Selvom Samsung SmartThings har eksisteret i lang tid, er det først indenfor det seneste år, at det for alvor er blevet introduceret i Danmark. I takt med at flere og flere begynder at interessere sig for det smarte hjem og taleassistenter, giver det mening, at Samsung kommer på banen. Vi har haft en række SmartThings produkter til test i godt tre måneder, hvor de er blevet brugt flittigt. Det eneste produkt, vi ikke har testet i Samsungs SmartThings lineup er vand/fugtsensoren.
Med det samme skal det siges, at man med Samsung SmartThings kan gøre så mange ting, at det ville være umuligt at få det hele med. Denne anmeldelse er mest rettet mod dem, der er interesseret i at komme i gang med det smarte hjem. Et hjem som lige skal tages et skridt længere end et par smarte pærer og en Google Home højttaler . Hvis man er teknisk anlagt, kan lide at lege med kodning og den slags, kan man gå i krig med webCoRE. Her kan man få kontrol over alt i SmartThings universet. En god hjælp på vejen har været Facebookgruppen SmartThings – danske brugere .
Generelt om opsætning skal det siges, at det har været ekstremt nemt at komme i gang, hvis man lige sørger for ikke at gøre samme fejl som jeg. I installationsprocessen med hvert produkt kan man oppe i højre hjørne vælge at scanne en QR kode. Dette gør det betydeligt nemmere. Det ved jeg, fordi jeg først ved installation af den sidste enhed opdagede dette. Uden QR koden var det faktisk en ret forvirrende proces, så det der klart en anbefaling.
SmartThings app SmartThings appen er kontrolrummet, hvor man får et overblik over ens enheder og deres status. Det er her, hvor man kan lave nye automatiseringer, tilføje medlemmer af husstanden, lave scener og meget mere.
Som sagt kan man tilføje mange forskellige produkter, som ikke nødvendigvis kommer fra Samsung. Nogle af dem kan tilføjes i appen, selvom man ikke er i besiddelse af en SmartThings Hub. Dette varierer dog meget og kan ændre sig løbende med opdateringer. Spørg eventuelt hos forhandleren eller i førnævnte Facebookgruppe. Men vil man gerne have, at tingene i hjemmet skal kunne snakke sammen, samt have kontrol uden for hjemmet, så kræver det en hub til at samle alle enheder i.
Appen giver et fint overblik, og når man tænker på, hvor mange forskellige enheder fra forskellige producenter man kan have samlet i én app, så har Samsung gjort et godt stykke arbejde her. I appen finder man også historikken for hver enkel registrering og ændring for hver enkel enhed.
Det skal dog lige tilføjes, at appen ikke nødvendigvis kan erstatte den app, som hører til den enkelte enhed. Nogle indstillinger og muligheder kan kun lade sig gøre i producenternes egne apps. Men at få det hele samlet og spille sammen kan du kun gøre gennem SmartThings appen.
SmartThings Hub (670 kroner) Jeg havde fejlagtigt fået den forståelse, at man med en SmartThings Hub kunne erstatte andre hubs fra andre producenter og have det hele samlet i én. Det kan man ikke.
Til gengæld kan du så netop bruge appen i sammenspil med SmartThings Hub og udnytte alle de automatiseringer, som appen tilbyder. Det er et ret værdifuldt værktøj i retningen mod at få det smarte hjem til at fungerer.
Med SmartThings Hub får man mulighed for at have fuld kontrol over alle enhederne, selvom man ikke er hjemme eller på det samme wifi. Og hvis man har sat enkelte enheder til at skulle give besked, hvis der er bevægelse i hjemmet, så kræver det en hub, hvis det skal fungere – dog med undtagelse af et par enkelte produkter, som godt kan fungere uden en Smartthing Hub.
SmartThings Cam (950 kroner) SmartThings Cam er netop et af disse produkter, som godt kan udnytte alle dets egne funktioner, uden at man har en SmartThings Hub. Men igen – skal lyset tænde og musikken spille, hvis der er bevægelse i hjemmet, så kræver det en hub til at styre de automatiseringer.
Kameraet, der er til indendørs brug, filmer med 1080p (fuld HD) og har en HDR funktion, som egner sig godt til at få et fint billede i lyse og mørke omgivelser. SmartThings Cam har også en 145 graders synsvinkel. I mit tilfælde kunne jeg få hele min stue og køkken med i samme billede, hvilket potentielt kunne spare mig et ekstra kamera.
Når det bliver aften, tænder kameraet automatisk for dets nattebillede. Det fungerer rigtig godt, og det giver et godt billede med fine detaljer, omgivelserne taget i betragtning.
