AnmeldelseSoundbarsTophistorie

Anmeldelse: Bowers & Wilkins Panorama 3

Panorama 3 er pakket ind i nydeligt velbygget design. Lyden er stor, men kan den gøre sig gældende når det kommer til stykket?

Når Bowers & Wilkins annoncerer at der er nyt på vej, så skærper de fleste lydelskere opmærksomheden. Således også når det nye er en opdatering af Panorama-soundbaren. Version 2 udkom i 2015. Kan Panoroma 3 mon sparke dig bagi eller er det en flad fornemmelse? Læs med her.

Det allerførste indtryk, da den uhåndterbare papkasse med Panorama 3 lander, er vægten. Den er bastant. Ved et kig på specifikationslisten, kan jeg se den vejer 6,5 kilo fordelt på lige lidt over 1,2 meters bredde. Man får et øjeblikkeligt indtryk af (bygge)kvalitet. 

 

Som det tydeligt ses på billederne, så leveres lyden i min stue normalvis af en Sonos Beam. Prisklassen mellem de to er adskillige tusinde, men sammenligningen med Sonos som musiksystem er uundgåelig. Panorama 3 er svær at se som andet, end en direkte konkurrent til Sonos Arc.

Tilslutning og tjenester

Efter udpakning var det fluks i gang med tilslutningen. Med nutidens soundbarer, der benytter TV’ets HDMI ARC-port, så er det en let opgave. Panorama 3 blev tilsluttet et LG B1 (2022), som understøtter eARC og dermed Dolby Atmos. Al indhold er set via et Apple TV 4K.

 

Tilslutningsmulighederne på Panorama 3

Tilslutningen gik da også problemfrit. TV og soundbar fik øjeblikkelig forbindelse og derfra var al lyd automatisk sendt ud via Panorama 3. Næste step var opsætning i B&W’s tilhørende app Music, hvor man kan tilknytte sine musik- og radiotjenester og dermed spille indhold på tværs af disse via én app. Eller – man kan tilslutte den lille håndfuld lydtjenester som B&W har valgt at understøtte. Det vender vi tilbage til. Udover afspilning via app’en, så kan du naturligvis sende lyd via Bluetooth og AirPlay 2. Gider du slet ikke fumle med apps, så er stemmeassistenten Alexa understøttet (også altså ingen Google Assistant).

Som det måske anes, så har Panorama 3 ganske enkelt et svagt økosystem. Hvis man vil gå i flæsket på Sonos – og det tror jeg gerne B&W vil – så er det ét af de punkter man skal have helt styr på. Hos Sonos kan man tilføje stort set enhver tænkelig musik- eller radiotjeneste. Herunder også danske. Panorama 3 understøtter simpelthen for få, hvis det skal ses som et seriøst alternativ. Spotify er kun tilgængeligt via Spotify Connect (altså via deres egen app), mens danske tjenester som YouSee og Telmore Musik er fraværende. Det samme er DR Lyd. Og Apple Music sågar. Jeg måtte grave en gammel Tidal-konto frem, blot for at kunne teste app’en.

Stor lyd uden surround-fornemmelser

Efter ærgrelsen har lagt sig, så var det på med en film, der kunne højne humøret. Den lidt overste action-hævnfilm Noboby blev valget, som skulle teste Panorama 3 til første forestilling. Med Dolby Atmos-logoet på kassen, så var forventningerne til filmlyd store. Soundbaren formår da også at skabe et bredt lydbillede, der føles betragteligt større end de 120 centimeter den måler i bredden.

 

Panorama 3 giver en fyldig lyd, hvor bassen er dyb og giver eksplosioner og skuddueller i førnævnte film masser af punch. Men, jeg måtte flere gange undervejs tjekke app’en og se om Dolby Atmos-lyden overhovedet var aktiveret. Det var den. Jeg oplevede ingen Atmos-effekter over hovedet overhovedet… Der er desværre ingen tegn på den højde i lydbilledet, som lydsystemet ellers er skabt for. 

I tilfælde af at det var filmens lydspor, der ikke gjorde synderligt brug af Atmos-mulighederne, så satte jeg sammen med børnene den nye Chip og Chap-genoplivning på Disney+ på. Her var oplevelsen den samme og selvom Panorama 3 bestemt kan lave bulder og brag, såvel som de fine nuancer, så er den altomsluttende biograflyd underligt fraværende. 

