I lyset af Facebook/Cambridge Analytica-skandalen er det måske på høje tid at overveje, om vi skal skifte Messenger ud med en app, der ikke videregiver alle vores samtaler og informationer. Og ja, de findes derude, og de er ikke bare aktuelle for folk med sølvpapirshatte. Den største udfordring bliver at få alle vennerne med over på platformen.
Vi har samlet fem alternativer til Facebooks Messenger. Alternativer der alle bruger såkaldt end-to-end -kryptering, så jeres samtaler ikke kan aflyttes. Vi lover ikke, at de er 100 procent sikre – det kan ikke lade sig gøre – men det er det tætteste, vi kommer på.
Signal Hent den her: iPhone | Android Signal anbefales af selveste Edward Snowden – så kan man vist ikke få bedre anbefaling. Også DR1’s Nikolaj Sonne anbefaler Signal. App’ens kildekode er åbent tilgængelig på nettet, så sikkerhedseksperter til enhver tid kan tjekke efter usikkerheder. Signal er virkelig nem at bruge og du kan godkende kontakter med en speciel kode, når I er sammen fysisk, så I begge er sikre på, at ingen tredjemand opsnapper samtaler mellem jer. Det vil givetvis irritere enkelte brugere, at app’en ikke gennem metadata (dato, telefonnumre, etc.) og at alle data slettes, hvis du geninstallerer telefonens software. Men hey, hvis Snowden siger god for den …
WhatsApp Hent den her til: iPhone | Android I modsætning til Signal, så fungerer WhatsApp i store træk som Messenger; den viser alle metadata og fungerer også på computeren. Til gengæld vil brugere med sølvpapirshatte nok være bekymret over at WhatsApp ejes af Facebook, der jo ligesom lever af at sælge vores informationer. Der har da også været rygter om en usikkerhed i app’en, men den viste sig senere at være falsk.
Wire Hent den her: iPhone | Android Folkene bag Wire hævder, at den lever op til alle EU-krav om datasikkerhed – og så fås app’en til nærmest alle platforme; iOS, Android, Linux, Windows, macOS og endda som plugin til browsere som Firefox, Chrome, Safari og Opera. Ligesom Signal er Wire open source-software, så du kan kigge koden igennem, hvis du er usikker. Beskeder krypteres af Proteus-protokollen, der er baseret på Signal. Selv om al kommunikation krypteres, så har Wire indrømmet, at de gemmer både dit brugernavn, telefonnumre, mailadresser og kontaktoversigt i en krypteret fil mens din konto hos Wire er aktiv.
Telegram Messenger Hent den her: iPhone | Android Telegram fik for nyligt masser af omtale, da det kom frem, at Islamisk Stat åbenbart benyttede app’en til rekrutteringsformål. Samtaler er krypterede og kan kun læses på den enhed, hvor de er oprettet. Den lokale database er dog ikke krypteret, krypteringsalgoritmen, MTProto, er udviklet af Telegrams egne programmører og er ikke open source, så der er ingen garantier for sikkerhed.
Wickr Me Hent den her: iPhone | Android Wickr Me har end-to-end-kryptering og kan trække metadata ud af samtaler (dato, etc.). Beskeder kan også programmeres til at “forsvinde” efter en vis tid. App’en har også en fiks “wipe”-funktion, der rydder alle data på en gang. Wickr Me er blevet godkendt af f.eks. Electronic Frontier Foundation, men blandt investorerne er In-Q-Tel, der er selveste CIAs investeringsdel. Koden er heller ikke åben, så selv om den er ser igennem af bl.a. EFF, så er der ingen garantier mod bagdøre eller andet snavs.