Da jeg sidste år testede MacBook Pro 16″ med en Pro udgave af M1 processoren var konklusionen, at Apple har lagt afstand til konkurrenterne – i hvert fald på ydelse – med deres egne M Serie processorer. Det forspring udbygger de med den nye serie. Til gengæld sker der så heller ikke ret meget mere med den nye MacBook Pro Serie. Men det er egentlig heller ikke et problem, for det er stadig en af de bedste bærbare på markedet.
Design som sidste år Den nye MacBook Pro er stort set identisk med den forrige generation på alt fra udseende til langt hovedparten af, hvad der er bygget ind i maskinen. Designet er retro, men absolut ikke grimt, og byggekvaliteten er, som altid fra Apple, i top. Om kan lide det lidt kantede design, der trækker tråde tilbage i tiden, er selvfølgelig en smagssag – jeg har vænnet mig til det i vid udstrækning, men jeg kunne godt have ønsket mig, at MacBook’en var skrumpet en lille smule i denne omgang – men den er altså ens med forrige generation i designet.
HDMI, Thunderbolt 4 og SD kortlæser MagSafe 3, 2 x Thunderbolt 4 og indgang til hovedtelefoner Designet er stort set ligesom sidste års lidt kantede model Glimrende tastatur og enormt gode højttalere
God skærm og masser af lyd Skærmen er glimrende og lysstærk med 1000 Nits lysstyrke generelt og op til 1600 Nits peak – i praksis betyder det, at selv i høj solskin er der ingen problemer med at se hvad der foregår på skærmen. Samtidig er der understøttelse af 1 milliard farver og der er selvfølgelig ProMotion med op til 120Hz opdatering. I dagligt brug er skærmen generelt bare en fornøjelse at arbejde ved.
Det samme kan siges om tastaturet, der også er uforandret fra sidste år, men det gør ikke noget – det er nemlig bundsolidt, og de problemer, Apple tidligere har haft med tastaturer er nu forhåbentlig endegyldigt lagt i graven.
Højtalerne er måske blevet fintunet en smule – men jeg kan i praksis ikke høre forskel på den foregående generation og denne. Det er dog heller ikke nødvendigt for at konkludere, at højttalerne leverer lyd der ikke kan sammenlignes med ret mange bærbare computere. Reelt vil jeg nærmere sammenligne lyden med en Sonos One eller tilsvarende. Der er masser af dybde og bas – så meget, at man nærmest ikke kan tro på, at lyden kommer fra den bærbare.
Der er heller ikke sket ændringer på mængden af tilslutninger – der er stadig 4 Thunderbolt 4 porte, HDMI port, SD kortlæser og den nye MagSafe 3 indgang til strøm.
Der er altså reelt kun én stor forskel på den nye og den forrige generation; processoren. Men er du typen der leder efter den bedst mulige ydelse, så er der til gengæld også en del at komme efter.
Ny processor, nye rekorder Da jeg sidste gang anmeldte MacBook Pro var jeg, som tidligere skrevet, ganske imponeret over ydelsen. Og jeg har absolut ikke ændret mening – sidste års topmodel er stadig i stand til at levere al den ydelse langt de fleste skal bruge til alt fra redigering og rendering af video til spil og programmering/kompilering. Det har naturligvis ikke ændret sig med den nye generation. Den nye processor, som Apple logisk nok har kaldt M2, leverer ganske imponerende resultater. Den version jeg har fået til test er en M2 Max med hele 64GB RAM og 38 grafikkerner, er tæt på den ultimative topmodel (der kan dog tilkøbes mere RAM – op til 96GB – for vanvittige summer, skulle man have de lyster).
Den nye M2 Max har en 12 kernet processor – fire højeffektive med lavt strømforbrug og 8 højtydende. Kombinationen giver en ganske imponerende balance imellem batterilevetid og ydelse – og begge dele er altså helt i top. Min Geekbench måling på Max processoren lander her:
Det er ekstremt hurtigt og slår (naturligvis) M1 Pro maskinen jeg testede sidste år, der lå på 1.761 og 12.322. Det lyder måske ikke som en enorm forskel, men det er faktisk et ganske imponerende spring. De benchmarks jeg har set på M1 Max bliver også slået grundigt, og med 12 kerner i stedet for 10 burde det da også være tilfældet. I hvert fald kan jeg med ro i sindet sige, at denne Max udgave af M2 processoren formentlig er den hurtigste processor i en bærbar lige nu – og du bliver aldrig skuffet over ydelsen, ligemeget hvad du kaster efter den. Når det er sagt er både Intel og AMD faktisk kommet ind i kampen og har præsenteret hurtigere processorer – men altså endnu ikke i bærbare. Det gode er, at Apple ikke kan sove på laurbærrene. Men det betyder ikke, at MacBook Pro i 2023 udgaven ikke er lidt af et vidunder når det kommer til ydelse. Selv når jeg udfordrer den med spil ved højeste opløsning og detaljegrad er der ingen slinger i valsen – den afvikler alt uden på noget tidspunkt at droppe en frame. Det vilde er måske endda, at jeg – indtil videre, jeg har haft maskinen i fire dage – har oplevet en batterilevetid på over 20 timer ved almindeligt brug. Selv ved hårde opgaver som rendering og gaming leverer den op til 10 timer. Det er vanvittigt godt, for at sige det mildt.
Men er det nok til at skifte? Det store spørgsmål er, om du nu skal skynde dig ud og købe en MacBook Pro. Svaret på det er, som sædvanlig, et rungende måske. Det kommer helt an på, hvem du er og hvilke behov du har. Hvis du er grafiker eller redigerer video professionelt og sidder på en Intel Mac, så vil du virkelig – virkelig – være godt tjent med at opgradere til MacBook Pro 16″ 2023.
Hvis du derimod er sælger på farten eller – som jeg – en der generelt rejser meget eller er ude af kontoret rigtigt mange dage, ja så kan det være værd at overveje om en 16″ bærbar er for stor og måske kigge på den både billigere og lettere MacBook Air (Som jeg har anmeldt her ). Ydelsen er enorm, og stort set den bedste du kan få på en bærbar, men det kommer altså med en pris – også en pris i kroner og øre: 23.499 kr. køber dig den billigste udgave af MacBook Pro. Det skal dog siges, at det faktisk er fuldstændigt samme pris som jeg gav for begyndermodellen af MacBook Pro 15″ tilbage for omkring 10 år siden. (Den første med Retina) Set i det lys er det jo egentlig ikke specielt dyrt. Vores testede model koster fra 32.499 kr., hvilket selvfølgelig er rigtig mange penge – men på den anden side er en MacBook Pro i den prisklasse netop det – en Pro.
Generelt er MacBook Pro 16″ i 2023 udgaven en i forvejen vanvittig maskine der er blevet endnu kraftigere. Hvis du skal have en ægte arbejdshest til grafisk arbejde eller videoredigering, behøver du ikke kigge længere.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
Pris: Fra Den nye MacBook Pro leverer en vanvittig ydelse - faktisk leverer den en overlegen oplevelse hele vejen rundt. Den er bare lidt for stor og tung for nogen