Sony Xperia 1 IV er det nyeste flagskib fra den japanske techgigant, hvor der endnu engang er fokus på foto og video. Ligesom på forrige generationer af Xperia 1, er der igen stor fokus på kameraet og den kreative del. Sammenlignet med forrige model, har Xperia 1 IV bla. fået en ny chip, et nyt telephoto-kamera, et større batteri, samt en mere lysstærk skærm.
Lad os tage et nærmere kig på telefonen:
Software og brugeroplevelsen Sony Xperia 1 IV kører med Android 12 fra start, med Sonys egne små præg på brugerfladen. Interfacet minder altså ret meget om ren Android, ligesom på Google Pixel-telefoner. Nogle udvalgte Sony-specifikke apps er dog også på telefonen, blandt andet Photo Pro, Video Pro Cinema Pro og Music Pro.
Navigationen rundt i telefonen går hurtigt og flydende – specielt med 120Hz slået til. Takket være hele 12GB RAM fungerer multitasking også exceptionelt, hvor man snildt kan have massevis af apps åben og skifte imellem dem.
Desværre loves der kun 2 Android-opgraderinger og 3 års sikkerhedsopdateringer. Dette synes jeg er for lidt, taget i betragtning af, at det er et premium produkt vi har med at gøre.
Design og hardware Sony kører igen med det minimalistiske og klassiske design, bygget i glas på forsiden og bagsiden, samt en ramme i aluminium. Sammenlignet med forgængeren er rammen blevet fladere og forsiden samt bagsiden er nu helt flad og går i et med rammen. Xperia 1 IV ligger godt i hånden grundet 21:9 formatet, der giver en smal telefon. Ulempen er dog at skærmen er lang, hvorfor det kan være svært at nå hele skærmen med en hånd. Sony har dog allerede svaret på en mindre telefon, men stadig med specifikationer i toppen – Xperia 5 IV.
Telefonen er udstyret med en flot 120Hz OLED-skærm med en meget høj opløsning 3840 x 1644 pixels. Lidt utraditionelt hvad angår telefoner, er skærmen i et ultrawide 21/9 format. Det bugner dog ikke ligefrem med indhold i 21/9 format, på eksempelvis YouTube og specielt ikke på sociale medier. Har man fat i noget video der er skudt i 21/9, er det helt klart en fed oplevelse på den klare 4K-skærm. Lysstyrken skulle være forbedret sammenlignet med forrige model, men alligevel savner jeg en lidt mere lysstærk skærm, når der fotograferes på en solrig dag.
Fingeraftrykslæseren er placeret på højre side på telefonen. Der altså ikke tale om nogen fancy aflæser under skærmen. Aflæseren på Xperia 1 IV klarer dog jobbet lynhurtigt og konsekvent hver gang. På samme side af telefonen er der også en shutter-knap til kameraet, i klassisk Sony-stil.
Hurtig – men varm telefon Drivkraften i telefonen er Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, sammenkoblet med 12GB DDR5 RAM.
Navigationen rundt i telefonen foregår hurtigt og gnidningsfrit, men telefonen bliver dog hurtigt varm. Dette er som sådan ikke på Sonys side, men mere Qualcomms chipset der har en tendens til at blive varm. Sony advarer desuden selv om høj varmeudvikling i kamera- og videoappen.
Selvom telefonen bliver varm og den maksimale ydelse derfor begrænses (throttling), oplevede jeg dog ikke at den føltes langsommere – alt gik fortsat flydende. Gamer man dog, vil man nok se værre ydelse over tid, i takt med at telefonen bliver varm.
I GeekBench 5 yder telefonen på højde med andre Android-konkurrenter, mens der fortsat er lidt vej op til iPhone.
Model Single-Core Multi-Core Apple iPhone 13 Pro Max 1.733 4.871 OnePlus 9 Pro 1.127 3.686 OnePlus 10 Pro 987 3.529 Samsung Galaxy S22 Ultra 1.231 3.436 Sony Xperia 1 IV 1.156 3.457
Test: GeekBench 5 Model Score Apple iPhone 13 Pro Max 2.794 (15,7 fps) OnePlus 10 Pro 2.537 (15,20 fps) Sony Xperia 1 IV 2.209 (13,20 fps)
Test: 3DMark Wild Life Extreme Unlimited Batteriet Batteriet er på 5.000 mAh i Xperia 1 IV, hvilket er 500 mAh mere end i forgængeren. Telefonen understøtter 30W hurtigladning, men der følger desværre ingen lader med i æsken. Sony liver 50% strøm på 30 minutter, men jeg havde desværre ikke en 30W oplader liggende. Til opladning brugte jeg i stedet en 25W PowerDelivery-lader, som klarede jobbet næsten lige så godt. Telefonen kan dog godt blive lidt varm under opladning. Trådløs opladning ved 15W er også understøttet.
