Samsung er klar med en ny generation af Galaxy S-telefoner. I denne anmeldelse tager vi et kig på den mindste model i serien: Galaxy S23.
Vi har allerede anmeldt Galaxy S23 Ultra – du kan læse testen her: Anmeldelse: Samsung Galaxy S23 Ultra
Galaxy S23 Ultra skuffede bestemt ikke i vores anmeldelse og vi kan også afsløre, at Galaxy S23 ligeledes er en god mobil med mange styrker.
Lad os se nærmere på telefonen:
Software og brugeroplevelse Samsung Galaxy S23 kommer med Android 13 installeret og Samsungs One UI 5.1-brugerflade. Sammenlignet med “ren Android” på Googles Pixel telefoner, fremstår One UI markant anderledes, hvor Samsung har lagt sit præg i designet og funktioner. One UI føles dog ikke tungt eller langsomt på telefonen, alt foregår derimod hurtigt og flydende.
Dette betyder også, at Samsung har et alternativ til mange af Googles apps, hvilket godt kan give lidt rod. Heldigvis kan de fleste af Samsungs egene apps slettes eller deaktiveres, såfremt man er til Googles apps.
Når det kommer til softwareopdateringer og understøttelse af telefoner, ligger Samsung i toppen hvad angår Android-mobiler. Samsung lover nemlig 4 års softwareopgraderinger og 5 års sikkerhedsopdateringer.
Design og hardware Sammenlignet med sidste års model, Galaxy S22, er der sket lidt ændringer i designet. Skærmen er stadig samme størrelse (6,1”), men de tre kameraer på bagsiden har fået et nyt design.
Kvalitetsfornemmelsen føles høj, med glas på bagsiden af telefonen, samt en ramme i aluminium. Farven på test-modellen er “Phantom Black”, hvilket fremstår meget klassisk og eksklusiv. Vil man have lidt mere gang i farven, er der også farven Green, Lavender og Cream at vælge imellem.
Telefonen benytter tilmed nyeste generation af Corning Gorilla Glass, nemlig Victus 2, på begge sider. Den haptiske feedback føles også virkelig lækker, når man eks. bruger tastaturet eller tager et billede.
Den forholdsvis kompakte størrelse og de flade sider med en smule afrunding, gør desuden telefonen nem og behagelig at betjene.
Skærmen er fortsat 120 Hz med en FHD+ opløsning. Sammenlignet med forrige års model, er den maksimale lysstyrke hævet fra 1300 nits til 1750 nits. I min test har jeg oplevet det som en meget lysstærk stærk, der uden problemer kan bruges i direkte sollys.
Lynhurtig mobil Når det kommer til telefonens ydelse, har jeg ikke en finger at sætte på noget. Alt foregår raskt og flydende.
Dette år er der kun én chip til serien, hvor telefonerne førhen kom med enten en Qualcomm-chip, eller Samsung egen Exynos-chip. Et af fokuspunkterne på den nye chip der driver telefonen: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, var at højne effektiviteten markant. Et af kritikpunkterne på forrige års chips, var nemlig det høje energiforbrug og varmeudviklingen. Dette har Qualcomm taget til efterretning, hvor de lover op til 40% bedre energieffektivitet, sammenlignet med Snapdragon 8 Gen 1.
Dette har i min testperiode resulteret i meget god batteritid og en telefon der ikke bliver varm efter kun kort tids brug.
Den lynhurtige navigation rundt i telefonen kan også ses på benchmarks. I øjeblikket ligger Galaxy S23-serien i toppen af Geekbench, blandt Android-telefoner. Der er dog stadig lidt vej op til iPhone 14 Pro, men jeg tvivler på at der er noget man kan mærke forskel på i dagligdagen.
S23-serien kører endda med en speciel udgave af chippen (Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy), hvor frekvensen på CPU og GPU er lidt højere, end på den normale 8 Gen 2 chip.
