Multirumshøjttalere

Anmeldelse: Sonos AMP

Den muskuløse og strømlinede Sonos AMP-forstærker får både din pladespiller og dine gamle, passive højttalere fra pulterrumet med i din multirumsløsning.

Den længe ventede efterfølger til Connect:Amp, Sonos AMP, er endelig kommet til Danmark. Den er 850 kroner dyrere end forgængeren, men det er umiddelbart en lille pris at betale for en seriøs opdatering af både muskler, funktioner og design. For det første har den nye AMP med 125W per kanal mere end dobbelt så mange muskler end forgængeren. For det andet har den fået AirPlay 2 og HDMI ARC og for det tredje så er den simpelthen bare i en helt anden klasse, når man kigger på designet.

Det pudsige er, at AMP slet ikke er lavet til os privatbrugere. Den er skræddersyet til de såkaldte installers; et fænomen vi ikke kender særlig godt i Danmark, men som er meget udbredt i eksempelvis USA. Personer man kan hyre til at installere større hifi-løsninger i hjemmet, hvis man ikke selv gider at rode med elektronikken. Derfor er AMP også blevet lanceret sammen med indbygnings- og udendørshøjttalere, som er produceret af firmaet Sonance sammen med Sonos. Dem kan du læse mere om her.

 

Gennemtænkt og lækkert design

Sonos Amp kan stables.

Både design og visse af funktionerne bærer tydeligt præg af målgruppen. AMP er eksempelvis designet, så to af dem kan stå ved siden af hinanden i et 1.5RU rack (19″ rack), eller de kan stables som på billedet. Den runde åbning foroven betyder, at varmen intelligent ledes fra den nederste AMP gennem toppen til den øverste AMP og ud i rummet.

I modsætning til de seneste Sonos-produkter, der fås i enten sorte eller hvide udgaver, fås AMP udelukkende i mat sort. Ud over et LED-lys er der ikke noget der forstyrrer fronten. Der er ingen tydelige knapper, men via trykfølsomme knapper kan du både starte og pause musikken og styre volumen. Den infrarøde modtager – en lille plastiskstribe nederst – er også næsten usynlig. Det er, i undertegnedes øjne, et virkelig lækkert design, der sagtens kan stå fremme på en prominent plads. Eksempelvis ved siden af pladespilleren.

 

Sonos AMP ser bragende godt ud ved siden af en pladespiller.

Flere muskler, AirPlay 2 og HDMI 

Grundlæggende udfylder Sonos Amp den samme rolle som forgængeren Connect:Amp idet der kan tilsluttes op til fire passive højttalere og en subwoofer, ligesom der er et sæt analoge RCA-indgange til tilslutning af eksterne enheder, såsom cd-afspiller eller pladespiller. En pladespiller kræver dog sin egen phono-forstærker, da den desværre ikke er indbygget i AMP. 

Men AMP har større ambitioner end forgængeren, hvis 55 watt-per-kanal er skiftet ud med langt mere muskuløse 125 watt-per-kanal (8 ohm). Det gør – i hvert fald i teorien – AMP i stand til at trække selv de forholdsvis store gulvhøjttalere, du har gemt væk i pulterrummet.

For at gøre de førnævnte installers glade har Sonos sørget for, at hver enkelt tilsluttet højttaler kan køres i mono-modus. Det er noget de færreste private vil gøre brug af, men for en installer, der skal installere indbygningshøjtalere i eksempelvis et butikslokale, er det væsentlig nemmere at fylde rummet med musik der lyder ordentligt, når højttalerne spiller i mono.

 

På bagsiden har AMP tilslutninger til højttalere, subwoofer, RCA-stik til eksterne enheder, HDMI ARC og to ethernet-stik. (Foto: INPUT).
Smarte højttaleradaptere gør det muligt at tilslutte højttalerne enten via bananstik eller “almindelig” af-isoleret højttalerkabel. Adapterne følger med i æsken. (Foto: INPUT).

AMP er også blevet indlemmet AirPlay 2-familien, der i forvejen tæller bl.a. Sonos One og Sonos Beam. Det er især en fordel, hvis du kører med en AirPlay 2-multirumsløsning derhjemme – eller hvis du gerne vil have lyden fra for eksempel Youtube-app’en ud over højttalerne.

Kan også bruges sammen med fladskærmen

Sidst, men ikke mindst, er Sonos Amp også blevet udrustet med en HDMI ARC-indgang, så forstærkeren kan tilsluttes en fladskærm. På samme måde kan AMP så styres via tv’ets fjernbetjening – en funktion AMP deler med Sonos Beam.

Sonos tilbyder nemlig, at AMP kan indgå i et surround-system, men løsningen er sandt at sige ikke særlig elegant. Under en præsentation i Amsterdam havde Sonos sat et 4.1-system op, hvor to passive højttalere udgjorde fronthøjttalerne og to Sonos One var koblet trådløst til som baghøjttalere, ilsom der var tilsluttet en subwoofer. Der var ingen centerhøjttaler i opsætningen, men AMP’en har en egenskab, der skaber en “falsk” centerhøjttaler med lyd fra de to fronthøjttalere. Det lyder naturligvis langt bedre end tv’ets egen lyd, men hørt med surroundører, så kommer det ikke i nærheden af et rigtigt 5.1-system med dedikeret centerhøjtttaler.

 

Under en præsentation i Amsterdam havde Sonos koblet Sonos AMP til både passive gulvhøjttalere, fladskærmen på væggen og to Sonos One, der fungerede som baghøjttalere (foto: iNPUT).

