Når man pakker Apples nye iMac 5K ud, ligner den en hvilken som helst anden iMac fra de seneste par år. Det er der absolut ikke noget i vejen med, for maskinen er stadig en af de absolut pæneste all-in-one computere nogensinde designet. Den tynde kant, der snyder øjnene til at føle at hele maskinen er lige så tynd (det er den ikke), den stilfulde og rene front og den elegante fod. Alt ser godt ud, men det er der jo ikke meget nyt i. Det er først, når maskinen tændes, at den nye iMac virkelig kommer til sin ret. Og det er nærmest en åbenbaring.
Retina i megastørrelse
Da Apple lancerede deres Retina koncept tilbage med deres iPhone 4 var det noget nær det pæneste, vi nogensinde havde set. Der var ingen synlige pixels, og styresystemet kom virkelig til sin ret. Siden har Apple ført konceptet videre til iPads og bærbare, men det er altså først nu, at de virkelig giver den gas og laver de helt store skærme med den ultrahøje opløsning. Og Apple går ikke bare op til 4K som de fleste andre – de hopper direkte op til 5k i stedet. Dermed er det virkelig umuligt at se den enkelte pixel, og det betyder i øvrigt også, at man kan redigere video i fuld 4K opløsning og samtidig have alle værktøjerne tilgængeligt. Spørgsmålet er så, om der er ydelse nok til det?
Fuld fart over feltet
Vores testmaskine er udstyret med en 3,5 GHz Intel Core i5 processor og et AMD grafikkort kaldet Radeon R9 M290X, der helt tydeligt er det hurtigste, der nogensinde har siddet i en iMac. Det kører helt uden problemer stort set alle programmer, inklusiv – og det er vanvittigt imponerende – redigere video i 4K. Vel at mærke i RAW formatet, som betyder at vi klipper i ukomprimeret materiale. Det er en ekstremt hård opgave, men Mac’en tøver ikke engang på noget tidspunkt; alt kører 100% flydende.
Det er nærmest så man kan høre et højlydt klask når vores underkæbe rammer brystet – sjældent har vi set noget lignende. Har du en tv producent i maven, er der ingen tvivl om, at den nye iMac kunne være din nye bedste ven. Imponerende at man faktisk langt hen ad vejen kan undvære at købe en Mac Pro.
De små minusser
Vi kommer ikke uden om, at der er en smule malurt i bægeret – den samme, som vi tidligere har nævnt på de foregående iMacs; det er stadig irriterende, at alle portene sidder på bagsiden af maskinen. Står den op imod en væg er det nærmest umuligt, men selv hvis den står frit tilgængeligt er det stadig lidt en fumle-leg at skulle forsøge at få sat et USB stik i. Det resulterer ofte i, at man sidder og fedter med det, eller man går på kompromis med det stilrene design og kobler en ekstern enhed med ekstra usb-porte på – og det er jo synd for det ellers dejlige design.
Et andet minus er prisen. 19.999 kr. i standardkonfigurationen – og langt over 30.000 kr. i den ”fulde” udgave – er ekstremt mange penge for en computer, og for de fleste private er det en del over budgettet. Især når man kan få en ret fornuftig 4K skærm fra en anden producent til ca. 3.000 kr. og så kombinere den med en MacBook med Retina til omkring 12-13.000 kr. Det er et meget mere fleksibelt setup, men det har langt fra samme mængde rå kræfter, og det er heller ikke nær så pænt.
Derfor er vores råd, at du skal vælge Apples iMac Retina, hvis du ved at du har brug for både kræfterne og den høje opløsning – eksempelvis til 4K videoredigering. Men når du sidder med den for første gang, kigger du dig aldrig tilbage.