Sonos har erobret stuer, køkkener og værelser med sit multirumssystem, men de har aldrig været meget for at komme udenfor. Det skal der laves om på med Sonos Move. Takket være et indbygget batteri og en kombineret wifi og Bluetooth-forbindelse kan Move bruges både i det eksisterende multirumssystem og ude i den store verden, hvad enten det er lige ude på terrassen, i sommerhuset eller i parken. Eller bare med ud på badeværelset, hvis du, som jeg, kan lide at lytte til musik under brusebadet.
På trods af, at den er bærbar – og snildt klarer en regnbyge – er Sonos ikke gået på kompromis med teknologien; højttaleren har både indbygget digital assistent og en funktion, der konstant optimerer lyden, så den leverer bedst muligt lige gyldigt om den skal spille på børneværelset eller på stranden. Men kan det forsvare den relativt høje pris?
Ligner ikke en transportabel højttaler Godt nok er Sonos Move transportabel, men Sonos lader til at have gjort sig umage med at designe højttaleren, så den ikke ser transportabel ud. Det giver fin mening, da højttaleren det meste af tiden vil tilbringe livet i en reol eller på et bord. Move har hverken læderstrop eller synlig hank, der signalerer mobilitet, men den er alligevel nem at bære rundt, da hanken er gemt af vejen på bagsiden af højttaleren – og bygget ind som en integreret del af designet. På samme måde er opladeren snittet, så den glider ubesværet ind i designet, når højttaleren står på reolen. Højttaleren ligner ikke noget, man lige kan tage med, men der skal ikke engang afmonteres en ledning. Det er godt tænkt. Mobiliteten er bibeholdt samtidig med at højttaleren kan stå fremme, uden at den ser malplaceret ud.
Hanken er integreret i selve højttaleren. Opladeren. Fysisk er Sonos Move en hel del større end Sonos One . Den er også elipseformet, hvor One er mere kvadratisk. Den nederste del af højttaleren består af et batteri, mens toppen i vanlig Sonos-stil er prydet med trykfølsomme knapper, der gør det muligt at starte og pause musikken og skrue op og ned for volumen. Sonos-ejere vil straks føle sig hjemme.
Som sædvanlig fungerer LED-lyset på toppen som systemindikator, når højttaleren er koblet på wifi-forbindelse i hjemmet – men nu lyser den også blåt, når Bluetooth-funktionen er aktiveret. Ligesom på One og Sonos Beam viser en lille LED også, hvis mikrofonerne er aktive. De seks små huller, der ses omkring mikrofon-ikonet på billedet nedenfor, er naturligvis lavet til mikrofonerne.
Om man kan lide designet, er en smagssag, men byggekvaliteten kan der ikke sættes en finger på; den lever op til den høje standard som Sonos har gjort os forvente med. Helt som det skal være, nu hvor Sonos har givet os et billigere alternativ i form af Sonos | IKEA Symfonisk-produkterne.
Sonos Move betjenes, som andre Sonos-produkter, med Sonos-appen når den er på wifi-netværket. Appen virker til gengæld ikke, når højttaleren er i Bluetooth-tilstand. Så skal man koble den sammen med mobiltelefonen og sende musikken fra sin musikapp, eksempelvis Spotify. På wifi kan man naturligvis også bruge både Airplay 2 og Spotify Connect. Der skiftes mellem wifi og Bluetooth via en knap på bagsiden.
Betjeningen vækker genkendelsens glæde. Nederst på basen sidder et USB-C til opladning. Sonos Move er en del større end Sonos One. Trueplay gør en forskel At Sonos Move skal bruges både hjemme og på farten skinner også tydeligt igennem i mængden af funktioner. Ligesom Sonos One og Sonos Beam understøtter højttaleren digitale assistenter (Alexa, Google Assistant og Siri) og som en gave til os danskere, er Sonos – efter to år – endelig blevet klar med Google Assistant på sine højttalere . I Danmark og på dansk. Det fungerer eksemplarisk, når Move er på wifi-netværk, men der er ingen adgang til assistenterne, når Bluetooth-tilstanden er aktiveret.
