Samsung er endnu engang klar med en ny generation af deres Galaxy Z Flip-serie. Med Galaxy Z Flip6 fortsætter koreanerne med at finpudse den foldbare formfaktor, der har gjort serien til et frisk pust på smartphone-markedet.
På overfladen ser ændringerne måske beskedne ud, men under hjelmen er der sket flere interessante opgraderinger. Bla. ny software og hardware bidrager til en telefon, der løfter sig over forgængeren.
Lad os dykke ned i detaljerne:
Software og brugeroplevelse Galaxy Z Flip6 kommer med Android 14 og Samsungs One UI 6.1 på toppen. Det vil altså sige masser af AI-funktioner som vi kender det fra S24-serien. Med One UI 6.1.1 introducerer Samsung endda nogle nye AI-funktioner såsom Note Assist, der gør det supernemt at tage noter til møder/foredrag, med smarte funktioner som oversættelse og resuméer. Sketch to Image gør det desuden muligt at skabe kunstneriske billeder ud fra simple skitser.
Generelt synes jeg at One UI gør det ekstremt godt hvad angår frihed og mulighed for at tilpasse telefonen til sine behov. De nye Ai-funktioner åbner desuden op for endnu flere muligheder. Den helt ”rene” Android oplevelse er det ikke, hvor Samsung har mange af de samme, eller lignende apps, som Google.
Telefonen kommer desuden med hele 7 års opdateringer, hvilket bestemt er godkendt.
Design og hardware Sammenlignet med sidste års model, Galaxy Z Flip5, er der ikke sket de helt store ændringer i designet. Den fysiske størrelse er mere eller mindre uændret, men rammen er nu flad og udført i mat aluminium. Ringen omkring kameraerne er desuden blevet større og farven matcher nu telefonen, hvilket er fedt. Telefonen vi har fået ind til test er i farven “Mint”, hvilket fremstår frisk og flot.
Kvalitetsfornemmelsen føles generelt høj med kombinationen af glas og aluminium. Folde-mekanismen virker også solid og gennemarbejdet. Farven på test-modellen er “Mint”, hvilket fremstår meget frisk og pæn.
Telefonen benytter tilmed nyeste generation af Corning Gorilla Glass, nemlig Victus 2, på begge sider. Den haptiske feedback føles også lækker, når man eks. bruger tastaturet eller tager et billede.
Når telefonen er klappet sammen kan den smarte lille skærm bla. bruges flere funktioner. Her kan bla. se notifikationer, tjekke vejret, kalenderen, svare på beskeder eller sætte en timer m.m. Eksperimentelle apps såsom YouTube og Google Maps kan også slås til, hvorved man eks. kan finde vej uden at skulle åbne telefonen op.
Foldes telefonen ud, får man en stor 6,7” skærm i et meget aflangt format. Dette gør at man eksempelvis kan se virkelig meget tekst, uden at skulle scrolle hele tiden. Derudover giver det også god mening ift. at have to apps åben på samme tid. På samme tid kan den meget lange skærm dog føles lidt akavet at betjene, specielt med kun én hånd – men det vænner man sig til.
Med skærmens aflange format er det oplagt at køre to apps side-om-side. Skærmen på ydersiden er på fortsat på 3,4”, men lysstyrken skulle være hævet til 1.600 nits. Åbnes telefonen har vi en stor 6,7” skærm på 120 Hz med en FHD+ opløsning. Sammenlignet med forrige års model, er den maksimale lysstyrke hævet fra 1750 nits til 2600 nits. Dette resulterer i en virkelig lysstærk skærm, der uden problemer kan læses i direkte sollys.
Efter at have rodet rundt med telefonen og klappet den op og i adskillige gange, kom tankerne om telefonens holdbarhed på den lange bane frem. Samsung skulle dog have forbedret hængslen endnu en gang, så kun tiden kan sige hvor godt telefonens konstruktion klarer sig.
Hurtig mobil Galaxy Z Flip6’s ydelse er bestemt også godkendt, med en chip fra øverste hylde: nemlig Snapdragon 8 Gen 3. Mobilen kører endda “For Galaxy”-versionen af 8 Gen 3, ligesom Galaxy S24 Ultra, hvilket giver en anelse bedre ydelse. Kontra sidste års Flip5, har Flip6 nu også mere RAM ombord. Hele 12 GB er det blevet til, over de 8GB i sidste års model. Dette bidrager til at man kan have flere apps åben på én gang, men samtidig lover det også bedre for telefons fremtid mht. stigende krav til software og AI-funktioner.
