Forbandet køn er det nye Lenovo Smart Display ikke. Men som man siger, så er det jo indholdet der tæller – og har du allerede overgivet dig til Google-økosystemet er skærmen temmelig smart, da den giver visuel adgang til Google Assistant. Og i modsætning til Googles egen Google Nest Hub har Lenovos udgave indbygget kamera, så den kan bruges til videoopkald.
Design: Tablet med klumpfod Lenovo Smart Display fås i to størrelser – 8 og 10 tommer – og vi har lånt den store model til anmeldelsen. Begge modeller kan det samme, der er udelukkende skærmens størrelse til forskel. Designet er … specielt. Forfra ligner det en tablet, der er sat ind i en højttalerstand. Men på bagsiden bliver det sjovt. Ikke alene har enheden blandet plastisk med bambus, den har også en spøjs fod bag højttaleren der giver Smart Display et underligt asymmetrisk udsende. Om man synes om designet er en personlig vurdering, men der er dog en mening med galskaben: klumpfoden dublerer nemlig som stander, så enheden også kan vendes til højformat – en operation der giver fin mening ved videoopkald til en smartphone.
Oprejst forfra. Oprejst bagfra. Klumpfoden er smykket med bambus. Fronten domineres af den kolossale trykfølsomme skærm. Bevares, rammerne er en kende brede, men skærmen størrelse gør, at den giver mening med både Youtube og som fotoramme. Faktisk kan man argumentere for, at den større skærm at man skal vælge Lenovo Smart Display frem for Googles egen Nest hub, der ”kun” har skærm på 7 tommer. Den anden dominante enhed på fronten er højtaleren, der er med til at give Smart Display en lydkvalitet over standard. Derudover har enheden knapper til at betjene volumen fysisk, ligesom der er knapper til at slukke for både mikrofonen og kameraet. Der er ikke nogen stik til eksterne enheder – kun til strømmen (enheden kan ikke fungere på batteri).
Funktioner: Fremragende som ekstra tv Som nævnt er Lenovo Smart Display først interessant, hvis du har overgivet dig til Googles økosystem – eller har planer om at gøre det. Specielt kalenderen, Youtube og Google Fotos er “brugbare” – og har du samtidig installeret Google Home-kompatible smarthome-enheder, såsom Philips Hue eller Nest-kameraer, bliver det for alvor sjovt.
Som udgangspunkt har Lenovo Smart Display de samme funktioner som den markant billigere Google Home Mini (læs vores anmeldelse her ), men tilføjelsen af en skærm giver naturligvis en masse ny muligheder. Spørgsmålet er, om skærmen er de ekstra penge værd?
Hvis man udelukkende har tænkt sig at bruge Google Assistant-funktionerne, så er svaret herfra et nej. Jo, det er rart at se vejrudsigten samtidig med at man får den leveret og det er smart at få overblik over kalenderaftaler direkte på skærmen, hvis man er den travle type. Men det er, hånden på hjertet mere nice to have end need to have . Det er også fedt at kunne betjene sine intelligente enheder med stemmen, men det er heller ikke nødvendigt med en skærm.
Man kan skam også caste iNPUTs Youtube-videoer direkte til Smart Display fra en Android-enhed. Men når det kommer til videoafspilning, viser Lenovo Smart Display sit værd. Ud over at kunne vise billeder fra f.eks. overvågningskameraer fra Nest, så dublerer enheden som Chromecast, så man kan caste indhold fra Viaplay, DRTV, Telia TV, Youtube og så videre direkte til Smart Display via stemmekommando. Mens jeg skriver dette, ser jeg præsentationen af Danmarks nye regering på enheden, castet fra DRTV via OnePlus 7 Pro. Ærgerligt nok understøtter Netflix ikke cast til Smart Displays, hvilket er dybt underligt – men skylden er ene og alene Netflix.
Alene af en grund er Smart Display ret oplagt at have stående i eksempelvis køkkenet, hvor den både kan bruges som et ekstra tv – og man kan bruge den til at søge efter opskrifter etc. (se David Guldager demonstrere den funktion på Google Nest Hub i videoen her ). Også når den spiller musik er det rart at se en grafisk præsentation af det, man lytter til.
Som Chromecast-enhed er det fedt, at Lenovo Smart display har en stor 10-tommer skærm, i modsætning til Google Nest Hub, der er en kende klejn. Lenovos display har også en anden funkrion, som Nest Hub ikke kan levere: Muligheden for at lave videoopkald over Google Duo. Enheden har indbygget et 5-megapixel 720p-kamera til formålet. Billedkvaliteten er ikke overvældende, men det er muligt at se, hvad der foregår – og igen er det smart, hvis man står med frikadellefars på fingrene.
Når Smart Display ikke er i brug, kan den dublere som billedramme; den kan hente dine egne billeder fra Google Fotos. Og selv om det måske nok lyder lidt ligegyldigt, så var det faktisk en funktion jeg endte med at sætte stor pris på.
Dommen: Velfungerende men dyr Rent teknisk har er der ikke noget at brokke sig over. Skærmen på Lenovo Smart Display har gode farver, den er let at se selv i dumme vinkler og den er responsiv, når man er tvunget til at betjene den med hænderne. Mikrofonerne fanger fint mine kommandoer, når jeg taler til den – også på afstand – og er endnu aldrig blevet aktiveret ved et uheld. Lydkvaliteten er anstændig, så længe man ikke bruger enheden som decideret højttaler. Den er i hvert fald markant bedre end på Google Nest Hub.
I løbet at testperioden er jeg endt med at være rigtig glad for Lenovos Smart Display. Men – og det er et stort men – jeg ville virkelig kvie mig ved at lægge to tusinde kroner på bordet for den, når jeg kan få meget af den samme funktionalitet ved at købe en Google Home Mini til en fjerdedel af prisen og smide en Chromecast i en gammel fladskærm …
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
1.995 kr. Lenovo Smart Display er fremragende som et ekstra tv i køkkenet eller soveværelset, men bruger du den udelukkende med Google Assistent er der billigere løsninger.