“Designet er smukt, lyden er formidabel og prisen er skyhøj”. Skal vi være ærlige, så er det ofte essensen, når man læser anmeldelser af B&O’s audioprodukter. Men ikke denne gang. Wifi-højttaleren Beosound Emerge er en helt anderledes størrelse, på alle måder.
For det første er der selve formen, der er kileformet. Den har, som B&O selv siger en “slank silhouet”, der adskiller den fra konkurrenterne. For det andet er prisen ikke skyhøj. Den er høj, bevares, det er jo B&O, men for en gangs skyld er den inden for rækkevidde for alle os, der ikke har arvet et olieimperium i en ørkenstat.
For det tredje er der lyden … den er bestemt ikke dårlig, men den lever heller ikke op til den høje standard, som B&O har vænnet os til.
Umiskendelig B&O-betjening Materialer og samlekvalitet kan man, som sædvanlig, ikke sætte en finger på. Kombinationen af træ, plast og stof fra danske Kvadrat har tidligere givet B&O gode resultater og således også her. Vi har lånt Gold Tone -udgaven til anmeldelsen her, men Beosound Emerge fås også i en sort udgave, hvor træsiderne er skiftet ud med polymer i sort antracit (plast). Guld-udgaven er en tusindlap dyrere end plastikmodellen – om det er pengene værd, må din personlige smag og din pengepung afgøre.
Lige gyldigt hvilken farve, man vælger, skiller Beosound Emerge sig ud. Ifølge B&O er den inspireret af en bogs kompakte form og designet til at glide diskret ind i indretningen. Som det ses på billedet herunder lykkes det til fulde at trylle højttaleren ud af syne, når den sættes i en bogreol. Stilles den derimod oven på bogreolen, får den et anderledes dominerende udtryk.
Umiskendeligt B&O-design. “Hey Google … “ USB-C, netværksstik og line-in. Beosound Emerge kan nærmest forsvinde i en bogreol. Emerge i selskab med Sonos One og Roam. Betjeningen er placeret på toppen og er umiskendelig B&O. Knapperne er trykfølsomme og volumen styres ved at køre fingeren langs cirklen bagerst. Ud over de fire genvejsknapper, der kan tildeles radiokanaler eller spillelister, er betjeningen ret basal. Det skyldes naturligvis, at den fysiske betjening optimalt set slet ikke skal bruges, i stedet skal man bruge B&O’s app eller stemmen, for Google Assistant er bygget ind i højttaleren. Der sidder i øvrigt en fysisk afbryder under bunden, der kvæler mikrofonen, hvis den gør dig utryg.
Masser af features – og klar til flere På trods af højttalerens størrelse, kan der sættes rigtig mange krydser på feature-listen. Ud over wifi kan man koble sig til højttaleren via Bluetooth, så man kan tage den med på ødegården, hvor der ikke er netværk. Den har dog ikke batteri, men kræver en stikkontakt. Hjemme kan den indgå i multirumsopsætningen sammen med andre B&O-højttalere, såsom Beosound Balance (læs anmeldelse ) eller Beosound Level (anmeldelse ). I løbet af efteråret får den understøttelse for Beolink, lover B&O.
Ud over Google Assistant har Emerge også indbygget Chromecast, Airplay 2 og så er der ligefrem en line-in i form af et 3,5 mm jackstik i bunden. Det findes ikke på mange højttalere i denne størrelse.
Lige som Beosound Level er Emerge bygget, så den kan opgraderes i fremtiden. Sidepanelerne kan fjernes og der kan tilføjes mere hukommelse og ekstra processorkraft, hvis en fremtidig funktion kræver det. Det er en af de store fordele ved B&O; produkterne er bygget til at blive brugt i årevis – også selv om der kommer nye spændende funktioner, som den nuværende hardware ikke kan håndtere. Det skal B&O have stor ros for.
En opdatering, vi har til gode, er en firmware-opdatering, der gør det muligt at koble to Beosound Emerge sammen i stereo. Det kan lade sig gøre via Google Home app’en lige nu, men B&O har lovet os, at funktionen også bliver tilgængelig i selskabets egen app i løbet af et par måneder. Jeg havde desværre kun en enkelt Emerge til rådighed, så jeg havde ikke mulighed for at teste stereolyd. Jeg tror ellers, det ville gøre underværker.
Bedst til vokaler Lyden er nemlig – overraskende nok – det svageste punkt ved Beoplay Emerge. Det er ellers her, B&O plejer at brillere. Først skal jeg understege, at lyden bestemt ikke er decideret dårlig . Den er tværtimod væsentlig bedre end på de fleste andre højttalere af denne type, jeg har hørt. Emerge har et flot, velafbalanceret lydbillede i forhold til klarhed og mellemtoner, men der mangler simpelthen tyngde. Det skyldes sandsynligvis fysikken – det er trods alt begrænset, hvor meget kan kan “snyde” med digitale tryllerier. Jeg sammenlignede direkte med Sonos One og den formår altså at levere en fyldigere lyd end Emerge.
Jeg prøvede også med Sonos Roam, der er væsentlig mindre end Emerge (se billedet ovenfor), og den formår faktisk også at give Emerge kam til håret i fylden. Om man så foretrækker Sonos’ lydbillede frem for B&O’s er en anden sag – jeg er meget glad for B&O’s måde at komponere den. Igen skal det understreges, at Emerge ikke lyder skidt overhovedet , den lever bare ikke op til de forventninger, jeg har til B&O.
Der, hvor den gør det virkelig godt, er vokalernes klarhed. Sammenlignelige højttalere (ingen nævnt, ingen glemt), har ofte tendens til at stemmerne mudrer, men et vokaldrevet nummer som Musical Genocide med Gregory Porter lyder simpelthen forrygende på Emerge. Det samme gør klassisk musik. Men sæt Daft Punks Get Lucky på, så bliver bassen udefineret. Fysikken har simpelthen fået has på B&O denne gang.
Kva sin størrelse er Emerge heller ikke nogen festhøjttaler, der skal spille en stor stue op. Den er primært beregnet til sekundære rum – lige som Sonos One.
iNPUT mener … Nu skrev jeg godt nok, at lydkvaliteten er højttalerens svageste punkt, men det er ikke helt sandt. Det er lydkvalitet sammenholdt med pris. Er man til B&O vil man med garanti elske designet, der er så tilpas anderledes og veludført, at det nok skal vække opsigt i hjemmet. Men vil man sælge en højttaler til denne pris, så skal man simpelthen sørge for, at den ikke alene lyder lige så godt som konkurrenterne, men helst også overgå dem. Det gør Beosound Emerge ikke i mine ører.
Man kan selvfølgelig også vende den om og sige, at Beosound Emerge har fremragende lyd i forhold til designet, for det er lidt af en bedrift at få så god lyd ud af den højttaler med den form.
Havde det været en højttaler til et par tusinde, ville det have været et argument, men Beosound Emerge koster altså 4.499 kroner – den anmeldte udgave endda 5.599 kroner – og jeg synes simpelthen ikke pris og lydkvalitet hænger sammen. Man kan altid diskutere om 4.499 kroner er for dyrt for en trådløs højttaler, men det er det i dette tilfælde.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
Fra 4.499 kr. Imponerende lyd, designet taget i betragtning. Men lydkvalitet og pris hænger ikke sammen.