Samsung GEAR VR er vr-brilernes Rolls-Royce-model. Det er den eneste af de tre briller der selv kan sidde fast omkring hovedet. Det giver en kolossal frihed, som man savner på de øvrige briller. Samtidig er Gear VR polstret med stof og skum, så brillen er behagelig at bære. Polstringen kan endda tages af og vaskes; den sidder fast med velcro. Mobilen sidder også sikkert og godt bag låget, idet den monteres på et stik og spændes fast via en fjeder. Som View-Master virker Gear VR som et kvalitetsprodukt, der kan holde til at blive brugt, samtidig med at den yder mobilen god beskyttelse.
Samsung Gear VR har en virkelig dum ”fejl”. Den fungerer udelukkende med en række af Samsungs egne smartphones, nemlig Galaxy S7, S7 edge, Note5, S6 og S6 edge. iPhone-ejer? Glem det. Huawei-mobil? Glem det. Sony Xperia? Niks, Du kan muligvis mase telefonen fast i brillen, men vi vil ikke anbefale det – og man kan ikke bruge nogle af brillens funktioner. Det er brandærgerligt.
Gear VR er nemlig smækfyldt med lækkert indhold, som kun bliver tilgængelig, når mobilen monteres i brillen. Samsung har snittet Gear VR i samarbejde med Facebooks Oculus – og det giver adgangsbillet til en speciel Samsung-specifik Oculus-app, der præsenterer alt fra filmtrailere over Facebook-videoer, musikvideoer og naturudsendelser i 360-graders herlighed. Der er så meget indhold, at man næsten overvældes. Læg dertil Samsungs egne apps og – naturligvis – muligheden for at bruge alle Google Cardboard-kompatible apps.
Samtidig har Samsung udstyret Gear VR med en touchpad, der gør det meget, meget let at navigere rundt i de forskellige 360-graders verdener – og i særdeleshed Oculus-app’en. De øvrige løsninger kræver at mobilen fjernes fra brillen for at navigere rundt mellem apps og indhold, så klarer Gear VR det uden problemer via touchpad’en. Det er godt tænkt. En lille sidste lækkerbidsken er, at det er muligt at oplade sin smartphone mens den sidder i brillen via micro-USB.
Endnu engang må vinderen være Samsung Gear VR med den velfungerende touchpad og mulighed for at lade mobilen op, mens den er monteret i brillen. Men to ting trækker gevaldigt ned: Prisen og den manglende kompabilitet med andre mobiler end Samsungs egne. Har man ikke i forvejen en Samsung-smartphone, der fungerer med Gear VR, skal man simpelthen gå udenom den og kaste penge efter View-Master i stedet for.
Det er ikke til at komme udenom: Af de tre testede virtual reality-briller er Samsungs Gear VR den bedste. Der er en grund til, at det er den dyreste af dem. Samsung Gear VR er teknologisk mest avanceret med sin touchpad, der gør betjeningen noget nemmere end på de andre deltagere, og muligheden for at oplade mobilen, mens den er monteret i brillen. At den samtidig er mest behagelig at bruge, da den kan sidde fast ved hjælp af remme, slår bare hovedet på sømmet.
Når vi alligevel er lidt ærgerlige over at skulle kåre Gear VR som vinder, er det fordi brillen er en ”lukket fest”, hvor kun ejere af nyere Samsung-smartphones kan deltage – og det giver overhovedet ikke mening at investere i Gear VR-brillen, hvis man ikke i forvejen har en kompatibel mobil i lommen. Eller i forvejen har besluttet sig for at købe en. At skifte sin nuværende mobil ud, for at kunne bruge Gear VR er simpelthen ikke pengene værd. Så meget bedre er den heller ikke – specielt i lyset af, at denne form for virtual reality trods alt er en begrænset oplevelse.