Samsung har efterhånden en lang erfaring med deres Note serie, som er en af deres top-serier – og selv om de stadig ser S-serien som deres absolutte premium, så er Note 20 faktisk en mere avanceret telefon – om ikke andet, så fordi den er lanceret næsten et halvt år efter den nyeste udgave af S-serien, S20 (som vi har anmeldt her ). Det er en slags mobilernes schweitzerkniv, for den kan stort set alt. “Problemet” er så, om de utroligt mange features er nogen, der reelt betyder noget? I denne test kigger vi på, om Samsung Galaxy Note 20 er telefonen, du bare MÅ have.
Oser af kvalitet Note 20 Ultra er en lækker telefon, ingen tvivl om det. Den er noget maskulin i sit udtryk, også i den røde/bronze farve vi har fået til test – den er simpelthen sådan lidt kantet. Men det har været et af Notes kendetegn i de seneste mange generationer, og hjælper nok til at telefonen virker mere “business”. En god detalje er, at bagsiden faktisk er meget lidt modtagelig overfor fingeraftryk – det gør en del for, at telefonen altid ser godt ud.
Note 20 Ultra er kæmpestor. Nogen vil sige alt for stor – skærmen er 6,9″ stor, og telefonen virker decideret voldsom, faktisk er det umuligt at have den i en lomme, næsten ligemeget hvor stor en lomme, du har.
Der er generelt ikke en finger at sætte på byggekvaliteten, og Samsung kommer som altid godt i mål her. Kanten på telefonen er bygget af aluminium, hvilket er nyt for Samsung, og glasset er naturligvis det nyeste GorillaGlass, så telefonen burde kunne holde til lidt af hvert.
I bunden af telefonen finder du USB-C forbindelsen og den lille S-Pen, der i øvrigt er blevet meget bedre. Der er ikke blevet plads til et 3,5mm stik – men det er vel efterhånden også relativt få, der savner det.
Bagsiden er domineret af det enorme kameramodul – som jeg dog efterhånden har vænnet mig til.
Lækker skærm – men irriterende format Som altid har Samsung valgt fra øverste hylde når det kommer til skærmen, og Note 20 Ultra er ingen undtagelse. Der er knald på alt fra farver til lysstyrke, og det er muligt at indstille den, så alle vil være tilfredse med det billede, skærmen leverer.
En nytænkning i forhold til forrige generation er, at Note 20 nu har fået 120Hz – eller rettere, den har mulighed for det. I praksis står dit valg imellem batterilevetid og 120Hz, for den høje opdateringshastighed dræner desværre batteriet. Du kan dog vælge at slå det fra, for at spare på batterilevetid – og det kommer vi tilbage til, for det vil du virkelig gerne – eller du kan vælge at bruge funktionen. Hvis du har slået 120Hz til, skal du dog ikke forvente, at de 120Hz er det, der gælder hele tiden – faktisk kører telefonen fra meget få hertz når du eksempelvis kigger på hjemmesider – og svinger sig så op til de 120Hz når du eksempelvis spiller. Det gør den for at spare på strømmen, siger Samsung – og det giver god mening.
En anden ting er, at du slet ikke kan vælge højere opdatering med mindre telefonens opløsning er fuld HD – selv om den understøtter WQHD+. Det kan dog fint give mening, hvis du eksempelvis skal spille et spil der kræver den højere opdateringshastighed.
Personligt synes jeg, forskellen er svær at se, men det kan selvfølgelig bare være mine øjne – i hvert fald er det et valg, du skal træffe.
Et irritationsmoment er den buede skærm. Jeg forstår det simpelthen ikke. Personligt rammer jeg ofte forkert på kanten (og ja, det bliver mindre med tiden, men alligevel) og jeg synes i øvrigt ikke, det tilfører noget af værdi til telefonens design. Det er ikke det samme som at det gør telefonen grimmere heller, men det er sådan en “vi gør det fordi vi kan”-funktion.
Under skærmen sidder fingeraftrykslæseren. Den er blevet mere og mere stabil over de seneste generationer – generelt fungerer den helt efter hensigten. Det samme gør ansigtsgenkendelsen, der måske ikke er helt så sikker som hos Apple, men den er lige så hurtig og nøjagtig som hos konkurrenten.
Hurtig – men bliver varm Det er desværre ikke helt uset på især topmodeller, at de ekstremt hurtige processorer gør, at telefonen brænder varm når processoren presses. Jeg synes dog, at det er mere udtalt på Note 20 – især i de første par dage blev den ganske varm, formentlig fordi den hele tiden synkroniserede data med skyen. Men jeg føler, den bliver noget varmere end de fleste af konkurrenterne.
Processoren er dog hurtig nok til stort set alt det, du har brug for – ligesom det i øvrigt er tilfældet på stort set alle andre topmodeller i dag. På intet tidspunkt i de dage jeg har brugt den har den været sløv i optrækket – på trods af, at den processor Samsung bruger i den europæiske version af telefonen er noget sløvere end den der sidder i den de får i USA. Men det vidner bare endnu engang om, at processorkraft efterhånden er ved at være ligegyldig – for langt de fleste moderne processorer kan klare alt, hvad du som bruger kan kaste efter dem.
