstyr – det gør sættet alt for dyrt.