Apples iMac har måske været den mest succesfulde serie af såkaldte “alt-i-en” computere nogensinde, og selv om der er kommet nogle ganske attraktive PC alternativer på banen over de seneste par år, er Apples iMac stadig noget af det bedste på markedet. De ganske få kritikpunkter vi tidligere har haft med forrige generationer er der stadigvæk, men i den nyeste udgave er iMac en virkelig imponerende maskine med hastighedsforbedringer de fleste vil sætte stor pris på.
Designet begynder at blive forældet
iMac blev sidst redesignet helt tilbage i 2014, og dengang var det i øvrigt ikke en enorm forandring i udseende. Med andre ord får du en maskine som på stort set alle måder ligner den, du kunne købe i 2014. Rammen rundt om skærmen er begyndt at se en smule klodset ud – især når man kigger på konkurrenternes nye modeller, hvor rammer hører fortiden til. Det er også stadig et ganske stort irritationselement, at portene er placeret på bagsiden. Hvis computeren står op imod en væg bliver det simpelthen utroligt frustrerende at skulle indsætte en USB harddisk eller andet tilbehør. I øvrigt ridser man alt for tit skærmens bagside når man sætter noget i en af portene. Det er tydeligt, at Apples motiv er at gøre computeren så pæn som muligt forfra, men det er simpelthen upraktisk.
Et andet irritationsmoment er, at du kan tilte computeren frem og tilbage, men ikke ændre i højden. Det er ikke kønt at skulle sætte sin smukke nye Mac op på en bog eller andet for at få den op i en acceptabel højde.
Når alt dette er sagt skal det også siges, at iMac i 2014 var en utroligt smuk computer – og det er det stadig. Selv om konkurrenterne har lavet mere futuristisk udseende maskiner med flere frække features er iMac stadig den skrivebordscomputer der har det mest gennemførte design. Og man kan simpelthen se på den, at det er kvalitet.
Endnu bedre skærm
I forvejen var den forrige generation af iMac udstyret med en glimrende skærm, der selv i ganske dårlige lysforhold (Læs: Meget lys) leverede acceptabel billedkvalitet, og selv om der har været en smule brok over genskin i skærmen på forrige generation var det ikke noget imod, hvad der for et par år siden blev accepteret. Den første iMac jeg ejede kunne stort set ikke bruges i solskin. Det er Apple altså kommet efter nu, og selv om vores testmaskine står i et meget lyst rum med masser af mulighed for genskin – ja, så er det faktisk meget begrænset, hvor ofte man bliver reelt irriteret.
Den nye skærm er stadig IPS teknologi, der godt nok er ved at være en gammel teknologi – men ikke desto mindre bliver Apple ved med at malke bedre kvalitet ud af den. Ikke bare har den fået mere lysstyrke (Apple hævder selv op til 43%) men den har også fået endnu flere og mere korrekte farver – faktisk helt op til en milliard ifølge Apple. Samtidig understøtter den, ligesom de fleste andre af Apples nye produkter, standarden Wide Gamut P3, hvilket er betydeligt bedre end den sRGB der eksempelvis stadig sidder i Apples billigere 21″ modeller. Så hvis du skal købe en iMac og har tænkt dig at arbejde professionelt med foto er det altså den nye 27″ du skal have fat i.
