AnmeldelseMobil og tabletsTophistorie

Anmeldelse: Samsung Galaxy Z Flip5

Samsungs nye Flip5 har fået en overhaling - og er stadig en spændende telefon der bare mangler det sidste

Samsung kæmper hårdt for at få rigtigt gang i markedet for foldbare telefoner med deres Fold og Flip, og de nyeste udgaver er på vej på markedet. Den nye Flip5 har et par gedigne opgraderinger over forgængeren, og er på mange måder mere interessant end dens storebror Fold – i hvert fald hvis man er på jagt efter en telefon der stadig ikke er ALT for enorm.

Ligner sig selv

Det fysiske design ligner sig selv i forhold til Flip4. Ganske vist er telefonen en meget lille my tyndere, men ikke noget du vil lægge mærke til. Bortset fra det er det samme størrelse og nogenlunde de samme materialer – i hvert fald på ydersiden.

 

Når man nærstuderer telefonen er der dog sket et par ganske vigtige ting; eksempelvis er der ikke længere et lille mellemrum imellem de to skærme tættest på hængslet. Det betyder at det er en smule sværere at få skidt ind imellem dem når telefonen er klappet sammen, hvilket beskytter skærmene. Og så ser det i øvrigt bedre ud.

En ting der dog desværre ikke har ændret sig – og som jeg tror mange vil blive en smule irriterede over – er at “folden” på skærmen når den er foldet ud er ganske synlig. Jeg havde håbet, at Samsung havde fået den gjort en smule mere diskret, men det er desværre ikke tilfældet. Det er ikke en katastrofe som sådan, men når man har set konkurrenterne fra Oppo og Motorola, så burde verdens største mobilproducent altså kunne gøre mindst det samme som det er lykkedes for de to små konkurrenter. Nå, men som sagt er det ikke en katastrofe – og der er da også blevet plads til et par andre ting der i nogen grad opvejer det…

 

Ny skærm på ydersiden

Den største forandring i forhold til Flip4 er, at Flip5 har fået en ganske imponerende skærm på ydersiden. Dermed kommer den i selskab med flere forskellige topmodeller af samme type fra andre producenter, så det var ventet. Det, jeg måske ikke havde ventet var, hvor stor en forskel det faktisk gør, at den yderste skærm reelt er brugbar. Det er utroligt ofte, at du slet ikke behøver åbne telefonen – de fleste informationer gør sig fint på forsiden, og rigtigt mange apps kan endda betjenes fra ydersiden, så du hurtigt kan reagere på en besked, for eksempel. På en måde fungerer det lidt som et smartwatch, hvor du lige får mulighed for at gøre det mest nødvendige.

Udover det er der utroligt mange muligheder for at tilpasse skærmen, hvilket også gør telefonen mere “din” – der er widgets og tapeter i lange baner. (Undskyld.) I det hele taget er den nye store skærm et kæmpe plus.

Den yderste skærm er blevet en hel del større – og meget, meget mere brugbar!

Ny processor giver god ydelse

Med hver ny generation af en ny mobiltelefon er der også dømt ny processor – i hvert fald, når vi taler om Samsungs telefoner. Flip5 har fået den nye Snapdragon 8 gen. 2. der leverer overbevisende ydelse i hverdagen: apps åbnes ekstremt hurtigt og er klar på millisekunder. Personligt spiller jeg ikke super meget på min mobiltelefon, men har dog – for denne tests skyld – leget lidt med et par spil, og må sige at her er ydelsen også fin.

 

Kigger vi på Geekbench målingen fra Geekbench 6, så ser det også fint ud:

Det er ca. samme tal som eksempelvis iPhone 14 Pro kan levere – og det er faktisk sjældent at en Android telefon kan nå samme ydelse som den nyeste generation af iPhone – men her er der kun ganske lille forskel på de to telefoner, og det kan man altså sagtens mærke.

Bedre kamera – uden bedre hardware

Reelt er kameraet stort set det samme som på Flip4, men det betyder ikke, at der ikke er sket forbedringer. I første omgang må jeg sige, at Flip5 – helt objektivt og uden sammenligning med andre telefoner i øvrigt – tager nogle rigtigt gode billeder. Dermed sagt at du, som almindelig bruger, får et kamera der vil tage billeder, du helt generelt vil blive glad for. Farverne står fint, hudtoner er pæne og ser ret naturlige ud, og selv under relativt svære lysforhold får du fornuftige billeder. Der er dog ikke tale om en revolution på nogen måde, og i realiteten ligger Flip5 et sted midt i feltet når det kommer til billeder, men Samsung har altså forbedret billedalgoritmerne en del, så kvaliteten er absolut godkendt.

