Jeg skal være ærlig, at jeg var overmåde skeptisk, da jeg modtog Bose Frames med cykelbud; En solbrille med indbyggede hovedtelefoner? Det lyder som et af de velmenende, men overflødige, konvergensprodukter der ender livet ubrugt, glemt og støvet i en mørk skuffe. Solbrillen havde med andre ord alle ods mod sig, da jeg pakkede den ud. Men min skepsis er blevet gjort til skamme af en overraskende vellyd, der har sikret solbrillen en plads på næsen, hver gang jeg går ud i solen. Det er nemlig slet ikke så dumt, som det umiddelbart lyder, at gemme et sæt hovedtelefoner i en solbrille …
Design Det nytter ikke noget at solbrillen kan både bimle og bamle, hvis den er så fæle, at man ikke vil ses med den – og der er en tendens til at wearables ligner noget, der egner sig bedre til science fiction-film end til slendreture på Strøget. Heldigvis har Bose valgt en minimalistisk tilgang til Frames; var det ikke for de pænt store brillestænger, kunne man sagtens overse, at brillen er fyldt med elektronik.
Bose Frames i det medfølgende etui. Nej, stængerne er ikke just strømlinede. Brillen virker ikke billig, som frygtet. Bortset fra de guldfarvede hængsler, ligeledes guldfarvet knap og opladerstik (heldigvis placeret på indersiden af brillestangen) er solbrillen helt sort. Den er fremstillet af plastik, men den virker hverken billig af udseende eller i hænderne.
Der er to modeller at vælge mellem; den runde Rondo-model og den mere kantede Alto, der er modelleret med inspiration fra den klassiske Ray-Ban Wayfarer-model. Det er sidstnævnte, jeg har modtaget til anmeldelse. Begge modeller blokerer op til 99 procent af de ultraviolette stråler, lover Bose og glassene er både ridse- og brudsikre. Til trods for, at der er mast både højttalere, mikrofon, kredsløb, en 9-akset bevægelsessensor og – ikke mindst batterier – ind i brillen, holder den en kampvægt på bare 45 gram, så brillen føles overhovedet ikke tung på næseryggen – eller på ørerne, som man kunne frygte med så dominerende brillestænger.
Undertegnede med Bose Frames på næsen. Funktioner Det interessante ved Bose Frames er naturligvis hverken udseende eller vægt, som på en traditionel brille – det er funktionerne. Bose har mast en lille 16mm højttaler ind i hver brillestang, så man kan høre musik uden at have noget i eller over ørerne. Takket være akustiske fiksfakserier skydes lyden direkte ned i øret, så der stort set ikke slipper lyd ud til omgivelserne. Bevares, hvis volumen skrues helt op, lækker brillen lyd som alle andre hovedtelefoner, men så skal der også skrues pænt op.
Brillen parres med en smartphone via Bluetooth og på den måde fungerer de som et sæt helt almindelige hovedtelefoner; man kan afspille musik, podcast eller endda tale i telefon via brillen. Og man kan kommunikere med sin foretrukne digitale assistent (Google Assistant eller Siri).
Her ses både højttalerne og brillens eneste betjeningsknap på højre brillestang. Brillen betjenes via den ene funktionsknap, som brillen er udstyret med. Et tryk tænder brillen, et tryk mere starter afspilning af den senest hørte spilleliste. Tryk to gange for at springe et nummer frem eller tre gange for at springe et nummer tilbage. Et langt tryk hidkalder den digitale assistent. Det er simpelt og nemt at huske.
Læg den på bordet med bunden i vejret, så slukker brillen automatisk efter et par sekunder.
Augmented Reality Frames er også udrustet med Boses AR-platform, der er fuldstændig lydbaseret. Der er endnu ganske få apps der understøtter teknologien, men via Bose Connect-appen lades man til et par eksempler. For golfspillere kunne det for eksempel være golf-appen, Golfshot, der fungerer som virtuel caddy på mere end 45.000 golfbaner over hele verden. Appen leverer råd om køller, landskab og vind alt efter hvor man befinder sig på banen og hvordan man står placeret. Bose AR er bestemt en interessant teknologi, men den er stadig i sin vorden og har ikke udfoldet sit potentiale.
Lydkvaliteten og batteriet … Bose akustiske evner fornægter sig ikke. Mine forventninger til lydkvaliteten var virkelig lav, men min skepsis blev gjort til skamme. Jeg er voldsomt overrasket over, hvor vellydende Bose Frames er. Ikke bare til telefoni, hvor både højttalere og mikrofon består til UG+ (selv i blæsevejr), men også til musikafspilning. Ærligt: Der er bedre lyd i Frames end i de hvide hovedtelefoner, der følger med en iPhone. Det er svært imponerende, når man ikke behøver at putte noget som helst ind i øret.
Naturligvis mangler Frames noget ”ooomph”, alt andet ville være naturstridigt. Men min bedste anbefaling er, at jeg på et tidpunkt tændte brillen og blev i tvivl, om jeg havde sendt musikken ud over højttalerne i rummet i stedet.
Brillen oplades via en medfølgende magnetisk oplader, der har et USB-stik i den anden ende. Bevares; tag dem på igennem byen, så “forurenes” lyden af støjen omkring dig, men det er på den anden side en feature der gør, at du kan være opmærksom på verden omkring dig.
Batteriet kan levere i op til 3,5 timer ifølge Bose og det stemmer ret god med min erfaring i testperioden. Læg dem til opladning i et kvarter, så har du en time ekstra. Skal de lades op fra 0 til 100 procent tager det til gengæld lidt over to timer. Det er okay uden at imponere.
iNPUT mener … Når alle mine roser er delt ud, må jeg også sige, at jeg ikke rigtigt kan se, hvem der egentlig er målgruppen for Bose Frames – ud over teknologifascinerede personer med for mange lommepenge. Er man på udkig efter et par hovedtelefoner og har to tusinde kroner på lommen, får man altså meget mere vellyd andetsteds for de penge. Mangler man et sæt solbriller, kan man få smartere design til langt billigere penge.
Som hovedtelefon har Frames også det problem, at de har en mere begrænset brugskvota end almindelige hovedtelefoner. De kan ikke bruges indenfor, og så snart der er overskyet er de overflødige, ligegyldigt hvor godt de end lyder.
På det grundlagt må jeg give Bose Frames et ordentlig hug i karakteren, så den samlet bliver lavere end jeg egentlig synes den fortjener, fordi jeg synes sammensmeltningen er temmelig vellykket og teknologien fungerer helt perfekt. Bibeholdes kvaliteten, materialerne og lyden, mens prisen halveres i version 2.0, så stiger karakteren mindst en stjerne …
Er der specifikke ting ved Bose Frames, du gerne vil vide eller have uddybet, så skriv en kommentar nedenfor. Jeg vender tilbage hurtigst muligt med et svar.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
1.999 kr. Bose Frames fungerer forbavsende godt som alternativt til hovedtelefoner, men de har begrænsede anvendelsessituationer og er dermed for dyre.