Mobil og tabletsTophistorie

Anmeldelse: Nokia X30 5G

Vi har set nærmere på Nokia X30 5G, som først og fremmest er en mobil med et bæredygtigt mål. Som smartphone er der dog et stykke i mål.

Nokia X30 5G er ypperste model skrivende stund fra det, som engang var et af verdens førende mobilproducenter. Begge dele kan være svære at få øje på, når man umiddelbart pakker telefonen ud af sin brune indpakning. En brun papæske, der skal understrege Nokia (og selskabet bag, HMD Global) som miljøbevidst producent af mobiltelefoner. Derfor er det primære budskab også dens brug af genbrugt aluminium og plastik.

Men gemmer der sig mere end en mellemvare bag det bæredygtige ydre? Ikke teknisk set. Så er det sagt. Der er milevidt op til noget man kan kalde et flagskib. Men ret skal være ret. Jeg tror absolut ikke det er målet for Nokia, at konkurrere i det felt. Men det er svært at få øje på, hvor de så vil udmærke sig.

 

Nydeligt ydre

Nokia har alle dage kunne lave pæne, nydelige telefoner. Uden en masse dikkedarer. Det ændrer Nokia X30 5G ikke på. Vi har her fået versionen i Cloudy Blue. Bagsiden er en relativt kedelig plastik, som i det mindste er rimelig afvisende over for fingeraftryk og fedtede fingre. Kanten er i metal og alt i alt, så virker telefonen solid og velbygget.

Selve skærmen er 6,43 tommer og lige et my mindre end de største telefoner. Det gør bestemt ingenting. Kanterne udenom er dog vel store, men uden buede kanter. Det sidste vil mange sikkert sætte pris på. 

 

Skærmypen er AMOLED og det betyder smæk på farver og et fortræffeligt sortniveau. Opdateringshastigheden er på 90 Hz, hvilket er et okay kompromis, som (burde) tilgodese både brugeroplevelsen og batteritiden.

Middelmådig hardware

En ting er et nydeligt ydre. Begynder man at kigge på indmaden, er historien desværre en anden. Det første der gør sig (uheldigt) bemærket er den haptiske motor, altså den der skaber vibrationerne. Fornemmelsen af den er decideret billig. Det samme indtryk gør højtaleren, som i øvrigt ikke er stereo. Altså kommer der udelukkende lyd ud i bunden, selvom telefonen placeres i vandret position.

Nokia har udstyret X30 5G med fingeraftrykslæser under skærmen, hvilket absolut i min optik er den mest effektive oplåsningsmetode. Den duer uanset om telefonen er placeret på et bord eller i bælgravende mørke. Men også her kommer skuffelsen snigende. Jeg har ofte måtte vente på at den endelig opfanger fingeraftrykket. Så længe, at det havde været hurtigere blot at taste min kode.

 

Hele herligheden drives af en Snapdragon 695-processor kombineret med 8 gigabyte RAM. Det er en chip fra de nedre hylder hos Snapdragon. Det viser sig i form af små hak og forsinkelser, når man skøjter rundt på telefonen. Uden i øvrigt at foretage nogle tunge opgaver. Modellen er udelukkende tilgængelig med 256 gigabyte hukommelse. Det er til gengæld yderst positivt.

Billedlig talt … kunne det være bedre

Kameraet står tilbage, som hardwarens store redningsmand. Nokia kalder kameraoplevelsen for PureView – deres hidtil bedste kameraoplevelse. Jovist, under perfekte forhold tager den gedigne billeder. Under forhold med mangelfuld belysning, så bliver resultatet noget mere grynet og slet ikke i nærheden af de aftenbilleder, som adskillige mobiler i dag kan præstere. 

Bagsiden er udstyret med et hovedkamera på 50 megapixel og en ultrabred på 13 megapixel. Det betyder at al zoom er digital zoom og det er rigtig ærgerligt. Kamera-app’en er udstyret med de gængse funktioner såsom natfotografering, portræt og hvad vi ellers er vant til efterhånden. Ingen af delene gør sig særligt bemærket og går man virkelig op i (mobil)fotografering, så er der bedre valg derude. 

 

Android One

På softwaresiden, får man i Nokia X30 5G, Android One (som fortsat er i version 12). Android One er en version bygget af Google, men med producentens egne få tilføjelser af apps og lignende. Altså kort sagt, så tæt på ren Android man næsten kan komme, uden at købe en Pixel-telefon. 

Oplevelsen er derfor også ganske glimrende, når man ignorerer processorens slid med at gøre oplevelsen helt flydende. Nokia lover tre års opdateringer på X30 5G, hvilket er ok, men ikke noget der signalerer “grøn telefon” i samme grad som Fairphone, som vi tidligere har testet. 

 

Glad for batteri

Nokia har lagt et batteri på 4200 mAh under hjelmen. Hvilket egentlig burde være alt rigeligt til at holde liv i telefonen i hvert fald en dag. Uden at have installeret særlig software eller på anden måde, udsat X30 5G for noget særligt, så har den dog i testperioden brugt enormt meget batteri i standby. 

Nuvel, den har et always-on display, men jeg bruger altid den slags med en antagelse om, at det ikke implementeres uden at have styr på strømforbruget. Det må man dog betvivle her, da den har ædt batteri som en børnehave æder pebernødder ved juletid. Hurtigt, hvis man skulle være i tvivl. Jeg har flere dage forladt telefonen med +50%, for at komme retur til den dagen efter med knap 10% tilbage. Det er skuffende.

 

iNPUT mener…

Nokia X30 5G markedsføres først og fremmest som en bæredygtig smartphone. Jeg har dog svært ved at se det bæredygtige i en model, der fra fødslen er bagud på point, når det kommer til hardware. I min optik havde der været mere bæredygtighed over en veludstyret mobil, der gør at slutbrugeren ikke får lyst til at skifte efter kort tid.

Jeg kan ganske enkelt ikke se for mig, at nogen bruger X30 5G (med fornøjelse) i de tre år, som der loves opdateringer. Til prisen findes der rigtig mange gode alternativer. Du skal alene vælge Nokia X30 5G, hvis du går specifikt efter en telefon, der er lavet af genbrugsmaterialer. Det er desværre det eneste punkt, hvor den skiller sig særligt positivt ud fra mængden.

Nokia X30 5G

Design
Funktioner
Kamera
Batteri og opladning
Ydelse
Pris

4.399 kroner

Med en grøn profil er Nokia X30 5G et bæredygtigt bud på din næste smartphone. Desværre skuffer den gevaldigt på ydelsen og den øvrige hardware.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.