Kaby Lake giver moderate forbedringer
Den nye generation af Intels processorer er der selvfølgelig også blevet plads til i den nye iMac. I vores testmodel sidder en 3,4GHz Core i5, men maskinen kan også fås med en 4,2GHz Core i7 processor, hvilket burde give den masser af kræfter – det er dog en “built to order” maskine, så leveringen vil tage noget tid. Imellem de to modeller findes yderligere to i5’ere; en 3,5GHz og en 3,8GHz. Selv den mindste i5 processor i vores testmodel er alt nok til at køre alle apps – og alle vores tests klarer den til UG – 30 megapixel billeder i Photoshop kaster den rundt med, som var de bare 1MB. I Geekbench scorer den 4852 i singlecore og 14101 i multicore, hvilket i øvrigt svarer nogenlunde til den MacBook Pro vi også er i gang med at teste – men MacBook’en er udstyret med en Core i7, hvor vores test iMac altså har en i5. Under alle omstændigheder er vi ikke løbet ind i problemer med dette års iMac, der generelt har en ydelse der ikke er en finger at sætte på. Men har du en maskine fra 2016 – eller for den sags skyld 2015 – er det ikke på grund af processoren, du skal opgradere. Det kunne dog være på grund af grafikydelsen…
3D ydelse giver “rigtig” gaming
Den nye iMac er, for første gang, blevet udstyret med et “rigtigt” grafikkort. Altså ikke en af de M modeller, der ellers er forbeholdt bærbare, og som tidligere har været brugt i de forrige generationer af iMac. Dermed er der endelig kræfter nok på en Mac til at køre de mest avancerede spil. Vores testudgave er udrustet med et Radeon Pro 570 med 4GB hukommelse. Det er nok til at køre de fleste spil i en opløsning, selv hardcore gamere vil se på som acceptabel. Vi har spillet forskellige spil der er tilgængelig på Mac App Store, eksempelvis Xcom 2 og Call of Duty, og begge kører upåklageligt; Xcom kører helt flydende i 3200×1800, en opløsning der ellers har kunnet få spillet helt i knæ på andre Macs – og vel at mærke uden at computerens blæsere går amok som det ellers har været tilfældet tidligere. Så er hvis du spiller de mest almindelige spil og kan acceptere at spillet ikke kører fuld 4K, ja så er den nye iMac faktisk et ganske godt bud på en alt-i-en computer. Når den nye MacOS High Sierra bliver tilgængelig senere på Året vil det nye Metal 2 formentlig betyde endnu et betydeligt boost, og så vil grafikkortet komme om muligt endnu mere til sin ret.
Skulle man have lyst, er det muligt at opgradere kortet til et Radeon Pro 580 i købsprocessen, hvilket vil give endnu mere grafisk ydelse. Det bedre kort følger med i prisen på den dyreste model.
Nu med USB-C
Helt som forventet er den nye iMac blevet udstyret med USB-C porte – to styk er det blevet til. Dermed kan man eksempelvis forbinde to eksterne 4K monitorer eller andet krævende tilbehør. Udover de to USB-C porte er der også blevet plads til hele fire USB 3.0 porte og en SD kortlæser. Det største problem med alle disse porte er, at de – som det har været tilfældet altid på iMac – sidder på bagsiden. Normalt er jeg for at Apple gør meget for at få deres teknologi til at se godt ud, men her er altså et enkelt sted, hvor jeg virkelig godt kunne bruge mere praktik og mindre æstetik; det er simpelthen så irriterende, at portene sidder på bagsiden.
RAM kan opgraderes
Ligesom på forrige generationer af iMac kan du også denne gang vælge at opgradere hukommelsen. Både når du køber og efterfølgende igennem en lille låge på bagsiden af computeren. Det er nu muligt at opgradere til hele 64GB hukommelse, hvilket har været efterspurgt af profesionelle. Hvis du gør det når du bestiller computeren bliver det en dyr fornøjelse, til gengæld bruger Apple en ganske god kvalitet DDR4 hukommelse, og du får altså en fornuftig kvalitet for pengene. Ikke desto mindre vil vi nok anbefale at du sparer pengene og selv køber hukommelse – du sparer op til 50% af prisen. For de fleste vil de 8GB hukommelse der kommer som standard dog være ganske tilpas – så du kan jo også vente og se, om du finder det nødvendigt senere.
Rimelig pris
Med det nye grafikkort placerer iMac sig pludselig i en lidt anden liga end tidligere. Førhen har du betalt ganske meget ekstra for en computer, der ikke var i stand til at spille spil – noget som rigtigt mange sætter stor pris på. Med den nye version får du en maskine, der er fuldt på højde med de fleste af de allerdyreste PC’er når det kommer til ydelse. Der er altså ikke længere begrænsninger på, hvad du kan bruge din iMac til, og skulle det være nødvendigt for at køre specifikke programmer kan du naturligvis også installere Windows på den. Vores testmodel står i ca. 16.000 kr. og det er faktisk ganske rimeligt for en computer i denne kaliber – Microsofts Surface Studio koster eksempelvis over 27.000 kr., omend de to maskiner er svære at sammenligne fordi Surface Studio har touchskærm, så viser det lidt om, hvor priserne er. Og med den nye iMac får du rigtigt meget computer for pengene.