Teknologi

Advarer mod overvågning af borgerne under coronakrise

Sundhedsmyndighedernes planer om at bruge teledata til at bestemme danske borgeres færden under coronakrisen bør ikke blive til virkelighed, advarer Prosa.

Det er et meget alvorligt indgreb i borgernes frihedsrettigheder, hvis Statens Serum Institut (SSI) får grønt lys til at indhente informationer om alle danskeres færden med brug af lokationsdata fra teleselskabernes mobilmaster.

Det mener de it-professionelles fagforening Prosa, der efterlyser tydelige retningslinjer for brugen af teledata og afkræver klare svar på, hvordan SSI vil behandle de data, der efterspørges.

 

– Vi skal selvfølgelig gøre, hvad vi kan, for at forhindre coronasmittens spredning. Men vi behøver ikke at tilsidesætte alt for mange af vores grundlæggende rettigheder som borgere i et frit og demokratisk land, siger Prosas formand Niels Bertelsen i en pressemeddelelse.

Unødvendigt og ubrugeligt

Sundhedsmyndighederne har meldt ud, at de i samarbejde med Rigspolitiet vil bruge teledata til at undersøge, om danskerne overholder myndighedernes retningslinjer. Foreløbig har Telebranchen reageret positivt under forudsætning af, at det sker på et klart juridisk grundlag. Men SSI har også planer om at bruge data til blandt andet at overvåge befolkningens transport- og indkøbsvaner.

 

– Statens Serum Institut vil gerne have adgang til detaljerede oplysninger om borgernes adfærd gennem udlevering af data fra teleselskaberne, uden at vi dog har fået at vide præcist til hvad. Det er et voldsomt indgreb i vores rettigheder, og det er ikke alene unødvendigt, det er også ubrugeligt som redskab, mener Niels Bertelsen og henviser til, at den måde, mobilmasterne opfanger lokationer på, gør det svært at lokalisere den enkelte mobiltelefon.

På den baggrund opfordrer Prosas formand til, at Statens Serum Institut trækker sin anmodning tilbage.

– Det er svært at se nogen begrundelser for at iværksætte et så alvorligt indgreb i vores rettigher, siger Niels Bertelsen.

 

Naboer er allerede i gang

I Norge er man allerede begyndt at bruge såkaldt mastedata til at registrere nordmændenes bevægelser; både Telenor og Telia samarbejder med de norske sundhedsmyndigheder. I Tyskland har Telekom indgået et samarbejde med Robert Koch Instituttet, der analyserer tyskernes bevægelser.

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.