I SmartThings appen er der mulighed for at aktivere SmartThings Home Monitor, og det er en klar anbefaling, at man gør det. Her kan man indstille “hjemme” og “ude” funktioner, så man ikke bliver alarmeret i hverdagen, hvor man selv eller familien er hjemme. Man kan også markere zoner i billedet, som kameraet ikke skal holde øje med. Eksempelvis kunne man markere gulvet og sofaen, hvor katten godt kan lide at opholde sig. Disse funktioner fungerer ret godt. Ydermere kan kameraet, på papiret, detektere indbrud, formentlig ved hjælp af kunstig intelligens. Den funktion har jeg heldigvis ikke fået testet.
Som udgangspunkt kan man desværre kun optage 10 sekunders klip. De kan lagres med den gratis 24 timers cloud service, der følger med, og kan bruges på op til fire kameraer. Man kan opgradere den service til Premium og få 60 sekunders optagelser på op til otte kameraer. Prisen er 60 kroner per måned eller 599 kroner for et helt år. Man kan finde alle klip inde i SmartThings appen, hvor man også finder oplysninger om bevægelse, og hvornår disse ophører.
Med den indbyggede mikrofon og højttaler er der mulighed for tovejs kommunikation. Lyden er bestemt ikke fantastisk, men man kan sagtens høre, hvad der bliver sagt – og det gælder begge veje. Kameraet kan også registere lyd, uden at have registreret en person eller bevægelse.
Noget jeg dog savner lidt, for at gøre dette til en klar anbefaling som overvågningskamera til sikkerhed, er, at man får mulighed for at få sendt “rigtige” alarmer til sig selv, hvis man skulle få uventet besøg. Lige nu kommer der kun en notifikation, som nemt kan blive overset eller slet ikke hørt alt efter telefonens indstillinger. Hvis der skulle opstå et rigtigt indbrud, ville jeg være lidt bitter over, at mit sikkerhedssystem ikke havde alarmeret mig tilstrækkeligt.
Til mit eget personlig behov synes jeg nu, at der tilbydes tilstrækkeligt med overvågning af min toværelses lejlighed med tilhørende naboer, underboer og overboer som ekstra beskyttelse. Men til dem, der leder efter noget, der skal være hjemmets alarmsystem, i et hus eksempelvis, så ville jeg nok lige tjekke andre muligheder ud, inden man går all in.
Til stort alle andre scenarier fungerer SmartThings Cam rigtig godt, og især i sammenspil med andre SmartThings produkter. Har man for eksempel et Samsung TV, kan man få billedet op på fjernsynet, hvis der er bevægelse.
Er man typen, der ikke bryder sig om, at der er kameraer i hjemmet, som holder øje med en, så har Samsungs faktisk en anden løsning, som kunne være interessant at kigge på.
SmartThings Vision (640 kroner) SmartThings Vision har en speciel teknologi, som adskiller den fra SmartThings Cam. I stedet for et kamera er den udstyret med sensorer, der registrerer bevægelse ved hjælp af skift i lyset. Resultatet er et billede af en silhuet i sort hvid. Man kan altså ikke se, hvem der er i billedet, men blot at der er nogen – det samme gør sig gældende for objekter og kæledyr. Heldigvis kan SmartThings Vision godt adskille de forskellige ting og kan nøjes med at give besked, hvis der er tale om en person.
Fordelen ved dette, og grunden til at jeg foretrækker denne, er, at man netop får en følelse af mere privatliv, da man ikke kan se mere end en silhuet. Jeg får stadig de funktioner, som jeg kan lide ved SmartThings Cam, men uden at der er et kamera, der følger med i baggrunden. Hvis der registreres bevægelse, når man ikke er hjemme, kan lyset tænde, notifikationer kan blive sendt og meget mere.
Man går selvfølgelig glip af det levende billede og tovejs mikrofonen, og så den kræver en SmartThings Hub. Den kan dermed ikke erstatte SmartThings Cam på alle måder.
SmartThings Vision er mere diskret i sit udtryk og står ikke frem som det skuende øje, der kan være tilfældet med et rigtigt kamera. De fleste undrer sig mere over, hvad det egentlig er, der hænger på væggen.
SmartThings Multisensor (220 kroner) Efter min mening er SmartThings sensorerne og SmartThings knappen de sjoveste at lege med – og så er de billige. SmartThings Multisensor er i to dele, og registreringen sker, når delene bliver adskilt eller samlet igen. Faktisk skal de ikke være samlet men bare tæt på hinanden. Der er altså tale om en sensor, der skal bruges i forbindelse med objekter, der kan lukke og åbne. Et eksempel kunne være, at man har den på sin hoveddør, hvor den skal give besked, når døren bliver åbnet, med mindre man selv eller en anden voksen fra husstanden er hjemme. Det kunne også være, at man har sat en bestemt scene til at tænde med sine Philips Hue pærer, alt efter hvilken tid på dagen det er, når man kommer hjem. Der er, ligesom med alle de andre SmartThings, et utal af muligheder, når det gælder automatisering.
