Den nye MacBook Pro er landet på redaktionen til test, og jeg har arbejdet med den i knap en uge nu. Den eneste store nyhed er den nye M4 processor, der så til gengæld også giver en ret stor ydelsesforbedring – men det kommer jeg tilbage til senere. Maskinen jeg har testet er versionen med 16GB RAM, 1TB disk og den “rene” M4 processor – så altså ikke noget Pro eller Max.
Design og Byggekvalitet Apple har bevaret det samme ikoniske design, som har præget MacBook Pro-linjen i de seneste generationer. Med et robust unibody-design i aluminium føles enheden stadig eksklusiv og slidstærk.
Vægten og dimensionerne på maskinen gør den til en fremragende bærbar til professionelle, der værdsætter en balanceret kombination af bærbarhed og ydelse, men den krævende private bruger er formentlig også i målgruppen, for designet er lækkert uden at være kedeligt. Med sine 1,55 kg er det ikke en tung maskine, omend en direkte sammenligning med M3 MacBook Air får den til at virke en smule klodset.
MacBook Pro er samme tykkelse som en MacBook Air – men så plus skærmen en ekstra gang MacBook Pro M4 føles præcis lige så premium som tidligere MacBooks, og dens minimalistiske æstetik passer godt til Apples strømlinede designfilosofi. Tastaturet er fortsat behageligt og lydløst med en god mængde taktil feedback, og trackpad’en er stadig blandt de bedste på markedet. Så langt, så godt.
Skærm MacBook Pro M4’s Retina XDR-skærm leverer en fantastisk farvegengivelse, skarphed og lysstyrke, der gør den ideel til professionelt brug, især inden for grafisk arbejde og videoredigering. Skærmen understøtter HDR og har en adaptiv refresh rate på op til 120 Hz, hvilket gør grafisk intensive opgaver og scrolling ekstremt jævne og flydende. I min tid med maskinen har den været udsat for lidt af hvert, rent lysmæssigt, og den klarer det meste uden problemer – selv solskin direkte i skærmen gør den ikke så meget. Lysstyrken på op til 1000 nits er altså nok, omend nogle af konkurrenterne efterhånden leverer højere. Farvenøjagtigheden er også i topklasse, hvilket gør den ideel til professionelle der skal bruge nøjagtighed – og når jeg redigerer billeder og video på den er det godt at kunne se præcis hvordan resultatet bliver.
Ydeevne og M4-chip Den største ændring i denne model er uden tvivl M4-chippen, som bygger videre på den succes, Apple har haft med M1-, M2- og M3-generationerne. Med M4-chippen lover Apple ikke blot forbedret hastighed, men også bedre strømbesparelse, hvilket betyder længere batterilevetid.
Benchmark fra Geekbench viser en udmærket ydelse der placerer sig nogenlunde på niveau med M2 Max maskinen som jeg testede da den kom. Det er faktisk i sig selv ganske skørt, at der på lidt over et år er sket så stort et spring i ydelse.
I daglig brug opleves M4’en ekstremt hurtigt. Jeg kan nemt køre flere tunge programmer samtidigt uden at mærke nogen form for forsinkelse eller lag nogen steder. Testede applikationer inkluderede alt fra Adobe Photoshop til Final Cut Pro, og maskinen håndterede dem alle med lethed.
For dem, der arbejder med tungere opgaver som 3D-gengivelse eller databehandling, vil M4-chippen stadig imponere, selvom dens forskel i ydeevne i forhold til M3 ikke er ekstremt markant i daglig brug. Der er dog stadig forskel, og tester jeg den direkte op imod min MacBook Air med M3 er der en mærkbar forbedring ved langt de fleste krævende ting – især over længere tid, da MacBook Pro jo har aktiv køling – noget man dog sjældent hører, for den bliver kun meget sjældent presset.
Jeg har selvfølgelig også spillet en smule på den, og her leverer den en fin ydelse for en bærbar. Mit favovritspil Frostpunk er heldigvis udgivet i en version der er native til Mac og derfor understøtter Metal fuldt ud – og det betyder en virkelig flydende oplevelse ved medium settings. Det er ikke i nærheden af, hvad jeg opnåede med Mac mini med M4 Pro (som du kan læse en test af her ), men det er stadigvæk virkelig godt.
