Jeg har svært ved at sige meget andet, end det min kollega allerde har sagt i hans anmeldelse af Huawei P40 Pro . Og ligeledes er jeg så afsindig ærgerlig over, at jeg ikke kan anbefale et køb af Huawei P40 Lite til størstedelen af befolkningen. P40 Lite har så afsindigt mange plusser at tage fat på til prisen. Men. Det ER et for stort kompromis at gå glip af de apps, som gør smartphones til dem, vi elsker i dag.
Det essentielle mangler Hvis du, ligesom jeg, har gjort dig afhængig af din telefon, på grund af de funktioner den tilbyder til at gøre hverdagen lidt nemmere, så vil det være svært for mig at anbefale denne telefon. Google maps, YouTube, diverse bank-apps, NemID, GreenMobility, EasyPark og generelt bare alle Googles apps bruger jeg på daglig basis. Nogle af dem kan bruges i browserversion, men det er i mine øjne mere end et skridt tilbage. Brug af fingeraftryk eller FaceID til sikker log-in har jeg ikke lyst til at gå væk fra, inklusiv de funktioner man får i diverse apps, som ikke findes i browserversionerne. Og så er der ganske enkelt apps, som ikke kan findes, hverken i browserversion eller tredjeparts-apps (mere om dem lige om lidt).
Hvis man, til forskel fra mig, ikke er afhængig af diverse apps men blot bruger mobilen til SMS, opkald, surfe på nettet og måske en omgang Facebook, så kan jeg ikke se noget problem i at hoppe på P40 Lite – tværtimod. Jeg fik i øvrigt alle mine kontakter, sms’er, opkaldshistorik og kalender med over på min Huawei P40 Lite fra min Samsung Galaxy Note 10+ uden problemer.
På eget ansvar Når det kommer til tredjeparts-apps, så har jeg kunne læse mig frem til, at appen MoreApps var en af de mere troværdige af slagsen. Den hjalp mig til at finde frem til nogle af de apps, som jeg ikke kunne få med over ved installationen af telefonen. Den henviser til der, hvor man kan downloade den pågældende app. Her under kan man se et eksempel på, hvordan det kan se ud.
Huawei kan, af gode grunde, ikke sige god for brug af tredjeparts-apps. De er ikke i kontrol over de forskellige filer, og den medfølgende usikkerhed det måtte medføre. Og det giver mening. Men hvis producenten af den pågældende telefon ikke kan stå inde for brug af tredjeparts-apps, så kan og vil jeg heller ikke. Eksperimentering med tredjeparts-apps er ikke noget nyt og har alle dage været på eget ansvar. Men her der tale om, at man skal tage tredjeparts-apps i brug for at få en fyldestgørende oplevelse. Det er mildt sagt uholdbart.
Huawei har forsøgt at komme problemet i møde med en indbygget sikkerhedsscan, der er i realtid scanner både telefon og apps. Det hjælper til, at man kan være mere sikker på, at de apps man potentielt måtte downloade fra tredjepart, bliver tjekket igennem inden de lander på telefonen. Situationen taget i betragtning må det siges at være en fin mellemvej på en situation, som Huawei ikke selv har valgt at være i.
Som en sidste indikation på, at app-situationen ikke er optimal, skal man blot se på de telefoner, som ellers kommer frem fra Huaweis side. Siden blokaden fra USA trådte i kraft, er der lanceret flere telefoner, som har været kopier af tidligere modeller. Netop for at kunne lancere dem med Google apps. Der er sågar en Huawei P30 New Edition på vej. Altså en Huawei telefon der vil kunne komme med Google Services præinstalleret. Det er selvfølgelig fint, at man kommer med en ny telefon, der har Googles apps på, men signalet til de telefoner der mangler kunne ikke være tydeligere.
Hvis du stadig er interesseret i at høre mere om P40 Lite, så er der mange positive ting at tage fat på i de kommende afsnit.
Stor skærm i fint design Huawei P40 Lite er en meget flot telefon, med en stor skærm og i det hele taget et pænt design. Man skal i hvert fald være tech-entusiast for at kunne se, at P40 Lite er en budget telefon til tæt på 2.000 kroner. Skærmen går stort set helt ud til kanten, og den ligger godt i hånden med fin afrundet aluminiumskant. Skærmen kæmper lidt i direkte sollys, og den kan naturligvis heller ikke hamle op med telefonerne der koster det dobbelte eller tredobbelte, men til prisen er den mere end godkendt. Jeg har set serier, spillet Call of Duty Mobile og ellers brugt den til de sædvanlige sociale medier. Alt det klarer den helt fint uden at være ekstraordinær.
