NOTE TIL DENNE ANMELDELSE: Efter vi har testet OnePlus 5 er det kommet frem fra flere kilder, at OnePlus har manipuleret med testenhederne for at snyde Benchmarkprogrammer til at levere højere resultater end den reelt vil kunne levere. Vi har derfor i denne anmeldelse kun taget stilling til, hvordan telefonen føles i daglig brug, og har undladt testresultater fra vores normale testprogrammer Geekbench og Antutu.
For blot et år siden var det vel de færreste ud over os nørder, der overhovedet havde hørt om OnePlus; det vi dengang vidste var, at det var en kinesisk producent, der i første omgang slog sig op på, at det var sådan lidt omstændeligt at købe deres telefoner – noget med invitationer fra andre ejere og ting i den stil. I dag er OnePlus en fuldfed producent, der leverer telefoner som langt de fleste andre, omend med et par små forskelle. Vi har tidligere testet OnePlus 3T og var rigtigt godt tilfredse med den. Først og fremmest er det telefoner med ret hardcore specifikationer i forhold til prisen – og den nye OnePlus 5 som jeg har fået til test er et bevis på netop den tanke. Spørgsmålet er så, om telefonen kan leve op til forgængeren, som vi testede da den kom til landet for ganske få måneder siden? Lad os tage et kig på OnePlus 5.
iPhone klon?
OnePlus 5 ligner en iPhone 7 Plus stort set på en prik. Det har jeg tænkt før, når jeg har set en ny telefon, men denne gang er det så åbenlyst, at man simpelthen bare må sige, at det ikke kan være en tilfældighed. Til gengæld kan man jo hævde, at iPhone er en veldesignet og lækker telefon, så på den måde er det jo fint med en pæn telefon med et billigere prisskilt. Ikke desto mindre synes jeg helt ærligt, det er lidt sølle at lave noget, der ligger SÅ tæt op ad konkurrenten.
Byggekvaliteten på OnePlus 5 er ganske udmærket og telefonen virker generelt rigtigt solid. Der er ingen knagen, og man kan ikke “vride” telefonen, ligesom materialevalget virker ganske gennemført. Med andre ord, OnePlus 5 er en pæn telefon, der virker solid.
“Kun” fuld HD
Skærmen på OnePlus er, kvalitetsmæssigt, nogenlunde i samme kategori som flere af konkurrenterne. Den kan dog ikke hamle op med de allerbedste – som eksempelvis den Super AMOLED, Samsung har puttet på deres S8. OnePlus 5 er dog udstyret med en AMOLED skærm, men i en noget lavere opløsning end de fleste andre topmodeller: den har “kun” fuld HD, hvor flere af konkurrenterne leverer QHD og endda 4K opløsninger. Vi har dog forståelse for, at OnePlus har brug for at klippe en enkelt hæl for at nå et prispunkt, hvor de kan konkurrere med de andre topmodeller.
Pixeltætheden fejler dog ikke noget (401 PPI) og i praksis sidder man ikke og tænker over, at skærmen er uskarp eller noget i den stil – tværtimod. Samtidig leverer AMOLED teknologien en god kontrast og helt dybe sorte. OnePlus 5 har altså en skærm, som langt de fleste vil være tilfredse med. Vi forventer dog af OnePlus, at de forbereder deres næste telefon til VR – for det kan denne ikke bruges til – der er 1080P simpelthen for lidt.
Kameraet leverer
OnePlus er meget fremme i skoene for at fortælle om deres kamera. Det er et dual kamera der fungerer meget som det, der sidder i iPhone 7 Plus – det giver mulighed for at zoome optisk i stedet for blot digitalt, som det ellers er tilfældet på de fleste andre mobiltelefoner. Det fungerer upåklageligt, og kvaliteten når man zoomer er helt godkendt, og faktisk en smule over, hvad vi får ud af iPhone 7 Plus.
I softwaren ligner OnePlus faktisk også iPhone 7 Plus, men med lidt ekstra funktioner tilføjet. Vi kan især godt lide “pro” funktionen der giver mulighed for kontrol over stort set alle de indstillinger, du måtte ønske.
Generelt tager OnePlus 5 rigtigt gode billeder. Sammenligner vi direkte med eksempelvis HTC U11, så er det faktisk utroligt svært at se forskellen i kvalitet under de fleste forhold, og kameraet i OnePlus 5 er mere end godkendt, og OnePlus slår både Samsungs S8 og LG G6, som ellers begge tager ret gode billeder.
Hurtig… Nok
Som vi skrev i vores note til denne anmeldelse stoler vi ikke på, at målinger taget med benchmarksoftware på OnePlus giver en korrekt måling. Derfor må vi i stedet helt subjektivt vurdere hastigheden, og faktisk er det decideret åndssvagt, hvis OnePlus har snydt i målingerne, for telefonen leverer en glimrende ydelse til næsten alt. Det kan sagtens være, at den i en decideret måling vil få lavere tal end nogle af konkurrenterne, men i virkeligheden er der ingen problemer med hastigheden. Selv grafiktunge opgaver som spil kører helt uden problemer, og styresystemet føles kvikt. Med andre ord har det været skønne spildte kræfter og dårlig PR at snyde – og vi håber virkelig, at OnePlus lærer lektien og aldrig gør den slags igen.
Lidt kedelig topmodel
HTC har prøvet at lege med brugerinterface og materialevalg og Samsung og LG har valgt nye skærmformater. OnePlus har derimod bygget en telefon, der ligner halvgammel topmodel fra en konkurrent. Vi ville gerne have set, at OnePlus havde rystet posen en lille smule.
Når det er sagt, så er OnePlus 5 en rigtigt god telefon på stort set alle måder. Godt nok har den “kun” en fuld HD skærm, men med mindre du har tænkt dig at bruge telefonen til VR, vil du formentlig ikke savne den meget høje opløsning flere andre producenter kan byde på. Men hvor mange har det lige nu?
Vi savner også mulighed for at bruge SD kort, hvilket flere af konkurrenterne leverer – men når du kan købe dig til 128GB hukommelse for 4.300 kr. er det formentlig ikke et kæmpe problem for de fleste.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
Pris: 3.799 kr.
Generelt har OnePlus - igen - bygget en rigtigt god telefon til en pris hvor de fleste kan være med. Med 6 eller 8GB hukommelse og 64 eller 128GB hukommelse er der masser af hukommelse til stort set alt. Hastigheden er i top, kameraet i verdensklasse og design og byggekvalitet er også noget af det bedste på markedet. For dig der gerne vil have en helt traditionel topmodel til en god pris er OnePlus 5 et rigtigt godt valg.