×
Computere og tilbehør

Anmeldelse: Apple MacBook Pro 13″ 2019

Den nye MacBook Pro er en god opgradering fra tidligere generationer - og du får meget for pengene

En af de ting, man altid får at vide om Apple er, at de hele tiden sætter prisen op. Det er i nogle tilfælde også rigtigt – men ofte gør Apple det at de opgraderer hardware og beholder priserne. Det er præcis det der er sket med den nye MacBook Pro, der har fået en gevaldig opgradering i forhold til den forrige udgave, der skilte sig væsentligt ud fra resten af serien af MacBook Pro.

Uændret design

Først og fremmest er designet 100% som vi kender det. Faktisk ligner den billigste (Mindst dyre) MacBook nu alle de andre MacBooks i serien. Personligt synes jeg stadig at MacBook Pro serien er de pæneste bærbare man kan købe – også selv om designet efterhånden har en del år på bagen. Det begynder dog at tegne til, at Apple skal ændre designet, for både tykkelse og måske især de tykke kanter rundt om skærmen gør altså, at computeren – selv om den er pæn – begynder at se lidt bedaget ud.

MacBook’en er stadig en meget pæn computer – men Apple skulle alligevel snart kigge lidt på

Ydelse til det meste

Den nye version af MacBook Pro i den mindste konfiguration har fået en grundig opgradering af processoren. Fra en dualcore til en quadcore, hvilket virkelig betyder noget for ydelsen. I min GeekBench 4 test får maskinen 4402 i single-core testen og 15474 i multi-core. Jeg har set højere målinger forskellige steder, men i praksis er det ligemeget – maskinen leverer en ydelse, stort set alle vil være tilfredse med – især når du bruger maskinen til helt almindelige opgaver på jobbet, studiet eller i hjemmet. Der er aldrig problemer med at den hænger.

Testmaskinen:

  • 1,4GHz Intel Core i5 processor
  • 8GB 2133 MHz LPDDR3
  • Intel Iris Plus Grafik 645
  • 256GB SSD harddisk

Indbygget grafikkort giver rimelig ydelse

Selv om det indbyggede grafikkort ikke er en decideret hurtigløber, så leverer Intel Iris Pro 645 som kortet hedder, ganske god grafik. Jeg har spillet eksempelvis Xcom 2 på computeren, og det fungerer faktisk helt fint, ligesom der også er fin ydelse til redigering af video – også 4K. Skal du spille rigtigt hardcore spil i fuld opløsning skal du eventuelt overveje muligheden for en ekstern skærm og eventuelt en eGPU som den vi har anmeldt her.

Kun to USB-C porte

Apple tog for efterhånden nogle år siden en beslutning om, at de kun bruger USB-C og dropper alle andre porte – inklusiv den “normale” USB 3. Personligt er jeg okay med det – men jeg er nok heller ikke repræsentativ, for jeg har (naturligvis) stort set kun USB-C enheder. Men har du en bunke “gamle” harddiske og andet tilbehør der bruger USB 3 eller ældre, skal du altså være klar på at du skal bruge en dongle, og det er irriterende. Du KAN også overveje at investere i nye kabler med USB-C i den ene ende – nu har du alligevel betalt næsten 12.000 for den bærbare, så et par kabler fra eller til er formentlig ikke et enormt problem. Jeg råder til at du får dem med allerede i butikken – det kan være du er heldig, at du kan forhandle dig til at få dem med i handlen.

Det er kun i venstre side, der sidder USB indgange – hvilket er lidt irriterende når man skal lade computeren.

USB-C indgangene er til gengæld begge to med Thunderbolt 3 standarden, hvilket giver mulighed for ekstremt hurtig overførsel af data – og du kan koble to 4K skærme til den lille maskine.

