Først og fremmest: LG OLED55B9 er ikke nogen ny model. Tværtimod har fladskærmen været i butikkerne i mere end et år – og tv’ets processor er endda fra forrige års modeller. Derfor er det også ekstra imponerende at B9’eren på den tekniske front stadig giver baghjul til mange nyere fladskærme – og sagtens kan følge med, når vi taler om billedkvalitet. I særdeleshed når prisen tages i betragtning.
Normalt anmelder vi ikke ”gamle” produkter, men LG har været så fremsynet med B9, at den faktisk stadig står stærkt, selv mod nyere fladskærme på markedet – og da den er faldet voldsomt i pris (den oprindelige pris var 14.990 kroner) er den pludselig et ualmindelig godt alternativ til os, der ikke vil formøble hele den rørlige formue på en fladskærm der kan mere end de fleste. Eksempelvis giver B9 fuldt spillerum til Sonos Arc soundbaren – læs min anmeldelse her – da tv’et både understøtter Dolby Atmos og er udrustet med HDMI eARC.
Funktioner LG B9 er et OLED-tv med 4K-opløsning og det findes i 55 og 65 tommer. Set fra fronten er det yderst minimalistisk; panelet omkranses af en meget tynd, sort ramme, der næsten flyder ud i et med panelet, når tv’et er slukket. Det er meget stilfuldt.
Samtlige stik sidder på tv’ets bagside, samlet nederst i en ”elektronikpukkel”, der skubber panelet næsten 4,5 centimeter ud fra væggen. Det er ikke optimalt, men sådan er det – puklen indeholder al nødvendig elektronik, såsom strømforsyning, tunere og ind/udgange. Hovedparten af stikkene peger heldigvis mod siden, men netværksstik, antenne og et enkelt HDMI-stik peger mod væggen, hvilket kan være et problem, hvis tv’et skal vægmonteres.
Selve panelet er rasende tyndt. Fjernbetjeningen. Til gengæld er det en imponerende samling stik; som et af de få tv på markedet understøtter B9’eren nemlig HDMI 2.1 og tilhørende funktioner som Variable Refresh Rate , VRR og High Frame Rate , HFR. Der er også blevet plads til en enkelt stik med den avancerede eARC-tilslutning. Det er med andre ord et rimelig fremtidssikret tv, der også vil gøre sig rigtigt godt med den kommende generation af spillekonsoller – PlayStation 5 og Xbox Series X – der nyder rigtig godt af 120Hz skærmopdateringen i 4K. eARC er også påkrævet, hvis du vil have et Atmos-surroundsystem der kan levere i højeste FullHD-kvalitet. Ret imponerenede specs af et tv, der har mere end et år på bagen.
Med hensyn til HDR, kan B9’eren håndtere både Dolby Vision, HDR10 og HLG, men tv’et understøtter ikke HDR10+. Det virker dog ikke som det store tab, når man ser på mængden af tilgængelig materiale.
Indbygget Apple TV Styresystemet i LG OLED55B9 er LG’s eget WebOS og det er ganske kapabelt. Det er både hurtigt, grafisk appellerende og nemt at finde rundt i. Normalt bruger jeg både Chromecast og en Apple TV 4K (boks) tilsluttet til mit tv, men med B9’eren har jeg for første gang haft lyst til at bruge SmartTV-delen i stedet. Det skyldes ikke mindst at WebOS er nemt og hurtigt, men også at der er næsten fuldt hus med hensyn til apps.
Der er både Netflix, Amazon Prime, HBO Nordic, TV 2 Play og Viaplay. Desuden har tv’et siden lanceringen fået en opdatering, så den har ”indbygget Apple TV”: Ud over Airplay 2 streaming fra iOS-enheder er der indbygget Apple TV-app, så man kan tilgå både Apple TV+ samt købe og lejefilm fra Apple TV.
Det skal dog nævnes, at film fra Apple TV-app’en – i modsætning til Netflix-app’en – ikke afspilles med Dolby Atmos-lyd. Det kræver stadig at man investerer i den fysiske Apple TV 4K-boks.
Billedkvalitet Sammenlignet med andre 4K-tv i dette prisleje lever LG OLED55B9 en imponerende billedkvalitet. Sortniveauet er simpelthen i en anden liga – og skal man have samme sortniveau fra en LCD-baseret fladskærm, kommer man til at betale en helt anden – væsentlig højere – pris.
Takket være det gode sortniveau som bund, står farverne også sprudlende frem, uden på nogen måde at blive overdrevne – og betragtningsvinklen er langt bedre end jeg oplever på mange LCD-skærme. Blade Runner 2049 i 4K med Dolby Vision ser simpelthen fantastisk ud på B9’eren; både de farverige scener i gaderne, men også de scener, hvor man ser rumskibene flyve hen over byen, hvor nattehimlen er sort og byens lys blinker nedenfor. Wow.
I modsætning til de LCD-skærme, jeg har set i samme prisklasse, så er der ingen udflydning fra hvide områder – eksempelvis underteksterne – eller komprimeringsklatter i det sorte områder. Billederne står knivskarpe og fulde af detaljer. Det er simpelthen en fryd for øjet og man føler sig forkælet. Igen imponerende, prisen taget i betragtning.
Min eneste anke er, at skærmen har tendens til at være lige lovlig mørk; hvilket betyder, at der forsvinder detaljer i de mørke områder. De bedste OLED-skærme kan blæse mere lys gennem den sorte bund. Insisterer man på at se gyserfilm med mange mørke scener på en solrig sommerdag, så vil det være en stor fordel at kunne blænde rummet af, men til denne pris får den lille detalje mig ikke i dårligt humør
Men hvad med lyden … ? LG OLED55B9 er udrustet med et såkaldt 2.2-kanals lydsystem med potente 40 watt. Tv’et har både Dolby Atmos og en virtuel surround-instilling, som LG kalder for AI Sound . Ved hjælp af den medfølgende fjernbetjening – der har indbygget mikrofon – kan rummet ”scannes”, så tv’et kan optimere lyden, hævdes det.
Lyden er bestemt ikke ringe, faktisk er den ganske stor og åben, når AI sound aktiveres. Men noget decideret lydoplevelse er det absolut ikke. Jeg foretrækker til enhver tid at tilslutte en ekstern soundbar – og fordelen ved B9 er, at den kan snildt kan håndtere eksempelvis Atmos på Sonos Arc (som jeg har haft til anmeldelse i samme periode).
iNPUT mener … LG har lavet en imponerende OLED-skærm, der forkæler med teknologi som mange af de andre producenter endnu tøver med at implementere. HDMI 2.1 med VRR og eARC er bare to eksempler på teknologier, som man stadig skal lede langt mellem modellerne for at finde. Og så skal man være mere end heldig for at finde dem til en pris som denne.
Læg dertil at tv’et leverer en billedkvalitet der løber cirkler rundt om LCD-baserede skærme i samme prisklasse. Det kan naturligvis ikke konkurrere mod de bedste på markedet, men til prisen har B9’eren ikke noget som helst at skamme sig over. Tværtimod. Jeg giver LG OLED55B9 de varmeste anbefalinger.
Et kig på storebror C9 … Har du en tusindelap ekstra på bankbogen kan du også taget kig på B9’erens storebror C9. Den er også fra sidste år og adskiller sig primært ved at have en nyere og mere potent billedprocessor, der skulle løse nogle af problemerne med den lidt mørke skærm som B9’eren lider under. Jeg har dig ikke selv haft mulighed for at sammenligne de to skærme.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
6.999 kr. LG OLED55B9 leverer både god billedkvalitet og fremtidssikret teknologi til en uhørt lav pris.