Det intelligente hjemTophistorie

Anmeldelse: Google Nest Hub (2nd gen)

Med søvnovervågning og et væld af andre funktioner er Nest Hub en fanstastisk enhed. Men man ved ikke helt, om man lukker ulven indenfor ...

Det er efterhånden et par år siden Nest Hub ankom til Danmark – dog kun i den mindste version. Den store har vi endnu til gode, og det er da også den mindste der nu får en opgradering – og som vi har haft stående på natbordet i et par uger. Den helt store nyhed i Nest Hub (2nd Gen) er nemlig muligheden for, at den kan holde øje med ejerens søvn.

Googles Soli-radarteknologi bruges til at overvåge selv de mindste bevægelser på den person, der sover nærmest på skærmen. Soli-teknologien baner også vej for en anden nyskabelse, nemlig muligheden for at betjene Nest Hub ved at lave fagter i luften foran den. Det virker. Men endnu er anvendelsesmulighederne begrænsede.

 

Visuelt er der ikke sket meget i forhold til etteren, men der er dog et par raffinementer. Eksempelvis er den 7-tommer store skærm nu blevet “uden kanter” – glasset strækker sig fra kant til kant, hvor der tidligere var en plastikkant. Der er dog fortsat en centimetertyk ramme rundt om selve panelet.

På bagsiden er der en knap til at slukke og tænde for mikrofonen, ligesom der er volumenknap. I andre lande fås den nye Nest Hub også i fire forskellige farver (Mist og Sand), men herhjemme må vi nøjes med de obligatoriske Chalk (grå) og Charcoal (mørkegrå).

 

Hvad der stadig ikke er, er et kamera. Det er altså fortsat ikke muligt at foretage Google Duo videoopkald fra Nest Hub. Ifølge Google skyldes det privatlivsbekymringer – den er trods alt skabt til at stå i soveværelset – men personligt synes jeg, det er lidt ærgerligt. En knap til at slukke for kameraet kunne have gjort tricket. Men det er sikkert et spørgsmål om økonomi. Prisen er nemlig fortsat 799 kroner, som også var vejledende udsalgspris på den forrige model.

Så mange funktioner, så lidt plads …

Grundlæggende er Nest Hub en intelligent højttaler med indbygget Google Assistant og Google har da også forbedret lyden i denne inkarnation. Den skulle have “50 procent mere bas”. Men ligesom sesambollen Nest Mini, så er Nest Hub absolut ikke nogen hi-fi højttaler. Ved lav volumen er lyden tålelig, men kvaliteten forringes proportionalt med lydstyrken.

Fordelen ved Nest Hub er selvklart den indbyggede skærm, der giver en ekstra dimension til stemmekommandoerne. Spørger man eksempelvis hvordan vejret bliver, præsenteres man for en fin grafik med dagens vejr. Beder man den spille musik, popper grafikken op på skærmen. Skærmen gør det også muligt at bruge den som Chomecast, så man kan ligge i sengen og se en film. Disney+ og Netflix understøttes direkte, men DRTV kan også snildt castes til Nest Hub. Den kan, med andre ord, bruges som et (meget) lille tv.

 

En anden ting, den er ret god til, er at styre hjemmets intelligente enheder. Philips Hue, Tado Smart Radiator, Sonos-system – alt sammen kan betjenes med stemmen via Nest Hub. Eller via den trykfølsomme skærm; et helt menupunkt er dedikeret til betjening af smarte enheder. I øvrigt har denne anden generation fået understøttelse for Thread, der af mange anses for at være fremtidens trådløse protokol for det intelligente hjem. Thread virker som Zigbee eller Z-Wave, men kræver ikke nogen central hub.