Mere interessant synes jeg at funktionen Automatisk Trueplay-indstilling er. Der er intet nyt i Trueplay-funktionen, der har optimeret lyd på Sonos-højttalere i årevis, men på Move er den blevet automatisk, så højttaleren helt gnidningsløst optimerer lyden alt efter hvor Move slæbes hen. I tvivl om det virker? Så prøv at placere Move i en skuffe, mens den spiller. Efter kort tid ændres equalizerindstillingerne markant, så højttaleren kompenserer for de nye omgivelser. Jeg er personligt ret pjattet med Trueplay og mener, at teknologien er en stor fordel ved Sonos-produkter.
Batteriet kan udskiftes Batteriet i Move kan, ifølge Sonos, holde til op til ti timers afspilning, inden det skal oplades igen. Med ansvarlig brug af volumenknappen vil jeg mene, at det er et konservativt bud. Jeg har i flere omgange haft Move til at spille hele arbejdsdage uden at komme bare i nærheden af røde lamper; typisk har der resteret 40 procent, når jeg har lukket ned. Når det er sagt, så vil det naturligvis se en hel del anderledes ud, hvis højttaleren skal spille op udenfor.
Sonos har i øvrigt ”fremtidssikret” Move. Som vi alle ved, slides genopladelige batterier ned efterhånden, men Sonos har gjort det muligt at skifte batteriet i Move ud med et nyt. Jeg kender ikke prisen på et ekstra batteri, men billigt er det nok ikke. Til gengæld skal man ikke bekymre sig om, om højttaleren ”dør” efter få års brug.
Sonos Move har muskuløs lyd Men hvad med lydkvaliteten? I min optik glider Sonos Move direkte ind og afløser Sonos Play:3. Lyden er langt mere muskuløs end på Sonos One, men den kan slet ikke følge med Sonos Play:5, hverken i detaljer eller mellemtoner. Move har en meget dominerende bas, hvilket er nødvendigt, når den skal bruges udenfor eller hvis der sparkes op for volumen generelt – men heldigvis kompenserer Trueplay, når der spilles indenfor, så den ikke ryster pyntegenstandene ned fra reolen.
Det er i det hele taget et ret smart træk af Sonos at Trueplay nu automatisk går ind og fjerner eller tilføjer bas alt efter brugssituation. Det understøtter fuldstændig ideen om, at højttaleren skal kunne bruges både inde og ude – uden at man skal gå på kompromis.
Generelt synes jeg, at Sonos Move har samme soniske fingeraftryk som de øvrige Sonos-højttalere, jeg har testet. Der er en rigtig god balance imellem de forskellige niveauer, detaljerne står fint frem i mellemtonerne og der er intet ”skarpt” eller ubehagelig hårdt over lyden. Den virker heller ikke forpustet, selv om der skrues op for volumen.
Som andre Sonos-højttalere kan Move i øvrigt parres i stereo med en anden Move, men det havde jeg desværre ikke mulighed for at teste, da jeg kun havde en enkelt Move til rådighed.
Ikke nogen sylfide Sonos Move er ikke nogen sylfide, der lige puttes i tasken, ligesom for eksempel B&O’s fænomenale ”burger” Beoplay A1 . Til gengæld er det en højttaler, der spiller A1’eren baglæns ud af parken med sin kvalitet og sin styrke. Move er en udendørshøjttaler til alle dem, der ikke bare vil have lyd med sig ud i verden – men også god lyd.
Samtidig kan den, i modsætning til de fleste andre transportable højttalere, indgå gnidningsfrit i et eksisterende multirumssystem. Så har den ikke kun værdi i sommerperioden når du er udenfor, men hele året rundt – uden- og indenfor. Og Sonos har sørget for, at den både lyder godt og ser godt ud i alle tilfælde.
Så selv om tre tusinde kroner umiddelbart virker som en høj prislap, så synes jeg faktisk, den er hver en krone værd. Sonos har lavet en højttaler der ikke går på kompromis, hvadenten den bruges inden- eller udenfor. Tværtimod.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
2.999 kr. Ja, den er dyr. Men den er dæleme også gennemtænkt – den er fremragende ligegyldigt om du bruger den inde eller ude.