MODEL SINGLE-CORE MULTI-CORE Apple iPhone 14 Pro 1.869 5.455 Sony Xperia 1 IV 1.156 3.457 OnePlus 11 1.148 4.874 Samsung Galaxy S22 Ultra 1.231 3.436 Samsung Galaxy S23 1.543 4.783
Test: GeekBench 5 I telefonens indstillinger kan man vælge mellem to performance-profiler: “Standard” eller “Let”. Forskellen her, er at standard-profilen giver en balanceret oplevelse på ydelse og batteritid, mens “let” prioriter batteritid. Nu har jeg prøvet begge profiler og her hælder jeg klart til let-profilen i dagligt brug. I benchmarks mister man en anelse ydelse, men det er meget begrænset. Telefonen føles stadig lynhurtig.
Kamera I år har kameraerne på bagsiden fået et nyt visuelt design, men hardwaren bagved er mere eller mindre den samme, som på Galaxy S22. Kameraerne består af en primær linse på 50 MP, en telefoto-linse på 10 MP, samt et ultrawide-kamera på 12 MP.
Her er specifikationerne:
Hovedlinse: 50 MP, f/1.8, 24mm, 1/1.56″, 1.0µm, Dual Pixel PDAF, OIS Telefoto: 10 MP, f/2.4, 70mm, 1/3.94″, 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom Ultrawide: 12 MP, f/2.2, 13mm, 120°, 1/2.55″ 1.4µm, Super Steady video Billederne herunder er taget i auto-tilstand. Hovedlinsen på 50 MP skyder som standard billeder i 12 MP, men der er også mulighed for at tage billeder i de fulde 50 MP.
Hovedlinse – 12 MP Hovedlinse – 12 MP Telefoto – 3x zoom Ultrawide – 0,6x zoom Hovedlinse – 50 MP Generelt set synes jeg at Galaxy S23 skyder gode og skarpe billede – og det gør den mere eller mindre konsekvent. Kontrast og farver er en anelse boostet, hvilket lidt er et kendetegn for billedbehandlingen på Samsungs telefoner. Personligt har jeg ikke noget imod det, men det er en smagssag.
Batteriet Dette år har Galaxy S23 fået et lidt større batteri end forgængeren. Der er dog kun tale om små 200 mAh mere (fra 3.700 mAh til 3.900 mAh), men vi går trods alt i den rigtige retning.
Batteriet holder godt strøm efter min mening, med rigeligt af strøm til en hel dags brug. Bruger man performance-profilen “let”, forlænges batteritiden også mærkbart, hvor man til gengæld kun mister en brøkdel af den maksimale ydelse.
Telefonen understøtter både ladning via. kabel og trådløst, med 25W kablet ladning, 15W trådløs ladning, samt 4,5W omvendt trådløs opladning.
Det er dog en lidt en skam at Galaxy S23 må nøjes med 25W opladning, mens Galaxy S23+ og Galaxy S23 Ultra har 45W ladning. En halv times opladning med en 25W oplader giver cirka 50% batteri, hvilket bestemt ikke er banebrydende nu til dags.
Vi er ved at være nået til vejs ende med testen og vi kommer ikke udenom, at Galaxy S23 er en lynhurtig og velafrundet topmodel. Med 4 års softwareopdateringer og 5 års sikkerhedsopdateringer, har man også en mobil der er up-to-date i mange år fremad. Samsung ligger også fortsat blandt de bedste på Android-platformen, til at holde telefonerne opdateret i længst tid.
Det er dog lidt for sløvt af Samsung, at telefonen fortsat er begrænset til 25W ladning – specielt når Galaxy S23+ og Galaxy S23 Ultra understøtter 45W ladning.
Alt i alt er Samsung Galaxy S23 måske ikke ligefrem den mest spændende telefon, men det er et bundsolidt valg med høj ydelse og et godt kamera, i en forholdsvis kompakt størrelse. Telefonen giver kort sagt en god oplevelse allround, hvor det vigtigste er på plads.
Design
Funktioner
Kamera
Batteri
Ydelse
Pris
7.499 kr. Samsung Galaxy S23 er en lækker telefon med stærk ydelse og et godt kamera, i en forholdsvis kompakt størrelse.