 

Detaljerne på billeder taget i dagtimerne er virkelig god, ligesom farverne er pæne uden at blive overmættede.

Der hvor du til gengæld HAR en fordel med Flip5 er den store skærm på ydersiden af telefonen. Hvis du vil tage fotos – eller for den sags skyld video – i selfie-mode, kan du nu bruge den store skærm som søger, hvilket giver mulighed for at bruge det “rigtige” kamera til selfies. Og det gør altså virkelig en forskel for kvaliteten.

Et sted hvor telefonen til gengæld ikke just imponerer er på video. Kvaliteten er ikke fuldstændigt utilstedelig, men jeg har set meget, meget bedre. Generelt er farverne lidt falmede og billedet føles fladt i grundindstillingerne. Selv efter lidt roden rundt i Settings er det ikke lykkedes mig at finde ud af, hvordan jeg skal få forbedret kvaliteten, og selv i 4K er detaljerne slørede – så man kan slet ikke zoome ind på noget når man laver video. Det er lidt skuffende, for det er på kameraet at Samsung virkelig plejer at være i front, men Flip ligger sig altså nogenlunde midt i feltet hvad det angår.

 

God software og masser af funktioner

Samsungs telefoner er, som det meste af markedet, ganske modne på både soft- og hardware siden. Flip5 har selvfølgelig nyeste Android (13) og deres egen OneUI brugergrænseflade ovenpå, som konsekvent viser sig at være det bedste “skin” til Android – hvis man ikke går efter den rene Android fra eksempelvis Google, i hvert fald. Man kan mærke at softwaren virkelig er moden, og alt føles intuitivt og hurtigt.

På hardwaresiden er der, udover den nye processor og den nye “yderskærm” som de to hovedsællerter også opgraderet på kvaliteten af skærmens glas der nu er Victus 2 fra Gorilla Glass. Dermed burde det være sværere at få ridser i skærmen, og der er selvfølgelig Wifi6E og den nyeste version af Bluetooth, 5.3.

 

Batterilevetiden svarer nogenlunde til det, jeg så på Flip4 – det vil sige en regulær dags brug uden at tænke over det. Den når dog ned på ca. 10-15% sidst på dagen, og vi kender jo allesammen følelsen af, at det bliver kortere og kortere jo længere tid der går, så jeg kunne godt have tænkt mig en lidt større “buffer”. 3700mAh batteri er også lige i det mindste. Opladning med en godkendt hurtiglader giver op til 25W, hvilket ikke er prangende – men heller ikke håbløst. Heldigvis er der ret hurtig opladning via trådløs opladning – her kan du nå 15W.

En sidste ting er, at det faktisk er lykkedes for Samsung at give telefonen noget nær vandtæthed med en IPX 8 certificering. Det betyder altså, at telefonen i teorien vil kunne tåle at være nedsænket i op til 1,5 meter vand i en halv time. Det er ikke noget vi anbefaler at teste – men det er da absolut en rar ting at vide at den ikke dør af at ligge ude i regnen. Det var et af problemerne med de første generationer af foldbare telefoner at vi skulle til at tænke på vand igen – men det er altså ikke længere tilfældet.

Men det er altså ikke alle disse ting, der skal gøre, at du vælger Flip5, for dem får du også med meget billigere telefoner – det er det, at skærmen kan foldes, der er det store argument.

Du skal VILLE det…

Samsung har sat prisen for den nye Flip til 9.499 – det er i hvert fald det billigste, jeg har kunnet finde den til på Pricerunner. Og det er simpelthen for meget. Du kan få en S23 for næsten halvdelen – ligger på lige over 5.000 kr., og så er jeg i hvert fald personligt ikke rigtigt med på de 9.500 kr. Så med andre ord skal du virkelig elske designet, have brug for at telefonen bliver mindre ved at blive foldet sammen så den kan være i en lille håndtaske eller noget andet der kan retfærdiggøre prisen. Når det er sagt er det her en rigtigt fin telefon, så finder du den (måske om nogle måneder) til omkring 7.000 kr., så synes jeg det er tættere på at være et godt køb. Jeg håber dog, at Samsung får mere styr på “folden” til næste generation – for så er vi virkelig ved at være der!

Samsung Galaxy Z Flip5

Design
Funktioner
Kamera
Batteri og opladning
Ydelse
Pris

Pris: Fra 9.499 kr.

Samsung Galaxy Z Flip 5 er en fin telefon - men er den pengene værd?

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.