SmartThings Multisensor kan også registrere rystelser og måle temperatur. Så er man på ferie, og der bliver hevet voldsomt i hoveddøren, kan man få besked på telefonen. Ligeledes kan man blive mindet om, at der skal luftes ud på babyværelset, hvis temperaturen overstiger en bestemt temperatur.
SmartThings Multisensor har været den mest konsistente af de tre testede sensorer. Den har fungeret upåklageligt. Et meget effektivt værktøj i det samlede smarte hjem til en rigtig fornuftig pris.
SmartThings Knap (130 kroner) SmartThings Knap er en knap med tre mulige kommandoer. Et kort tryk, to hurtige tryk og et langt tryk. Den er udstyret med en dobbeltklæbende tape og kan placeres alle vegne. En oplagt mulighed er, at lade den agere stikkontakt og styre det smarte lys.
Jeg har selv placeret den på siden af min seng. Et langt tryk slukker alle lyse i hele lejligheden, inklusiv mit SmartThings Stik – mere om det om lidt, ét tryk tænder lyset i soveværelset og to tryk tænder lyset i stuen, hvis min søn vil ind og lege tidligt om morgen i weekenderne. Samtidig er lysstyrken afhængig af, hvilken tid på døgnet det er – vi bliver altså aldrig blændet af lyset tidligt om morgen.
Dette er naturligvis bare mine indstillinger. Muligheder er nærmest uendelige. Jo flere smarte ting du har i hjemmet, der samarbejder med SmartThings, jo flere muligheder.
Jeg kunne godt tænke mig, at knappen var mere lækker at trykke på med mere markant feedback, og at designet var lidt pænere.
SmartThings Knap kan ligeledes måle temperatur, som kan aktivere flere automatiseringer.
SmartThings Bevægelsessensor (160 kroner) Bevægelsessensoren kan, som de fleste af slagsen, registere bevægelse. Med SmartThings Bevægelsessensor kan du sætte en masse automatiseringer i gang, når der registreres bevægelse, eller hvis temperaturen falder/stiger. Oplevelsen med denne har været noget anderledes end med de andre SmartThings produkter.
I mit tilfælde sidder bevægelsessensoren i entreen og tænder lyset, når der er bevægelse og slukke automatisk efter fem minutter – en meget simpel kommando sammenlignet med, hvad der ellers er af muligheder. I første omgang registrerer den fint bevægelsen og tænder lyset, men efter 5 minutter slukker lyset på trods af, at der stadig er nogen i entreen. Selv hvis jeg stiller mig op foran den og vinker som en gal, vil den ikke reagere. Jeg er altså nødsaget til at bede Google om assistance eller bruge stikkontakten som en anden hulemand.
Den optimale løsningen ville nok være, at have bevægelsessensoren et sted, hvor man ikke opholder sig i længere tid af gang eller bare ikke er afhængig af, at den skal registere bevægelse i længere perioder. Ærgerligt når nu alt andet fungerer så godt.
SmartThings Stik (250 kroner) Med SmartThings Stik kan du gøre enhver enhed, der kræver en elforsyning, smart. Et eksempel kunne være computeren på teenageværeslet eller akvariet i stuen. Man kan sætte forskellige timere, så den slukker/tænder på bestemte tidspunkter på dagen eller bare kontrollere strømforsyning med telefonen eller stemmen. Der er også mulighed for at måle strømmen, som går igennem stikket og besked, hvis den når et hvis niveau. Er vaskemaskinen færdig med at køre, vil strømniveauet falde, og man kan altså få besked på telefonen om, at vasken er færdig.
SmartThings Stik fungerer også på egen hånd, man er altså ikke afhængig af SmartThings Hub, for at de basale ting fungerer. Men som tidligere nævnt er Hubben genvejen til automatiseringer og aktivering af andre enheder ved én registrering.
Selve enheden er på størrelse med en halvstor mobiloplader, og den ser noget akavet ud, hvis den sidder i stikkontakten på væggen midt i stuen. De fleste vil nok forsøge at gemme den væk bag et møbel. Skulle man vælge og have den fremme, kan man manuelt trykke på en knap for at tænde og slukke.
iNPUT mener … Samsung har lavet et bredt udvalg af produkter, som egner sig rigtig godt i det smarte automatiserede hjem. Og til en som mig, der er ved at være lidt træt af taleassistenter, der ikke gider at høre efter, er dette en anden tilgang til et smart hjem. Der er noget for begynderen og eksperten. Mine favoritter er klart de små enheder, som gør en direkte forskel i hverdagen, og til en yderst fornuftig pris. At købe SmartThings Hub er naturligvis en lidt større investering, men den er godt givet ud, med de funktioner den åbner op for.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
130 - 950 kr. Til dem der gerne vil tage smart home til det næste niveau, er Samsung SmartThings et rigtig godt redskab til dette - og prisen er heller ikke værst.