Det er blevet efterår, og sikkert som at bladene snart falder af træerne, så kommer også den nye række af Apples iPhones til verden netop i efteråret. Denne gang har spændingen været til at overse efter sidste års redesign, der var et af de mest ventede i årevis. I år gik rygterne på lidt kedelige opdateringer – og rygtesmedene fik for så vidt ret. Ikke desto mindre må jeg, efter fem dage med den nye iPhone 13 Pro sige, at det godt kan være det er små opdateringer den har fået på papiret – men i hverdagen betyder de faktisk mere end det nye design der kom sidste år.
Designet er – næsten – det samme På designfronten er der ikke sket meget; fronten har fået fordel af en udskæring (notch på engelsk) der er en meget lille smule mindre. I praksis er det ikke noget, man kan se. Derudover er telefonen blevet en lillebitte smule tykkere for at gøre plads til et større batteri (det kommer vi tilbage til) og så er der kommet en ny farve til. Der er med andre ord ikke sket det helt store, og man skal undersøge telefonen grundig for at kunne se, at der er tale om den nye generation.
iPhone 13 Pro Max iPhone 13 Pro iPhone 13 Pro iPhone 13 Pro Max i blå Hurtigste telefon – nogensinde Hvert år bliver den nye A serie processor bare hurtigere – og det er ingen undtagelse i år. Faktisk viser vores Geekbenchmålinger at telefonen er betydeligt hurtigere end forrige års model: Den rammer 1734 i singlecore og hele 4713 i multicore. Til sammenligning var sidste års iPhone 12 i stand til at levere 1594 og 4099. Og sammenligner vi med konkurrenterne er forskellen endnu mere markant. Den tætteste konkurrent er fra OnePlus 9 Pro, der med en score på henholdsvis 1127 og 3686 er langt fra iPhone 13 Pro. Når det så er sagt er det faktisk ikke engang hastigheden, du skal købe telefonen for, for langt de fleste telefoner har i dag hastighed nok til at klare stort set alle udfordringer – men ikke desto mindre er der jo lidt blær ved at kunne sige, at man har verdens hurtigste telefon.
Ny skærm med mere fart på Der har været rygter om det længe, men nu kom det så endelig – iPhone Pro modellerne har fået en såkaldt ProMotion-display med op til 120Hz opdatering. Du har ikke selv mulighed for at vælge det til eller fra, men skærmen tilpasser selv hastigheden til indholdet – både det “langsomme” og det hurtige – spil og hurtig scrolling. Det gør en ganske imponerende forskel, når man scroller ned igennem websider – eller for den sags skyld en PDF. Og ved actionspil får man også klart en fornemmelse af, at det hele er lidt mere flydende. Men ProMotion Displayet har faktisk også en imponerende indvirkning på et helt andet parameter, som jeg personligt synes er endnu vigtigere – batterilevetiden.
Bedre batterilevetid – MEGET bedre For mig er der ingen tvivl om, at jeg foretrækker den prioritering, Apple har lavet; en marginalt tykkere telefon i bytte for betydeligt bedre batterilevetid (omkring 400 ekstra mAh afslører teardowns). Kombineret med en mere effektiv processor og ProMotion skærmen, der sætter hastigheden ned til 10Hz når man ser på “roligt” indhold som hjemmesider, mails og Worddokumenter – ja, så ender det altså med noget, der nærmest er magisk.
Både iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max kan ikke bare overleve en enkelt dag med mit forbrug – de kan begge to (især Max, men også Pro) komme igennem to dage med ganske hård brug. Hvor jeg med iPhone 12 Pro humpede i mål om aftenen og man nærmest kunne føle telefonens lettelsens suk, når den endelig fik lov at suge fra stikket.
Med iPhone 13 er jeg gået i seng med helt op til 72% på batteriet – efter at have brugt den en hel dag. Det er på linje med – eller bedre end – langt de fleste af konkurrenterne. Jeg vil vove den påstand, at de fleste der sparer en smule på batteriet, vil kunne tage telefonen ud og så først sætte den til efter tre døgn. Det er virkelig imponerende.
Et kamera til både video og foto Nogle af konkurrenterne slår meget på, at deres kameraer er geniale til still billeder – eller video optagelse. Apple prøver at ride på begge heste, og det lykkedes langt hen ad vejen. iPhone 13 Pro (og Max) har fået to store, nye funktioner – den ene på stills, den anden på video.
Næste side: Kameraerne, prisen og dommen.