Teknologi

5 hurtige om 5G-teknologien

Hvornår kommer 5G netværket til Danmark? Er strålingen fra netværket farligt? Vi svarer på fem oplagte spørgsmål om 5G-teknologien.

Mobile World Congress i Barcelona er netop afsluttet og messen blev domineret af to emner: Foldbare mobiltelefoner og så 5G-teknologien. Det bliver sidstnævnte, der kommer til at ændre dit liv mest, selv om 5G nok ikke bliver nogen revolution — nærmere end evolution, der langsomt vil ændre en masse lige så langsomt.

Går du stadig og undrer dig over, hvad 5G egentlig er, hvornår det kommer til Danmark og om det er så farligt, som nogen hævder, så læs videre her, hvor vi svarer på fem hurtige spørgsmål om femtegenerations mobilnetværket.

 

Hvad er det?

5G er den næste standard inden for mobile netværk og den skal med tiden afløse det nuværende 4G-netværk. 5G har et par seriøse fordele frem for 3G og 4G. Sidstnævnte har få dig på nettet på mobilen med en hastighed på op til 20Mbps, hvilket måske nok lyder helt fint, men derhjeme har vi vænnet os til bredbånd og 5G kan faktisk levere bredbånd over mobilnettet. Teoretisk kan 5G blæse hastigheden op på 10Gbps, men realistisk set bliver den reelle hastighed nok på omkring 1Gbps. Det er stadig voldsomt meget mere end 4G kan levere.

Men, mere væsentligt er det, at 5G har en meget kort responstid – der går simpelthen kortere tid fra du f.eks. klikker på et link, til hjemmesiden begynder at sende data til din telefon. Og lige præcis den korte responstid er alfa og omega, hvis 5G – som det forventes – skal bruges til kommunikation mellem selvkørende biler, der helst ikke skal have et par sekunders responstid hvis den forankørende bil sænker farten.

 

Sidst, men ikke mindst, har 5G større kapacitet, så du vil ikke opleve de irriterende udfald og afbrydelser, hvis mange personer forsøger at bruge mobilen på det samme geografiske område (tænk Roskilde Festival).

Hvilke muligheder giver det?

Som nævnt ovenfor er 5G-teknologien simpelthen altafgørende, hvis selvkørende biler skal blive en realitet. Men teknologien åbner for et væld af nye muligheder – muligheder som vi sandsynligvis ikke engang kan forestille os endnu. Eksempelvis har Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering i samarbejde med DTU Space og Aarhus Kommune igangsat et projekt med præci­sionspositionering . Dette vil kunne anvendes inden for f.eks. præcisionslandbrug, førerløse køretøjer og anvendelse af droner.

5G bliver også den mørtel, der skal Internet of Things, IoT, sammen, så vores forskellige enheder kan tale sammen uden forsinkelser.

 

Hvilke telefoner får 5G?

5G-netværket kræver nye, 5G-kompatible telefoner, og de er så småt ved at dukke op. På den netop afsluttede Mobile world Congress i Barcelona havde både Samsung, Huawei og OnePlus 5G-telefoner med sig. Samsung laver en 5G-udgave af Galaxy S10, Huaweis foldbare Mate X har også 5G og OnePlus kunne vise en prototype på deres kommende – og unavngivne – 5G-telefon frem. 

Huaweis Mate X har indbygget 5G-understøttelse.

Apple er, i vanlig stil, meget afslappet omkring nye teknologier så vi skal ikke forvente at se en iPhone med 5G-understøttelse før netværket er markant udbygget. Vores gæt er, at 2021 er en realistisk lancering. 2020 hvis det virkelig går hedt for sig.

Hvornår får vi 5G i Danmark?

5G bliver ikke “tændt” over hele Danmark på en bestemt dato. Det bliver sandsynligvis en langsommelig affære at få netværket til at dække hele landet, og som sædvanligt vil det være brugere i de store byer, der får glæde af teknologien først. Men først og fremmest bliver teknologien sandsynligvis installeret på afgrænsede nøgleområder, hvor bestemte virksomheder eller institutioner kan få glæde af den. Eksempelvis sygehuse eller sund­hedssektoren, hvor hospitalerne anvender robot­teknologi til at levere bedre sundhed.

 

I Danmark er mobiloperatørerne allerede i gang med at teste 5G, for at få afklaret tekniske problemstillinger. Teleselskabet 3 testede 5G-teknologier under Roskilde Festivalen allerede i 2017, og Telia og Telenor har for ganske nyligt meddelt, at de forbereder sig på at teste 5G-netværket sammen med kunderne. Det skal efter planen ske i løbet af andet kvartal.

Vores bedste skøn er dog, at der vil gå mindst to-tre år før vi for alvor vil opleve 5G-ikonet på vores telefoner.

 

Er strålingen fra 5G-netværket farligt?

Der er opstået væsentlige bekymringer om strålingen fra 5G-netværket blandt befolkningen, og det er en reel bekymring, for vi ved forbavsende lidt.

I slutnigen af februar fremsatte en række bekymrede borgere et borgerforslag hvor de vil have staten til at teste på forsøgsdyr, om 5G kan påvirke fertiliteten. Og hos Rådet for Helbredssikker Telekommunikation, der trods navnet er en privat interesseorganisation, mener de ligefrem at staten fortier skadelige effekter ved 5G.

 

Eksperterne maner dog til sindsro. Christoffer Johansen er professor på Onkologisk Klinik på Rigshospitalet og har han gennem 25 år arbejdet med emnet elektromagnetiske felter, hvor han har kigget på helbredseffekter af stråling fra eksempelvis mobiltelefoner.

– Med de sidste 25-30 års forskning har vi ikke bevist, at der er en forbindelse mellem radiofrekvent stråling og kræft. Heller ikke de i aldersgrupper, som vi ved anvender de her teknologier mest, siger Christoffer Johansen til videnskabsmagasinet Så Vidt Vi Ved på P1.

Heller ikke andre sygdomme, som hjertekarsygdom, sukkersyge eller neurologiske lidelser har kunnet sættes i forbindelse stråling fra trådløs teknologi.

Gert Frølund, der er professor på Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, er enig.

– Jeg synes absolut, der er fornuft i at undersøge sammenhænge mellem 5G og helbred. Men jeg kan ikke se, at man skal sætte 5G på pause imens. De samme frekvenser er brugt gennem rigtig mange år til for eksempel satellit- og militærkommunikation, og indtrængen i hjernen kan stort ikke lade sig gøre på de her frekvenser, siger Gert Frølund til Danmarks Radio.

Energistyrelsen har for få uger siden udgivet rapporten 5G-handlingsplan for Danmark. Hvis du vil dykke mere ned i emnet er det en rigtig godt sted at starte – du kan hente rapporten her (PDF).

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.