AnmeldelseMobil og tabletsTophistorie

Anmeldelse: Google Pixel 9 Pro XL

Et ualmindeligt lækkert design, et virkelig godt kamera og en mageløs flot skærm gør Pixel 9 Pro XL til toppen af Android-poppen.

Wow! Bare wow! Google Pixel 9 Pro XL er en af de mest lækre mobiltelefoner, jeg har haft i hånden i mange år. Med materialer og en samlekvalitet, der minder om et dyrt armbåndsur fra Schweiz, nærmest tigger den om at blive rørt ved. Det er ikke fordi Pixel-telefonerne tidligere har virket decideret billige, men med 9 Pro XL træder Google et stort skridt op – og de har efter mine mening ramt skiven lige i midten.

Så kan jeg i øvrigt sagtens leve med, at kamerahuset får den nye Pixel-telefon til at ligne Bat-udgaven af den fordrukne robot Bender fra Futurama.

 

I forhold til den “almindelige” Pixel 9, byder Pro og Pro XL ind med en hel stribe forbedringer, der skal retfærddiggøre den væsentlig højere pris på mindst 1.600 kroner. Pro XL er i sagens natur den dyreste af dem alle med en startpris på 9.399 kroner. De eneste to forskelle mellem Pro og Pro XL er i øvrigt skærmens størrelse (6,3 tommer versus 6,8 tommer) og batteriets kapacitet (4.700 mAh versus 5.060 mAh).

Der er udelukkende Pro-udgaverne, der er pakket ind i de lækre materialer som jeg hylder i indledningen. De har desuden bedre skærme, mere RAM og bedre kameraer. Desuden har de temperatursensor og en Ultra Wide Band-tilslutning. Pro’erne er altså toppen af kransekagen, hvis man går op i den slags, men man forkæles virkelig også af de lækre materialer og den pletfrie samlekvalitet.

 

Skærmen

Skærmen er en af de komponenter, der er markant bedre på Pro-udgaverne. Ligesom på sidste sidste års Pixel 8 Pro er det et såkaldt Super Actua Display. Det dækker over, at den kan variere opdateringsfrekvensen på mellem 1 og 120 Hz alt efter, hvad der skal vises. Til gengæld er skærmen vokset en lillebitte smule fra 6,7 tommer til 6,8 tommer.

Den er samtidig blevet væsentlig mere lysstærk. Nu topper den på 3.000 nits. Det er 600 nits mere end 8 Pro, 400 mere end Galaxy S24 Ultra og hele tusind nits mere end den seneste iPhone-serie.

I praksis er skærmen også virkelig imponerende. Farverne sprudler, ligesom tekster og ikoner står knivskarpt. Der er absolut heller ingen problemer med at se, hvad der foregår på skærmen, i stærkt sollys.

 

Ydelsen

Samtlige Pixel 9 familiemedlemmerne er udstyret med det nye Tensor G4 chipset, der burde forbedre ydelsen markant. Specielt hvis man bruger AI-funktioner – og det kommer man til på denne telefon. Når jeg siger “burde” er det fordi det er uhyggelig svært at teste. Google har nemlig – igen – spærret for, at man kan installere benchmark apps. Vi bruger normalt Geekbench og 3D Mark til at få en ide om telefonens ydelse.

Geekbench 6Single-coreMulti-coreOpenCL
Google Pixel 9 Pro XL *1.9024.554Ikke tilgængelig
Samsung Galaxy S24 Ultra2.2927.24915.061
OnePlus 129724.70213.626
Apple iPhone 15 Pro2.9407.32727.160
* Resultater fra tredjepart, ikke verificeret af iNPUT.

Der findes dog andre medier, der har sideloadet Geekbench på telefonen, og står deres resultater til troende, har Tensor fortsat store problemer med at følge med de nyeste Snapdragon og A17 chipsets. I hvert fald på papiret, for i daglig brug har jeg aldrig oplevet Pixel 9 pruste. Den gnaver sig problemfrit gennem alt det, jeg kaster efter den – inklusive det 3D-tunge spil Genshin Impact. Uden at blive nævneværdigt varm. På baggrund af brugen vil jeg dømme, at Pixel 9 Pro XL leverer yderst tilfredsstilende ydelse, upåagtet hvad benchmark-programmerne hævder.

Pro-udgaverne har i øvrigt 16 gigabyte RAM ombord, mens den almindelige udgave “kun” har 12 gigabyte. RAM er blandt andet med til at bestemme, hvor mange apps der kan være åbnet på samme tid inden telefonen begynder at hoste.

 

Batteritid

Pixel 9 Pro XL gemmer på et stort 5.060 mAh batteri bag under skærmen og under testperioden, der strakte sig over en uges tid, er jeg aldrig løbet tør for batteri inden dagen var omme. Jeg har haft den langt nede, bevares, på omkring 5 procent, men det er også okay. Det er en stor skærm, der skal fordres med energi.