Batterilevetid lidt under forventet Egentlig burde batterilevetiden generelt være stigende efterhånden som producenterne bygger mere og mere intelligent styring, ligesom komponenterne bliver bedre og klogere. Samsung har dog valgt et lidt mindre batteri til Note 20 end de brugte i S20 (4500mAh imod 5000mAh på S20) og det betyder faktisk noget. Jeg kan egentlig godt få telefonen til at “overleve” en fuld dag, men så heller ikke mere. Og som vi efterhånden allesammen ved, så går det kun én vej med batterilevetiden i en telefons levetid.
Hvis jeg sætter opdateringshastigheden til 60Hz konsekvent, så når jeg dog op på næsten to hele dages brug – så selv om Samsungs teknologi varierer hastigheden når skærmens opdateringshastighed er sat til 120Hz, så er det altså stadig en strømsluger.
Lidt ustabil software I modsætning til tidligere versioner af Samsungs One UI, så har jeg oplevet mindre stabilitet med styresystemet på Note20. Den lukker apps ned med jævne mellemrum, og der er utallige “falske positive”, hvor en app viser en notifikation uden at der reelt er nyt – det gælder dog mest for Google apps, så om problemet her ligger hos Google eller Samsung, ved jeg ikke. Men det er grundlæggende virkelig irriterende, at have et “ulæst” symbol på gmail uden at der dog er nye mails. Når det er sagt, er One UI stadig min absolutte favorit når det kommer til overbygninger på Android telefoner. Det er pænt, det er logisk opbygget og det fungerer langt hen ad vejen upåklageligt.
5G – naturligvis Note20 har forbindelserne i orden – hele vejen rundt. Den kommer selvfølgelig med USB-C (ikke fordi der efterhånden er andre muligheder) men alle de nyeste udgaver af standarder som Bluetooth, wifi og selvfølgelig også 5G er understøttet. Desværre er det stadig svært at teste 5G hastigheden, men i mine download tests på både 4G og wifi leverer telefonen konsekvent helt i top. Hvis jeg får mulighed for det indenfor de nærmeste uger opdaterer jeg denne artikel med
S-Pen bliver bedre S-Pen har altid været et af de vigtigste argumenter for at vælge Note serien, og det er også tilfældet med Note20 – og nu mere end nogensinde.
Pennens opbevaring er flyttet ned i venstre side af bunden af telefonen, hvilket passer mig fint.
Samsung har skruet på følsomhed og præcision, så pennen nu leverer en ydelse, der svarer meget godt til det, jeg ellers har set på eksempelvis Apples iPad Pro. Samtidig har de også fiflet lidt med softwaren, så det hele virker lidt mere… “Smooth”, hvis jeg må bruge et engelsk ord, der på en måde dækker det rigtigt godt.
Godt kamera – men ikke meget bedre end tidligere Kameraet i S20 serien fik en ganske gedigen opgradering, og det er stort set det samme kamera, der er fulgt med over i Note 20. Der er dog fiflet lidt med indstillingerne og softwaren er opgraderet en smule. Generelt er det et glimrende kamera, og fuld t på højde med de allerbedste af konkurrenternes kameraer.
I standardindstillingen – som de fleste nok vil vælge – er farverne “optimeret” af kameraet. Og det giver nogle grundigt mættede billeder, som dog er absolut acceptable.
Generelt er kvaliteten af stort set alle billeder helt i top. HDR fungerer glimrende – bemærk hvor mange detaljer der er i både de lyseste og de mørkeste dele af billedet.
En “AI” genkender forskellige objekter og indstiller kameraet efter det – her eksempelvis blomster:
Igen er der fuld knald på farverne – og selv om det er muligt at skrue grundigt ned og få mere virkelighedstro billeder, kan jeg faktisk godt lide den lidt bombastiske stil.
Mange små ting trækker (lidt) ned Note 20 er en god telefon på næsten alle måder. Men middelmådig batterilevetid, lidt softwareproblemer og et ret ublu prisskilt trækker ned. Det er dog langt fra nok til, at jeg ikke vil anbefale telefonen, for det er absolut en af årets indtil nu bedste telefoner – og hvis du har en ældre Note og elsker pennen, ja så er der jo ikke så meget valg. Problemet er bare, at S20 Ultra 5G er blevet væsentlig billigere siden dens lancering, og den er nede i 6.197 kr. nu. Den har bedre batterilevetid, næsten det samme kamera og generelt er det stadig en fantastisk telefon til en nu rigtigt god pris. Så hvis du ikke har voldsomt brug for pennen, ville jeg afgjort overveje S20 i stedet for Note 20.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
Fra 9.998 kr. (256GB) Samsungs Note 20 er en god - nej, en fantastisk - telefon, på mange måder. Men batterilevetiden er ikke imponerende, og prisen er for høj.