Man kan også glæde sig over, at P40 Lite har en dejlig flad skærm. Altså ingen irriterende buede kanter i siderne. Og den kommer sørme også med beskyttelsesfilm på. Det er ikke usædvanligt på Android telefoner, men med tanke på, hvor meget man allerede får for pengene her, så er det en ekstra lille bonus.
Lidt spræl i hverdagen Skærm i Fuld HD Ét kan ikke gøre det God gammeldags fingeraftryksscanner Stik til hovedtelefoner Huaweis egen appbutik Der er nogle ting, som man lige skal være opmærksom på ved køb af en budget telefon og hermed også P40 Lite. Den kommer ikke med en IP-rating og kan ikke dermed ikke tåle vand. Den er kun udstyret med en enkel højtaler i bunden. Det er ikke en katastrofe, da den spiller fint højt. Men ved gaming kan den godt blive dækket til i ny mig næ. Til gengæld kommer den med adgang til hovedetelefoner med ledning og en kapacitiv fingeraftryksscanner i siden. Ligesom i de gode gamle dage.
Fint kamera Selv budgettelefoner skal jo i dag komme med mere end ét kamera – med mindre man hedder Apple – og Huawei P40 Lite kommer da også med hele fire af slagsen. Hovedekameraet tager ganske fornuftige billeder når lyset er til det. Den kæmper, når mørket flader på, men den har nogle forskellige indstillinger, som kan hjælpe på det. Generelt vil jeg dog sige, at jo mere hjælp den har brug for, jo mere kunstige ser billederne ud. Huawei har nu alligevel formået at få ret meget ud af kameraerne på trods af den næsten absurd lave pris. Udover hovedkameraet er P40 Lite udstyret med et kamera til ultra vidvinkel, makrobilleder og dybderegistrering.
Makrokameraet er faktisk bedre, end hvad jeg oplevede på OnePlus 8, men det er alligevel svært at få taget et rigtig godt billede. Jeg har har svært ved at se, at man skulle få rigtig meget ud af det kamera desværre. Ultra vidvinkel derimod giver nogle fine muligheder for at få mere med i billedet, og for eksempel i landskaber er det en fed funktion at kunne bruge.
Selfiekameraet er ikke fantastisk. Det har taget nogle forsøg bare at tage et, jeg følte var godt nok til at komme med her i testen. Men til diverse videoopkald og anden praktisk brug, som ikke har høje forfængelighedskrav, går det fint an.
Vildt batteri Batterilevetiden er uden tvivl den største fordel ved P40 Lite. Her bliver man virkelig forkælet. 4.200 mAh batterikapacitet inklusiv en 40W hurtigoplader i æsken – det er faktisk helt vildt til denne her pris. Du får altså et batteri der holder to dage – eller faktisk tre nogle gange (dette skyldes formentlig også, at jeg ikke har kunnet bruge P40 Lite til alle mine opgaver grundet de manglende apps). Men ikke desto mindre meget imponerende. Når batteriet begynder at gispe efter strøm, kan man lade det enormt hurtigt og få en dags brug på godt 15 min. Huawei forsøger virkelig at kompensere for app situationen med nogle fornuftige specifikationer, og det kan man da ikke klage over.
[table id=9 /]
Masser af lagerplads På trods af at P40 Lite naturligvis ikke er udstyret med den kraftigste processor fra Huawei, eller 5G for den sags skyld, så præsterer den stadig mere end godkendt. Som nævnt tidligere har jeg fået spillet en masse Call of Duty Mobile, som gerne skal kunne køre helt flydende, før det er værd at spille. Hvis jeg holder mig på de grafiske standardindstillinger, så går det fint. Stort set alle andre opgaver, har P40 Lite godt kunne klare. Det går måske ikke altid lige så hurtigt, som på topmodellerne, men man skal nok komme i mål. Jeg når i hvert fald ikke at blive utålmodig – og der skal ikke så meget til.
Når det gælder lagerplads og hukommelse, er P40 Lite minsandten også proppet med gode sager. 128GB lagerplads og 6GB RAM. Til langsigtet brug er det virkelig et stort plus med masser af lagerplads og rigeligt RAM.
iNPUT mener … Ja, det handler i sidste ende om de manglende apps. Alt andet er fuldstændig spot on til prisen. Ydelsen, batteriet, lagerplads og RAM taler for at Huawei er en telefon, som kan holde sig et godt stykke i fremtiden – kameraet er heller ikke det værste. Men det hele bliver bare en anelse ligegyldigt, hvis du ikke kan bruge den til alle de andre ting, som vi efterhånden bruger vores telefon til i dag. Eller i hvert fald ikke uden en masse kompromisser og arbejde. Det kan altså ikke anbefales at gå i krig med en P40 Lite, hvis du har behov, der tilnærmelsesvis ligner mine.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
2.299 KR. Uden adgang til Googles tjenester, er det svært at anbefale et køb af Huawei P40 Lite.