Fantastisk skærm

En af de bedste skærme du overhovedet kan få på en bærbar. Så simpelt kan det siges når det kommer til skærmene på Apples MacBook serie. Godt nok kan man fint på papiret få bedre skærme, men i praksis er det min erfaring at Apple fintuner deres skærme, så de simpelthen bare står helt “crisp”. Opløsningen er stadig 2560 x 1600, hvilket er lavere end hvad nogle af konkurrenterne kan tilbyde – i praksis betyder det dog nærmest ingenting. Lysstyrken er over 400 nits, hvilket på dansk betyder, at man fint kan se hvad der sker på skærmen – også udendørs i dagslys, men ikke i fuld sol. Farverne står

Den bedste touchpad i verden

MacBook’ens touchpad er enorm, og den fungerer simpelthen bedre end stort set alle konkurrenternes. Størrelsen i sig selv gør den behagelig at bruge, og den er ekstremt præcis. Der er faktisk ikke noget dårligt at sige om den – den er formentlig verdens bedste – jeg har i hvert fald ikke prøvet bedre.

Tastaturet er derimod en lidt blandet affære. Det er det såkaldte butterfly tastatur, som umiddelbart egentlig virker okay – men der har været en del problemer med at det er gået i stykker efter tid. Tastaturet er blevet bedre hen over årene, men om Apple har fået luget alle problemerne ud er tvivlsomt. De har dog sat et program i søen, der simpelthen udskifter tastaturet hvis der bliver problemer.

Batteri til hele dagen og mere til

Egentlig er det sjældent, jeg har problemer med batterilevetiden på bærbare Macs, men Pro serien er ikke i nærheden af eksempelvis MacBook Air når det kommer til batterilevetid. I hvert fald ikke normalt. Men på 13″ udgaven har Apple sparket lidt ekstra til netop batteriet, så jeg faktisk kommer et godt stykke over 10 timer med den – selv hvis jeg bruger apps der får grafikkortet til at arbejde. Ved spil ryger levetiden dog meget hurtigt ned på 3-4 timer – men det er også mere end godkendt, og flere af konkurrenterne leverer allerhøjst 1-2 timer når grafikkortet først bliver testet. Så alt i alt må jeg konkludere, at MacBook Pro 13″ er klar til en hel dags brug.

128GB er ikke nok

Med i pakken til de 11.799 kr. kommer kun en 128GB SSD disk – og det er simpelthen ikke nok. Den jeg har fået til test fra Apple har da også 256GB SSD, hvilket lige præcis bringer den op på et minimum – det koster dog 13.599 kr. at nå det minimum. 512 er klart at foretrække, men så kommer prisen også helt op på 15.399 kr., og der begynder det at blive alt for dyrt. Desværre kan man ikke opgradere senere – så hvis du ved, at du får brug for meget mere plads og ikke vil ty til en ekstern disk – ja, så er der ikke rigtigt nogen vej udenom at smide i hvert fald 13.599 kr.

Mangler lidt hukommelse

Udover den relativt sølle harddisk der følger med den nye MacBook Pro, er der heller ikke meget RAM med fra starten; 8GB er okay til almindeligt brug, men skal man have mange apps kørende og skifte imellem store billeder og 4K video, ja så kommer man altså i problemer og hastigheden lider. Desværre er Apples opgraderingspriser – som med harddisken – også ganske høje på RAM, så du må slippe 1.720 kr. Så det skal altså være fordi du rent faktisk har brug for ekstra hukommelse.

Dyr, men ikke for dyr

Prisen for den nye, “billige” MacBook er altså 11.799 kr. Det lyder af meget. Men modsat mange PC’er, så holder en MacBook du køber i dag faktisk fint i fire – måske endda fem og seks – år. Og selv der har den en brugtværdi på flere tusinde kroner. Det skal ikke forståes sådan at jeg ikke vil sige, at du skal kigge på billigere alternativer hvis dit budget bliver for stramt af at købe en maskine til næsten 12.000 kr. Men har du pengene får du altså også en maskine, jeg godt vil garantere kan følge dig de næste fire år – og Apples opdateringer af MacOS kommer helt sikkert også til at forny den hvert år de næste fire år. Og så er prisen egentligt rimelig nok.

Du kan købe MacBook Pro 2019 13″ her.

BEMÆRK: Artikler på iNPUT kan indeholde links til samarbejdspartnere.

Apple MacBook Pro

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: 11.799 kr.

Den nye MacBook Pro i den mindste udgave leverer ekstrem ydelse - men harddisken er alt for lille.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.