Batterilevetid En af de største fordele ved Apples overgang til egenudviklede chips har været forbedringer i energieffektiviteten. MacBook Pro M4 skuffer bestemt ikke her. I min test kunne maskinen holde sig kørende i op til 18 timer på en enkelt opladning, når jeg udførte almindelige opgaver som webbrowsing, tekstbehandling og musikafspilning. Det er virkelig, virkelig godt. Der er heller ikke meget “phantom drain” at spore – altså det, at maskinen bare ligger og dør på strøm over tid selv om den ikke bliver brugt. Virkelig godt.
Selvom batterilevetiden selvfølgelig reduceres betydeligt ved tungere brug, som ved videoredigering eller spil, præsterer MacBook Pro stadig imponerende. For dem, der rejser meget eller arbejder på farten, kan denne batterilevetid være en stor fordel og potentielt eliminere behovet for konstant at have en oplader med.
Forbindelsesmuligheder og Porte MacBook Pro M4 i den testede version kommer med tre Thunderbolt 4-porte, en HDMI-port, en SDXC-kortlæser og en hovedtelefonport.
Thunderbolt 4 er godt nok til langt det meste, men har du behov for at tilslutte skærme med ekstremt høj opdateringshastighed, ja så kan det godt være, det ikke er helt tilstrækkeligt – og så må man altså til lommerne og købe udgaven med M4 Max der understøtter hele fire skærme med op til 144Hx. Jeg har kun koblet mit ene Studio display på, hvilket (naturligvis) var en glimrende oplevelse.
HDMI-porten understøtter 4K ved 60Hz, hvilket er tilstrækkeligt til de fleste arbejdsrelaterede behov, men måske en begrænsning for dem, der ønsker endnu højere opdateringshastigheder på deres skærme – så der skal du have fat i et Thunderbolt kabel. Men det er rart at have HDMI muligheden med, for det er trods alt det man ofte løber ind i på farten.
MacOS Sequoia indbygget – og Apple Intelligence på vej MacBook Pro M4 leveres med macOS Soquoia, som byder på en række produktivitetsforbedringer og nye funktioner som forbedrede widgets og bedre styring af multitasking. Sonoma er optimeret til at udnytte M4-chippen, og det mærkes tydeligt, at operativsystemet og hardwaren arbejder i synergi. Soqouia giver en intuitiv og problemfri brugeroplevelse, som gør daglige opgaver nemmere og hurtigere.
Jeg må også huske at nævne, at Apple Intelligence forventes at komme til April i EU på flere sprog – forhåbentlig dansk – og at M4 processoren naturligvis er i stand til at køre alle de funktioner, Apple kaster efter den over de næste år.
Sammenligning med tidligere modeller For dem, der allerede ejer en MacBook med en M3-chip, kan opgraderingen til M4 virke marginal. Forskellene i ydeevne og energieffektivitet er der absolut, men de er måske ikke markante nok til at retfærdiggøre en opgradering for de fleste. Dog, for dem, der arbejder med krævende opgaver, eller som ønsker den nyeste teknologi, kan M4-chippen være en fordel. Hvis man derimod opgraderer fra ældre Intel-baserede modeller, er forskellen dramatisk, og det vil klart være værd at investere – men det har jeg skrevet siden M1 – ikke desto mindre er der virkelig, virkelig meget at hente nu.
MacBook Pro M4 befinder sig i den øvre prisklasse, og potentielle købere skal forvente at betale for kvaliteten og den ekstra ydelse. Prisen kan dog være en barriere for mange, især når man overvejer de relativt små forskelle mellem M3 og M4. For professionelle, der har behov for den absolut bedste ydeevne og pålidelighed, vil prisen dog sandsynligvis kunne forsvares, men for de fleste vil en M3-model sandsynligvis være tilstrækkelig. Især fordi man formentlig vil kunne købe den relativt billigt over de næste par måneder.
Konklusion Apple MacBook Pro med M4-chip byder på en kraftfuld kombination af ydelse, design og batterilevetid, som gør den ideel til professionelle og (virkelig) krævende forbrugere. M4 leverer en mærkbar opgradering i forhold til M3, men en enorm forskel fra især M1 og til dels M2. Selvom prisen kan være høj, tilbyder den nye MacBook Pro en enestående ydeevne og byggekvalitet, som gør den til et værdifuldt værktøj for professionelle. Jeg ville dog stadig ønske, at der var lidt flere nyheder for virkelig at gøre det til et rigtigt godt køb. Men for en “mellem” spec opgradering er der altså stadig meget at komme efter.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
Fra 14.999 kr. MacBook Pro M4 er en virkelig lækker maskine der dog ikke er spækket med nyheder - men den nye M4 processor er måske også nyhed nok