Sammenligner man ladehastigheden med telefoner fra eksempelvis OnePlus og Xiaomi, er der ingen tvivl om at Sony halter lidt bagefter. Derfor ville det da uden tvivl være fedt, at se lidt hurtigere opladning i næste generation af Xperia 1.
Kort sagt er batteriet bestemt godkendt, hvor en fuld opladning sagtens kan holde til en dags normal brug + lidt mere.
Kameraet Kameraet byder på et væld af muligheder og indstillinger med telefonens Photography Pro app. I app’en kan man vælge imellem flere tilstande, afhængig af hvor meget kontrol man vil have over kameraet.
Basic mode er den helt simple og automatiske oplevelse, som man kender det på andre telefoner. I Auto mode får man et lidt mere avanceret layout, men telefonen klarer dog stadig det hele selv. Det er først når man bevæger sig over i P-mode (Programme auto), hvor man begynder at styre mere selv – her klarer telefonen kun lukkehastigheden.
Til de professionelle er der også native Sony Alpha camera support.
Personligt synes jeg det er fedt at man kan få så stor kontrol over kameraet indstillinger, og det er jeg sikker på, at det også appellerer til de kamera-interesserede folk.
Kameraet har desuden kontinuerlig optisk zoom fra 3,5x til 5,2x, hvilket er første gang vi ser det i en mobil. Normalvis er optisk zoom nemlig “fixed” til eksempelvis 3x eller 5x.
Generelt set skyder telefonen billeder med en forholdsvis neutral og virkelighedstro farveprofil. Zoomen fungerede også godt under testen, med okay god skarphed og detalje. Jeg synes dog at fotos i ultrawide format har en tendens til at blive en anelse for mørke/undereksponerede.
Bedøm selv kvaliteten herunder: Du kan også se billederne i fuld opløsning her .
Fra venstre til højre: Normal. 3,5x zoom, 5,2x zoom. Fra venstre til højre: Normal. 3,5x zoom, 5,2x zoom. Venstre: ultrawide | Højre: normal iNPUT mener… Xperia 1 IV står til en vejledende pris på 9.999 kroner (dog set til 7.999 kr. for nylig), hvilket er i den forholdsvise høje ende af prisskalaen. Til gengæld får man en telefon der føles aolidt bygget, i en lækker kombination af glas og metal. Lagerpladsen burde også være tilstrækkelig for de fleste med 256GB, samt 12GB RAM.
Grundet sin 6,5” skærm og 21:9 format, er Xperia 1 IV en forholdsvis lang men smal telefon. Betjening af telefonen kan altså godt være lidt udfordrende, men Sony har dog også et mindre alternativ – Xperia 5 IV .
Det er lidt synd at telefonen bliver varm hurtigt, da det ikke ligefrem er behageligt at holde ved den så. Som jeg nævnte tidligere, er dette ikke som sådan Sonys skyld, men derimod Snapdragon 8 Gen 1-chippen, der er kendt for at udvikle meget varme. Heldigvis har varmen ikke direkte indflydelse på hastigheden og brugeroplevelse, da alt fortsat går flydende, selvom telefonen bliver varm.
Softwaresupporten synes jeg også kunne være bedre. Med kun 2 Android-opgraderinger og 3 års sikkerhedsopdateringer, er Sony et godt stykke bagud andre producenter. Det synes jeg ikke er ambitiøst nok, hvilket burde forbedres.
Sony Xperia 1 IV en forholdsvis dyr, men fed allround telefon til brugeren der gerne vil have en high-end mobil, men også den kreative fotograf, der gerne vil have stor kontrol over kameraindstillingerne.
Design
Funktioner
Kamera
Batteri
Ydelse
Pris
9.999 kr. Sony Xperia 1 IV en forholdsvis dyr, men fed allround telefon til brugeren der gerne vil have en high-end mobil, men også den kreative fotograf, der gerne vil have stor kontrol over kameraindstillingerne.