Hvis du ikke kan få stillet din Star Wars-appetit i biografen, hvor The Last Jedi har premiere i dag, giver Lenovo dig mulighed for at tage et lyssværd i hånden og kaste dig ind i kampene selv. Star Wars: Jedi Challenges kombinerer Star Wars og augmented reality – og gør det overraskende godt, men ikke perfekt.
Jedi Challenges består af tre dele; et lyssværd, et Lenovo Mirage vr-headset og en lille bevægelsessensor. Vr-headsettet har ingen indbygget skærm, i stedet bruges din smartphone, der monteres via en adapter. Via spejle popper scener og karakter op i stuen foran dig – eller hvor du nu spiller. Små kameraer i headsettet holder, via bevægelsessensoren, øje med hvor du befinder dig, mens alle handlinger udføres med lyssværdet.
Føles eksklusivt
Lad mig starte med indpakningen. Sættet føles virkelig eksklusivt. Det er en relativt stor æske, fremstillet i god kvalitet, og det første man ser når den åbnes, er lyssværdet, der ligger i ensom majestæt i sin egen åbne æske. Herunder ligger de øvrige dele – og der er mange, så er sættet købt til et barn, så sæt tid af til at hjælpe.
Lenovo har virkelig formået at få sættet til at føles specielt – og for en Star Wars-elsker som undertegnede, giver det næsten gåsehud, når man ser det vellignende lyssværd. Sværdet er fuld af detaljer og er generelt ret godt lavet; materialerne ser livagtige ud, selv om det er plastik, og man får instinktivt lyst til at tage det i hånden.
Desværre forsvinder illusionen lidt, når man løfter sværdet, for vægten er en kende lav. Lidt mere tyngde ville have gjort underværker.
Opsætningen er udfordrende
Som nævnt er det ikke et synderlig børnevenlig sæt. Opsætningsprocessen er også krævende. For det første skal du sikre dig, at din telefon er kompatibel. Som en tommelfingerregel virker alle telefoner, der er mindre end to år gamle, men tjek det, inden du investerer – det kan gøres her. Ideelt set skal du bruge en ret kraftig smartphone, da spillet kræver den del muskler. Jeg testede Jedi Challenges med iPhone 8 Plus, og den blev temmelig varm.
Alle tre enheder skal desuden have strøm fra en oplader. Altså hver for sig. Der følger en enkelt oplader med og de tilsluttes via microUSB. Når alt er opladt skal app’en hentes og Lyssværdet skal parres med telefon via Blueooth. App’en leder dig igennem resten af opsætningen og det er forholdsvis nemt, men kræver at man holder tungen lige munden.
Til sidst skal telefonen placeres i en slæde, der skal skubbes ind i vr-hjelmen – og så skal et lille kabel forbinde telefonen med hjelmen. Lenovo leverer både Lightning-, USB-C-, og microUSB-kabler til formålet, så alle telefonmodeller er dækket ind.
Opsætningen betyder desværre, at man ikke kan oplade telefon og vr-hjelm på samme tid – og spillet er batterikrævende, så du kommer til at koble til og fra mange gange.
Lad os så komme i gang …
Mirage AR-hjelmen er ret godt designet. Den holdes fast af elastisk bånd, der låses med velkro. Der er masser af skum til at beskytte næsen, så hjelmen ikke føles ubehagelig – og selv om hjelmen umiddelbart ser lukket ud, så er fronten transparent, så du kan se igennem og give illusionen ag, at det hele foregår i det rum, du spiller i.
Alt i spillet ligner hologrammer og det er der en fin forklaring på; ifølge karakteren The Archivist, der dukker op når spillet tændes, går hele legen nemlig ud på at træne dig til at blive Jedi.
Der er, naturligvis, ikke blad på lyssværdet, men stråle kan ses gennem hjelmen. Lyssværdet kan både reflektere laserskud og hugge lemmer af fjenderne – den er faktisk så præcis, at du kan hugge armene af robotter. Eller benene. Det er sjovt. Haptisk feedback i skæftet hjælper også på illusionen.
Tre typer spil
Hvert level i spillet er baseret på en planet. Man starter på Naboo og arbejder sig igennem planterne indtil man når centrum af universet. På vejen kommer man naturligvis forbi Hoth. På hvert level er der tre udfordringer; der er lyssværdsduellen, der er et strategispil, Strategic Combat, og så Holochess. Det er naturligvis duellerne, der er sjovest.
Herover: De tre spiltyper i Jedi Challenges. Dueller/kampe, strategi og Holochess. Spillet fortæller, hvor og hvornår du optimalt skal parere og angribe – men selv med den hjælp er det en udfordring. Det tog mig et par forsøg bare at komme forbi Darth Maul, der er bossen på første level. Og det bliver selvfølgelig sværere, jo længere du kommer frem i spillet.
Realismen er … godkendt. Det er virkelig intimiderende, når stormtroopere i fuld størrelse kommer rendende imod dig fra alle hjørner af stuen. Eneste problem er, at synsvidden i hjelmen er for smal, for figurerne forsvinder simpelthen, hvis de kommer for tæt på.
Kombinationen af lyssværds-controller og AR-blad fungerer forbavsende godt, selv om den engang imellem skal justeres. Det gøres ret nemt på en knap på skæftet.
En ting skal du dog sikre dig, hvis illusionen skal opretholdes: Luk ned for notifikationer på telefonen. Det er voldsomt forstyrrende, hvis du modtager beskeder midt under kampen mod Kylo Ren.
Sjovt, men dyrt
Jedi Challenges er imponerende sæt elektronik, det er der ingen tvivl om. Det er prisen også. 2.300 kroner er mange penge for noget, der i bund og grund er et stykke legetøj. Og som alt legetøj, så mister det altså interessen på et tidspunkt. Selv om Lenovo har givet hver fjende sin egen kampstil, for at undgå, at spillet bliver for kedeligt, så ER det altså ret trivielt i længden.
Et forslag, der kan give Jedi Challenges version 2.0 mere liv, er en multiplayerdel, der gør det muligt at kæmpe i dueller med venner, der også har et sæt. Det kunne blive alle tiders herreaften med lyssværdsdueller i massevis.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
2.299 kr.
Lyssværdskampe mod Darth Vader og Kilo Ren i stuen? Det er genialt. Men prisen er høj og det er besværligt at sætte op.