Målt på benchmarks performer den også godt, hvor den ligger nogenlunde side-om-side med Galaxy S24 Ultra med samme chip.
GEEKBENCH 6 SINGLE-CORE MULTI-CORE OPENCL (GPU) OnePlus 12 972 4.702 13.626 Samsung Galaxy S24 Ultra 2.292 7.249 15.061 Apple iPhone 15 Pro 2.940 7.327 27.160 Samsung Galaxy Z Flip6 2.245 6.901 10.906
Kilde: iNPUT testdata I telefonens indstillinger kan man desuden vælge mellem to ydelses-profiler: “Standard” og “Let”. Forskellen her, er at standard-profilen giver en balanceret oplevelse på ydelse og batteritid, mens “let” prioriter batteritid. I benchmarks mister man en anelse point med “Let”, men det er ikke rigtigt noget der kan mærkes på ydelsen i dagligdagen. Til gengæld får man en mærkbar længere batteritid på en opladning.
Kamera Mht. kameraene på telefonen, så er der fortsat to kameraer og et selfie-kamera. Det primære kamera har dog fået en opgradering og har en ny sensor på 50 MP, kontra den gamle 12 MP-sensor i Flip5.
Her er specifikationerne:
Hovedlinse: 50 MP, f/1.8, 23mm, 1.0µm, dual pixel PDAF, OIS Ultrawide: 12 MP, f/2.2, 123˚, 1.12µm Billederne herunder er taget i auto-tilstand. Hovedlinsen på 50 MP skyder som standard billeder i 12 MP, men der er også mulighed for at tage billeder i de fulde 50 MP.
Generelt set synes jeg at Samsung Galaxy Z Flip6 skyder gode og skarpe billeder – og det gør den mere eller mindre konsekvent. Kontrast of farver virker også ret realistiske, uden at de er boostet alt for meget.
Bedøm selv kvaliteten herunder:
12 MP 12 MP – ultrawide 12 MP Batteriet Dette år har Galaxy Z Flip6 fået et lidt større batteri end forgængeren. Der er dog kun tale om små 300 mAh mere (fra 3.700 mAh til 4.000 mAh), men der uden tvivl en velkommen opgradering.
Det nye og større batteri klarer sig godt, med rigeligt af strøm til en hel dags brug. Her kan man desuden drage fordel af performance-profilen “let”, hvor batteritiden prioriteres yderligere. Derved kan man godt have strøm til 1,5-2 dages brug, såfremt man ikke bruger mobilen intensivt.
Telefonen understøtter 25W kablet ladning, 15W trådløs ladning, samt 4,5W omvendt trådløs opladning.
Det er dog en lidt en skam at Galaxy Z Flip6 kun må nøjes med 25W opladning. Dette er dog også tilfældet med Galaxy S24, hvor S24+ og S24 Ultra har en hurtigere 45W opladning.
Vi er ved at være nået til vejs ende med testen og vi kommer ikke udenom, at Galaxy Z Flip6 er en lynhurtig og velafrundet flip-telefon
Jeg havde dog gerne set lidt hurtigere opladning – 25W ladning er langt fra banebrydende nu til dags. Prisen er desuden i den lidt høje ende og den er dyrere end Galaxy S24. Selve flip-formfaktoren skal altså overvejes nøje, men den er helt klart et kig værd hvis man er træt af den “gammeldags” smartphone.
Med 7 års opdateringer, har man også en mobil der er up-to-date i mange år fremad – og det lover forhåbentligt også lidt om holdbarheden.
Den vejledende pris på 9.499 kroner er bestemt mange penge for en telefon – især hvis man vil prøve den foldbare formfaktor. Prisen er dog heldigvis faldet en del siden lancering. Derfor kan den nu fås til omtrent 6.000 kroner, hvilket bestemt gør den til en anbefaling værd.
Alt i alt er Samsung Galaxy Z Flip6 en veldrejet flip-telefon, med mange smarte funktioner, høj ydelse og et godt kamera.
Design
Funktioner
Kamera
Batteri og opladning
Ydelse
Pris
Pris: 9.499 kr. Samsung Galaxy Z Flip 6 en veldrejet flip-telefon og er oplagt valg til dem, der er træt af den "gammeldags" smartphone.