Den lille Mac Mini har efterhånden mange år på bagen. Jeg kan stadig huske da jeg for efterhånden 10-12 år siden satte en Mini op som mediecenter. Dengang var kræfterne ikke voldsomme, og faktisk havde den problemer med at trække HD video. Siden har meget ændret sig for den lille maskine, der dog stadig har bevaret et par af sine fordele; det er den billigste Mac du kan købe for penge, og den er stadig også ganske lille og diskret.
Ny vin på gamle flasker Minien har set ud som den gør i den nye udgave stort set siden 2010 – selvfølgelig med små ændringer. Men de fleste ville nok reelt ikke kunne se forskel på en 2011 Mac Mini og en 2023 udgave. I praksis er det faktisk ikke så dumt. En maskine som Minien gemmer sig alligevel ofte bag en skærm eller under et skrivebord. Og har du allerede en Mini monteret i en eller anden form for holder kan du snildt bare skifte den ud med en ny 2023 udgave. Og så vil jeg – for egen regning – sige, at jeg stadig, her 13 år senere, synes at Minien er en af de allerpæneste minicomputere. Det kan være jeg bare er nostalgisk, men det eneste jeg kunne ønske mig var, at den var en smule mindre og så et enkelt USB-C stik på forsiden.
Der er masser af tilslutninger på bagsiden – blandt andet fire USB-C Thunderbolt 4 ind- og udgange.
Masser af forbindelser Og nu vi er ved forbindelserne… Den Mini jeg har fået er den “dyre” der har M2 Pro processor (det kommer jeg tilbage til om lidt). Og der er faktisk en enkelt vigtig forskel på M2 og M2 Pro udgaven af computeren; M2 Pro har fået to ekstra USB-C (Og Thunderbolt 4) porte. Det betyder faktisk en del – især hvis du senere vil tilføje ekstra hukommelse i form af for eksempel eksterne SSD diske. Udover det understøtter HDMI porten nu 8K – og maskinen har kræfter til at køre op til flere 6K monitorer. Hvis du redigerer video professionelt er det noget, du vil sætte pris på. Det samme kan man sige om ydelsen på Mac Mini med M2 Pro processoren.
For de audiofile er der blevet plads til en forbedret udgang til hovedtelefoner med høj impedans – noget, der har været efterspurgt. Og så er der i øvrigt også masser af trådløs “plads” for der er også Wifi 6E og den nyeste version af bluetooth. Der er med andre ord virkelig godt styr på alle forbindelser.
Kræfter som aldrig før Det er meget normalt, at en computer bliver hurtigere for hver generation, og den forrige generations M1 processor gjorde, at Mac Mini pludselig kunne levere ganske imponerende kræfter – i hvert fald, hvis du ikke skulle bruge den til meget andet end Office og lidt gaming – men andre ord var den en fin maskine til hjemmebrug eller til det mindre krævende kontor. Med den nye M2 Pro processor i maven rykker Minien op i superligaen når det kommer til ydelse.
Geekbench-scoren taler lidt for sig selv. Det her er betydeligt hurtigere end hvad eksempelvis en MacBook Pro med en M1 Max kunne klare – de ender for eksempel på ca. 12.000 på multicore. Og den ydelse kan man virkelig mærke på alle måder når man arbejder med den lille Mac. Ikke-krævende spil kan køres i fuld 4K opløsning uden på noget tidspunkt at hakke, og selv krævende 3D spil kan køres uden synderlig lag. Og det er vel at mærke igennem Rosetta 2, for de fleste spil kører ikke native Mac. I det øjeblik det kommer til at ske – og det gør det faktisk snart for flere store titler – så bliver Mac Mini faktisk en decideret gamercomputer. Det lyder helt vanvittigt at sige det, men det er faktisk sandt. Og bevares, der kommer til at gå meget lang tid før Mac har indhentet PC som gamingplatform – hvis det nogensinde kommer til at ske – men M2 Pro i en forholdsvis billig Mac Mini er altså et godt skridt på vejen.
Minien i den nye udgave har masser af dedikerede kræfter til at rendere mediefiler, så er du typen der klipper video, så vil du elske at arbejde med den. Jeg har leget med 4K mediefiler og åbnet store projekter med masser af grafiklag – Mini spiser det hele til morgenmad uden at blinke. En professionel redigeringstekniker vil kunne bruger Minien som sin eneste computer i årevis.
Skal du købe den? Der er, som altid, masser af forskellige scenarier for, hvordan man bruger en computer. Men det er faktisk svært at finde ret mange der har brug for kræfter, der ikke kan få udbytte af en Mac Mini i denne version. Der er simpelthen så mange hestekræfter, at de fleste vil være tilfredse med Minien i årevis – selv professionelle. Og når prisen så starter ved 11.999 kr. for en M2 Pro udgave, så er det altså svært ikke at anbefale maskinen til både dem og de private der gerne vil have en maskine, der også er fremtidssikret.
En ting du skal være opmærksom på er, at der ikke er tastatur og mus i kassen. Det skal du med andre ord enten have allerede, eller ud at investere i. Når du lægger det og en skærm af fornuftig kvalitet (formentlig ikke Apples eget Studiodisplay , for så bliver det MEGET dyrt og jeg ville måske vente på en iMac med M2 Pro processor i stedet), ja så bliver prisen selvfølgelig oppe i nærheden af en MacBook Pro 14″ der har samme processor – den begynder nemlig ved 18.999 kr. Så du skal altså vælge, om den store skærm og de mange tilslutninger betyder meget for dig – for så er den bedste løsning altså stadig Minien. Har du i forvejen skærm og mus/tastatur, ja så er Mini en rigtigt god løsning til hjemmearbejdspladsen eller for den sags skyld på kontoret.
Jeg indrømmer det – jeg har altid haft en svaghed for Mac Mini. Den leverer den “fulde” Mac oplevelse i en indpakning de færreste kan synes dårligt om, og den har masser af tilslutninger og muligheder. Ja, jeg ville da ønske at man selv kunne skifte SSD’en så man ikke skulle betale Apples eksorbitante priser for opgraderinger, men det er muligt at tilføje ekstra lagerplads via. en ekstern SSD på Thunderbolt portene – og dem er der jo nok af nu. Det eneste jeg vil sige er, at jeg ville overveje at tilføje ekstra RAM ved købet, især fordi hukommelsen også deles af grafikkortet, og det kan faktisk betyde en del for ydelsen ved tungere opgaver, at Minien har RAM nok at tære på. Men udover det, så skal du altså slippe ca. 12.000 kr. for en Mac der har ydelse der nu virkelig er pro – i alt andet end navn.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
Pris: Fra 11.999 kr. Mini er blevet virkelig voksen i den nyeste udgave. Der er kræfter til stort set alt, og pludselig savner man ikke engang sin MacBook med M1 Max processor, for Minien er nu hurtigere.