Med fladskærmenes indtog, der kun er blevet fladere med årene, så har soundbaren fået en fast plads i manges hjem. Lyden i de fleste TV er ofte ganske forfærdelig, hvorfor det er nærmest nødvendigt med lidt lydmæssigt åndedræt. Som opløfter af almindelig TV-lyd er Panorama 3 godkendt og vil give enhver udsendelse et nøk op til en mere dynamisk oplevelse.

 

Musikalske dyder

Slukkes TV’et og i stedet lader Panorama 3 spille musik, så er indtrykket ganske godt. Panorama 3 skaber også her et bredt lydbillede med en ok stereoseparation. En disciplin der er svær fra en soundbar, hvor højre og venstre lydkanal er klos op ad hinanden. Bassen er igen tilpas tung, men jeg savnede noget gennemslagskraft fra mellemtonerne, ligesom diskanten også under musik tangerede det anstrengte engang imellem. 

Jeg var en del genrer igennem og Panorama 3 har sin klare fordel på det enkle. Radiovenlige poprock-numre klarer den glimrende. Hiphop og rap ligeså. Men når vi bevæger os over i den tungere rock, så bliver lydbilledet mere udefinerbart og mudret. Instrumenter og stemmer kommer til at kæmpe om pladsen. 

 

Funktioner

Styringen af Panorama 3 foregår ligeledes i B&W’s Music-app. Selvom jeg har stor tiltro til B&W’s evner udi lyd, så er det skuffende at alt jeg får lov at dreje på er diskant og bas. That’s it. Hvor er nat-indstillingen, så man kan se film en sen aften uden at vække det halve nabolag? Hvor er justeringen af Atmos-effekten, så jeg måske havde fået udbytte af den funktion? 

Spørgsmålene er mange. Især når jeg til dagligt benytter Sonos, som absolut ikke er lutter lagkage, men dog har indset at brugeren har et valg i de fleste henseender. Godt hjulpet på vej af TruePlay, som indstiller din Sonos-højttaler til det rum den befinder sig i. En lignende funktion havde været kærkommen på en enhed til 7.500 kroner.

 

Resten…

Der hersker ingen tvivl om at designet på Panorama 3 er flot. Rigtig flot. På trods af dens størrelse fremstår den elegant. Og her skal lyde ros for at inkludere et vægbeslag i pakken, så den vil kunne pryde væggen under fladskærmen.

Hvis man skulle have set sig lun på Panorama 3, men gerne vil have endnu mere bund, så biografoplevelsen kommer tættere på, så er du ilde stedt. Det er nemlig ikke muligt at tilkoble en ekstern subwoofer eller surroundhøjttalere for den sags skyld. Et ærgerligt fravalg, når muligheden nu er der hos B&W i deres Formation-serie.

iNPUT mener…

Panorama 3 vil utvivlsomt forbedre lydoplevelsen, hvis du i dag må tage til takke med de indbyggede højttalere i fladskærmen. Byggekvaliteten kan ingen heller tage fra den. B&W beviser at de er garant for velbyggede lydsystemer.

Men derfra daler begejstringen desværre også. Bevares, den kan spille højt og giver et bredt lydbillede med overraskende fornuftig bas. Men når den sælges som ‘kilden til biograflyd’ med Dolby Atmos-logoet helt fremme, så skuffer den gevaldigt. Jeg fik på intet tidspunkt under testen af Panorama 3 oplevelsen af surroundeffekter eller noget der tilnærmelsesvis kom tæt på.

Når B&W så samtidig taber det på gulvet med den mangelfulde liste af tilhørende musik- og radiotjenester, så har Panorama 3 desværre ikke mange gode kort tilbage på hånden. Til prisen så forventes et premiumprodukt, men facittet bliver desværre en blød mellemvare.

Bowers & Wilkins - Panorama 3

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

7.499 kr.

Panorama 3 er en nydeligt designet soundbar med stor lyd. Men den minimale udnyttelse af Dolby Atmos og alt for få tilgængelige musiktjenester bliver afgørende.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.