Indiens hovedstad, Delhi, har iværksat en nærmest aggressiv indsats for at bekæmpe den alvorlige luftforurening, som længe har plaget byen. Et nyt initiativ forbyder nu salg af benzin og diesel til alle biler, der er mere end 15 år gamle – og det er kun begyndelsen. Indiske myndigheder diskuterer samtidig en national plan, der skal udfase alle benzin- og dieselkøretøjer inden 2035.
Forbuddet mod at tanke ældre biler trådte i kraft tidligere på ugen og skal håndhæves med ny teknologi. “Vi installerer udstyr på tankstationerne, som kan identificere biler ældre end 15 år. De vil ikke få udleveret brændstof,” udtaler Delhis miljøborgmester, Manjinder Singh Sirsa.
Samtidig vil myndighederne øge kontrollen med tunge køretøjer, der kører ind i Delhi, for at sikre, at de overholder de gældende miljøstandarder. Målet er at bremse de mest forurenende køretøjers adgang til byen og dermed nedbringe skadelige emissioner.
Massiv grøn investering
Men tiltaget handler ikke kun om restriktioner. Delhi planlægger også at investere massivt i grøn transport. Over 900 elektriske bybusser skal sættes i drift i år, som en del af en større plan om at udskifte mindst 5.000 af byens i alt 7.500 busser med elektriske eller lavemissionsmodeller.
Ifølge The Economic Times er der også politiske forhandlinger i gang om at lovgive om, at alle nye busser fra udgangen af 2025 skal være elektriske eller køre på “ren energi” som CNG eller brint.
Næste skridt bliver sandsynligvis et forbud mod benzin- og dieselkøretøjer i erhvervstrafik, såsom tuk-tuk’er og vareknallerter, allerede mellem 2026 og 2027. Private biler og motorcykler kan følge efter mellem 2030 og 2035.
Hvis planen gennemføres, vil det være en af de mest ambitiøse udfasninger af forbrændingsmotorer globalt, og kan sammenlignes med de kinesiske tiltag der har været medvirkende til at gøre Kina til en af de førende producenter af grøn energi og elbiler.