For at få en bedre ide om batteriforbruget, udsatte jeg Pixel 9 Pro XL for tre timers uafbrudt Youtube-afspilning i fuld skærm. Det kostede 17 procent på batteriet – fra 47 procent til 30 procent. Til sammenligning koster den samme Youtube-test væsentlig mere på batteriet på en iPhone 15 Pro, der faldt med hele 27 procent, fra 85 til 58 procent. Og det er vel at mærke ikke Pro Max udgaven med den store skærm, hvilke ellers burde tælle i iPhones favør.

 

Det er altså ikke her, Pixel 9 Pro falder igennem. Det gør den til gengæld i min opladningstest. Det er frygtelig langsom til at lade op. Efter en halv times opladning havde jeg bare fået 18 procent på batteriet. Det svarer til, at der kommer tre procent på hvert femte minut – det tog mig da også knapt tre timer at lade Pixel 9 Pro XL op, selv om den er sat til en (generisk) 100 w lader.

Pixel 9 Pro XL
Ladekurver. Batteritilstand (til venstre) og tid.

Batteriet kan i øvrigt også oplades trådløst, men understøtter ikke Qi2 standarden. Pro XL kan dog lades trådløst med 23 w på trods.

 

Kameraet

Pixel 9 Pro XL er bevæbnet med tre linser på bagsiden og et enkelt 42 megapixel kamera på fronten. Hovedlinsen er på 50 megapixel og har 1x optisk zoom. Det flankeres af en 48 megapixel ultravidvinkel og en 48 megapixel telefotolinse med 5x zoom. Sidstnævnte er kun inkluderet på Pro-udgaverne.

Ligesom Pixel 8 Pro har Pixel 9 Pro XL det, Google kalder Super Zoom. Men denne gang er zoom-effekten øget fra 20x til 30x. Rent teknisk forsøger generativ AI at forbedre de billeder, der zoomes kraftigt i. Det gøres altid i efterbehandlingen, men du kan zoome op til 30x digitalt når det oprindelige billede tages.

I ovenstående tilfælde har jeg taget et skud af det ikoniske Radisson Collection Royal Hotel ved Hovedbanegården i København. Det ligger omkring fem kilometer fra stedet, hvor fotoet er taget og billedet er taget med 16x digital zoom. Herefter er der zoomet yderligere med AI-funktionen Zoom Enhance. Jeg er ikke voldsomt imponeret.

En anden ny AI-funktion hedder Tilføj Mig. Den gør det muligt at lave gruppebilleder, hvor fotografen er med på billedet. Det gør den ved at man tager to billeder, først af den ene person, herefter af den anden, hvorefter AI “klipper” billederne sammen. Resultatet kan du se herunder, hvor jeg testede funktionen sammen med min datter. Der er ganske overbevisende.

Herunder en række andre billeder, jeg har taget med Pixel 9 Pro XL – alle på automatisk peg-og-skyd-indstilling.

Som det ses, er farverne virkelig naturlige og kvaliteten er generelt utrolig god. Der er skarpe detaljer både i bladene og i strukturen på bordets træplader. Jeg er ret imponeret over, hvad peg-og-skyd kan levere – og med masser af manuelle håndtag at hive i, hvis man har mod på det, er mulighederne store for at gøre det endnu bedre.

Mere kunstig intelligens

Videooptagelser får også hjælp af kunstig intelligens. Noget, Google kalder Video Boost og som i år forbedret. Video Boost gør det nu også muligt at opskalere optagelser til 8K, ligesom man kan benytte Super Zoom (op til 20x) og også lave disse zoom-optagelser i HDR+. Effekterne lægges på i skyen, så optagelserne skal først uploades og behandles.

De nævnte AI-funktioner er alle tilgængelige herhjemme, men der et par andre, der ikke er med mindre telefonens sprog er sat til engelsk. Heriblandt Magic Editor, der kan redigere fotos med hjælp fra kunstig intelligens. Pixel Studio kræver derudover også et abonnement på Gemini Advanced. Det første år er godt nok gratis, men jeg har af tidsnød valgt at se bort fra disse.

iNPUT mener …

Google Pixel 9 Pro XL er på alle måder en forbedring i forhold til sidste års topmodel, 8 Pro. Ikke mindst er jeg begejstret for designet, materialerne og samlekvaliteten. Det hæver 9 Pro XL op i en helt anden liga.

Den Pro XL-udgave, jeg har testet, er den mindste med 128 gigabyte og den koster 9.399 kroner. Det er 900 kroner dyrere end sidste års model, der dog havde (lidt) mindre skærm. Personligt synes jeg de ekstra kroner gives godt ud. Skærmen er væsentlig forbedret, det samme er kameraet – og så er der igen den generelle kvalitetsfølelse. Den er bare højere på 9 Pro XL.

Der er sådan set kun et enkelt dybt suk herfra og det er ladetiden. Og så må I sådan set godt se at få de sidste AI-funktioner til Danmark også, kære Google.

Google Pixel 9 Pro XL

Design
Funktioner
Kamera
Batteri og opladning
Ydelse
Pris

10.199 kr.

Et ualmindeligt lækkert design, et virkelig godt kamera og en mageløs flot skærm gør Pixel 9 Pro XL til toppen af Android-poppen.

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.