ElbilerTophistorie

Tidligere Tesla-ingeniør får medhold i retssag – anklager Elon Musk for trusler og tvang

Elon Musk truede ifølge medarbejderen med at få hele hendes team deporteret

En tidligere Tesla-ingeniør, Christina Balan, har fået medhold i en langvarig retlig strid mod sin tidligere arbejdsgiver og håber nu at få sin sag ført videre i åben ret. Balan blev i 2014 opsagt efter at have påpeget en potentiel bremserelateret sikkerhedsfejl i Model S direkte til Elon Musk – i overensstemmelse med hans egen opfordring om, at medarbejdere frit kunne kontakte ledelsen for at løse problemer.

Fra lovende karriere til pludselig fyring

Christina Balan er født i Rumænien og arbejdede hos Tesla med udviklingen af Model S. Hendes arbejde var så centralt, at hendes initialer – “CB” – blev præget på batteripakken i bilen. I 2014 rejste hun bekymringer over kvaliteten af de gulvmåtter, der blev brugt i bilen. Hun mente, at de kunne føre til en bremserelateret fejl, som man tidligere havde set i en omdiskuteret sag hos Toyota.

 

Balan påpegede også, at visse leverandører ifølge hende var valgt på baggrund af personlige relationer frem for kvalitet. Hun kontaktede Elon Musk direkte, da han året før havde sendt en mail til hele organisationen, hvori han opfordrede alle medarbejdere til at eskalere problemer direkte til ledelsen – også til ham selv – uden at skulle gå gennem formelle ledelseslag.

Men i stedet for det forventede møde med Musk blev Balan mødt af en Tesla-advokat og flere uniformerede sikkerhedsfolk. Ifølge hendes forklaring blev hun her presset til at underskrive en opsigelse, og Tesla truede med at deportere flere medlemmer af hendes team, som stadig ventede på deres opholdstilladelser, fordi de havde støttet hende.

 

Påstand om hævn og sortlistning

Efterfølgende blev Balan offentligt anklaget af Tesla for at have brugt firmaets ressourcer til et hemmeligt, personligt projekt – en anklage, hun afviser og kalder for injurierende. Hun påpeger, at hun arbejdede på projektet efter instruktion fra ledelsen. Påstandene i pressen førte til, at hun havde svært ved at finde nyt arbejde, fordi potentielle arbejdsgivere frygtede at ende på Elon Musks sorte liste.

I 2017 sagsøgte hun Tesla for injurier, men sagen blev sendt i tvungen voldgift – en praksis, mange amerikanske virksomheder anvender for at undgå åbne retsopgør og i stedet få mere arbejdsgiver-venlige afgørelser.

Brød igennem voldgift – på egen hånd

Efter flere års kamp, hvor hun undervejs kæmpede mod brystkræft og repræsenterede sig selv i store dele af sagsforløbet, fik Balan mandag medhold i at få voldgiften ophævet. Dermed åbner der sig nu mulighed for, at sagen kan føres videre i det offentlige retssystem.

 

Kritik af Musks ledelsesstil

I et nyt interview med The Times UK beskriver Balan arbejdskulturen hos Tesla som præget af frygt og fraværende ledelse. Ifølge hende var Musk sjældent til stede på kontoret og reagerede ofte med trusler mod medarbejdere, der forsøgte at tage ansvar eller løse problemer. Hun kalder ham i interviewet “ondskabsfuld” og beskylder ham for at nyde at skade andre – og for at undertrykke kritik gennem tavshedsklausuler og juridiske kneb.

Hun udtrykker håb om, at hendes sag nu kan føres videre i retten, så offentligheden får et mere nuanceret indblik i forholdene bag Teslas image – og måske også bidrage til ændringer i, hvordan amerikanske virksomheder bruger voldgift til at håndtere interne konflikter.

Tesla har ikke kommenteret den seneste udvikling i sagen. Du kan se interviewet med Christina Balan herunder:

 

 

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.