Teoretisk er det også muligt at skabe et 5.1-system, men det kræver at AMP’en driver to kablede passive baghøjttalere, mens front- og centerhøjttaler klares af enten en Sonos Playbar eller af Sonos Beam. Det er ikke alene bøvlet, det er også en dyr løsning.

En sidste ting, der er værd at tage med i overvejelserne er, at Sonos ikke understøtter hverken Dolby Digital Plus, Dolby Atmos eller andre hd-lydformater, men udelukkende Dolby Digital 5.1. Med de mangler i mente er det svært at anbefale Sonos Amp til hjemmebiografen.

 

Til gengæld giver AMP og to passive højttalere i den grad baghjul til tv’ets indbyggede højttalere, hvis du kører et almindeligt 2.1-setup. Så har du muligheden for at smide et HDMI-kabel fra AMP til tv’et, så er der en ualmindelig lækker bonus i vente næste gang du tænder for Star Trek på Netflix.

Lyden er fremragende, men …

I det hele taget gør Sonos Amp sig rigtig godt som forstærker. Jeg testede AMP sammen med et par bedagede Redline-højttalere (45w/8 ohm) fra Bang & Olufsen, som er blevet hentet op fra et kælderrum. Jeg havde desværre ikke mulighed for at teste med et par nyere og mere krævende gulvhøjttalere i testperioden. Til gengæld kunne jeg så opleve AMP give de gamle (og i mine øjne stadigt smukke) Redline-højttalere nyt liv. 

 

Jeg testede AMP med et sæt gamle Bang & Olufsen Redline-højttalere.

Vokalerne er klare og både mellemtoner og bassen er godt defineret. Jeg måtte dog manuelt skrue lidt ned for diskanten i Sonos-app’en for at fjerne de værste gener fra diskanten på Michael Jacksons Billie Jean – og mindre bas-glade musiklyttere vil nok også foretrække at slå Loudness fra. Men generelt er jeg faktisk forbavset over hvor godt AMP’en håndterede de gamle Redline-højttalere; der er også en luftighed i lydbilledet, som jeg faktisk ikke engang opnår med to Sonos Play:5 i stereoopsætning. 

Jeg tilsluttede også min Rega P2-pladespiller til opsætningen via Regas egen Mini Fono A2D phono-forstærker. Pladespilleren er normalt tilsluttet til mit Sonos-netværk via jackstikket på den ene af mine Sonos Play:5-højttalere, men på AMP kan jeg altså tilslutte den mere homogent via RCA-stikkene. Heller ikke her blev jeg skuffet over lyden. Specielt elektronisk musik – Pet Shop Boys og Depeche Mode – får en stoflighed på vinyl, som AMP’en formår at gengive.

Skal jeg absolut brokke mig, så er det, at der ikke er mulighed for at indstille TruePlay. Som flereårig Sonos-bruger ved jeg af erfaring, hvor meget Sonos-lydteknologien TruePlay betyder. Det er “ikke andet” end en intelligent equalizer, der tilpasser indstillingerne til det rum dine højttalere står i, men det kan betyde nat og dag for lydoplevelsen. AMP kan ikke bruge TruePlay med passive højttalere, med mindre de er lavet til det – og det er kun de certificerede indbygningshøjttalerne fra Sonance. Det er ærgerligt. Men det er også forkælet, for lyden er jo ganske enkelt fremragende selv uden TruePlay.

Fuld kontrol

Lyden kan finjusteres i app’en.

Det er ikke værd at bruge mange ord på opsætningen af AMP, for den er så nem, at det næsten er skuffende, hvis man godt kan lide at rode med elektronik. Tilslut højttalere, sæt strøm til og åben Sonos-app’en, så klarer den resten. 

Via app’en kan du indstille både bas, diskant og loudnes, ligesom du kan ændre stereobillede. Tilslutter du en kablet subwoofer til forstærkeren, kan du også indstille frekvens og faser. 

Men lige så vigtigt, så åbner app’en dørene til at sende det vanlige væld af Sonos-understøttede tjenester ud gennem højttalerne: Spotify, Apple Music, Youtube Music, Danmarks Radio, podcasts og Yousee Music for bare at nævne et par stykker. Og ja, du kan naturligvis også afspille musikfiler, du har gemt på computeren eller telefonen.

Fantastisk forstærker – men ikke for alle

Som du nok kan fornemme, hvis du er nået hertil, så er jeg temmelig pjattet med Sonos AMP. Du skal ikke købe den, hvis du planlægger at bruge den i hjemmebiografen – der findes bedre alternativer. Og har du mere end en enkelt ekstern enhed (pladespiller og cd-afspiller) må du vælge.

Men hvis du vil give gamle passive højttalere nyt liv i en multirumsopsætning – og give dem adgang til en ren overflod af streamingtjenester, er Sonos AMP’en en utrolig nem måde at gøre det på. Produktkvaliteten er i top og lydmæssigt leverer den virkelig varen.

Er der specifikke ting, du gerne vil vide om Sonos AMP? Så skriv det i kommentarfeltet nedenfor; jeg holder øje og uddyber gerne specifikke områder.

Flere Sonos-anmeldelser:

Vil du læse flere af vores anmeldelser af Sonos-produkter? Så er der direkte links til dem her:

Sonos AMP

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

5.199 kr.

Sonos AMP er en forholdsvis dyr, men utroligt velspillende og fleksibel stereoforstærker til multirumsopsætningen.

SE DAGSPRISEN HOS PRICERUNNER

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.