Imponerende søvnovervågning

Det er dog den indbyggede søvn-overvågning, der er den helt store forskel på første generation og så denne Nest Hub anno 2021. Sleep Sensing benytter den såkaldte Soli-teknologi, der er en ‘miniradar’ til at holde øje med bevægelser. Efter en indledende opsætning, der blandt andet fortæller hvor Hub’en helst skal placeres, går den i gang med at indsamle søvndata. Den kan opfange snorken, hosten, åndedræt og bevægelser. Disse data sammenholdes med temperatur og lys i rummet og ud fra alle disse data skabes der en vurdering af din søvn, som du præsenteres for om morgenen.

Nest Hub
“Du skal gå i seng til tiden Peter … ”

Efter nogen tid vil Nest Hub også begynde at foreslå, hvad du kan gøre for at forbedre din søvn. Jeg har eksempelvis fået besked på, at jeg skal gå i seng på samme tid hver dag.

 

Søvndata kan naturligvis ses direkte på Hub’en, men de akkumuleres også i app’en Google Fit, hvor man har mulighed for at dykke længere ned i dataene.

Jeg har i forvejen Withings Sleep Analyzer (læs min anmeldelse her) liggende under madrassen og jeg er faktisk temmelig imponeret over, hvor godt Nest Hub formår at ‘aflæse’ min søvn. Dataene stemmer, med meget små variationer, stort set overens.

 

Det er dog lige værd at bemærke, at Sleep Sensing ikke vil vedblive at være gratis. Google lover, at man ikke skal betale året ud, men derefter bliver søvnovervågningen en abonnementstjeneste – der er godt nok ikke nogen prislap på abonnementet endnu, men det er klart værd at tage med i betragtning, hvis søvnovervågning er den primære grund til at man overvejer en Nest Hub. Der findes alternativer, der ikke kræver abonnement.

Er du på den anden side komplet ligeglad med søvnovervågning (eller bekymrer du dig om, hvad dataene bruges til), kan du slå funktionen helt fra.

 

Trojansk hest

Og netop data og privatlivets fred er en af de ting, der kan bekymre ved Nest Hub. Det er ikke noget tilfælde, at den er relativt billig. Ligesom det er tilfældet med Nest Mini vil Google svært gerne have mange af dem ud i hjemmene, hvor de kan indsamle data om vores vaner og dagligdag. Google lever trods alt af at sælge data, der blandt andet bruges til personlige annoncer. Det ville ikke undre mig, om min natlige snorken på et tidspunkt udmønter sig i en reklame for både Zedopor og anti-snorkeskinner. Det er lidt præmissen, når man – helt bogstaveligt – vælger at gå i seng med Google.

Det er svært at gennemskue præcis hvilke data, der samles ind, hvilke der gemmes og hvad de bruges til. Men er man voldsomt bekymret for sit privatliv, bør man generelt holde sig langt væk fra Googles produkter.

iNPUT mener …

Indrømmet, Nest Hub er en fantastisk lille enhed, spækket med lækre funktioner og til en meget tillokkende pris. Den kan ikke fungere som primær højttaler i andet end et køkken og Sleep Sensing-funktionen er velfungerende, men den er kun aktuel, hvis du vil have dit smart display i soveværelset. Og så har jeg en fornemmelse af, at man betaler for den med sine data – om man vil eller ej. Jeg er heller ikke pjattet med, at den mest fremtrædende nye funktion, søvnovervågningen kun er gratis i en periode, hvorefter den vil koste hver måned. Der er lidt “første fix er gratis” over det.

Som mini-tv, kontrolpanel til hjemmets intelligente enheder og en altid lyttende, hjælpende assistent, der kan fortælle om dagens aftaler, vejret og andre trivialiteter funger Nest Hub dog eminent. Det eneste, jeg decideret mangler, er et kamera til videoopkald. Og mere vished om, hvad der indsamles af data og hvordan de bruges …

Google Nest Hub

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

799 kr.

Med søvnovervågning og et væld af andre funktioner er Nest Hub en fanstastisk og velfungerende enhed. Men man ved ikke helt, om man lukker ulven ind ...

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.