Historien lyder, at Steve Jobs oprindeligt var imod ideen om at lave en App Store på iPhone, men blev overtalt af sine medarbejdere. Apple bør være de skyldige evigt taknemmelige. Det stod ret hurtigt klart, at App Store var en god ide – men præcis hvor god, har uafhængige økonomer fra Analysis Group nu sat tal på – og de tal er imponerende.
Undersøgelsen viser, at App Store-økosystemet genererede 519 mia. dollars i omsætning på globalt plan alene i 2019. Det er 3,4 trilliarder danske kroner – 3.412 milliarder kroner. Til sammenligning var det samlede danske bruttonationalprodukt i samme år på 2,3 trilliarder kroner, eller 2.321 milliarder kroner, ifølge Danmarks Statistik . Bruttonationalproduktet, eller BNP, er den samlede værdi af den danske produktion af varer og tjenester.
Den eksorbitante App Store-økonomi dækker naturligvis ikke alene over indtjening fra salg af apps og smølfebær. Den omfatter hele det økosystem, som den digitale butik har skabt – altså også indtjening fra apps, der ikke giver procenter til Apple. Eksempelvis apps, der leverer fysiske varer, som taxa-apps, apps til madbestilling eller apps, der sælger tøj og sneakers.
“Fordi Apple kun modtager provision fra omsætning relateret til digitale varer og tjenester, tilfalder mere end 85 procent af totalen på 519 mia. dollars tredjepartsudviklere og virksomheder i alle størrelser,” fortæller Apple i en pressemeddelelse.
Omsætning fra digitale varer og tjenester udgjorde 61 mia. dollars, og denne kategori omfattede bl.a. apps til musik- og videostreaming, fitness, uddannelse, e-bøger og lydbøger, nyheder og magasiner samt datingtjenester. Spil, som var den type app, der blev downloadet mest i 2019, var den største omsætningskilde i denne kategori.
De manglende 45 mia. dollars i regnestykket blev indtjent af reklamer i apps, hvoraf størstedelen af beløbet kommer fra reklamer i spil. Herunder en oversigt. Har du mod på at læse hele undersøgelsen, kan den downloades som PDF .
App Store kunne fejre 10 års jubilæum i 2018. Butikken var ikke at finde på den første iPhone – Jobs havde en ide om, at kun webbaserede apps skulle kunne bruges på telefonen. Han ombestemte sig heldigvis. Skal man pege på én ting, der har forandret mobiltelefonen totalt siden de gamle Nokia- og Sony Ericcson-dage er det netop muligheden for at installere apps.