AnmeldelseMobil og tabletsTophistorie

Apple iPhone 16 Pro Max anmeldelse: Et par ekstra detaljer – men det bedste er ikke med…

iPhone 16 Pro er endnu et skridt på vejen imod den perfekte telefon - men der er en stor sten i skoen denne gang.

September er iPhone måned – i hvert fald, hvis man er typen der er på jagt efter en ny en af slagsen, for det er her, Apple lancerer sine nye telefoner. I år er iPhone 16 på vej i butikkerne imens jeg skriver det her, og vi har, som altid, fået en iPhone til test efter eventet i Cupertino. Denne gang er dog en smule anderledes end de forrige gange, for der er knas i maskineriet imellem Apple og EU på mange måder for tiden. Den ene af dem rammer nu brugerne af iPhone, der ikke får adgang til nogle af de vigtigste funktioner i den nye telefon; Apple Intelligence mangler. Men hvor meget betyder det så, og skal du lade være med at købe telefonen nu, eller er det reelt ligegyldigt? Her kommer vores test af iPhone 16 Pro (og Pro Max).

(Næsten) Samme design

Designet på iPhone serien er efterhånden blevet en form for gletcher – det hele sker i slowmotion, og det har det gjort de sidste mange år. Faktisk nærmest siden iPhone X. Det hele bevæger sig langsomt hen imod det, Apple har som mål; en telefon der reelt kun er en stor skærm. Det vil sige at på sigt skal rammen rundt om skærmen helt væk og udskæringen til kameraet skal erstattes af et kamera under skærmen. Der er vi ikke endnu, og som sagt går det ganske langsomt at komme dertil.

 

I år er det rammen der får en lille tur. Det er nemlig lykkedes at gøre den en lille bitte smule tyndere. Kombineret med en meget lidt større telefon får du altså en smule mere skærm at gøre godt med på både Pro og Pro Max. I praksis er det ikke noget, jeg egentlig føler betyder så meget i hverdagen, men mere skærm uden at telefonen bliver synligt større (eller følbart tungere) er selvfølgelig altid en velkommen tilføjelse.

Udover det har iPhone 16 Pro fået en kamera knap – altså en ny knap til at betjene kameraet. Den sidder på højre side, så når man lægger telefonen ned sidder den ovenpå og ganske naturligt for at bruge den som udløserknap. Selve funktionaliteten kommer jeg tilbage til når jeg kigger på kameraet lidt senere, men den føles i hvert fald som en naturlig del af telefonen, og virker i øvrigt både responsiv og let tilgængelig.

 

Udover det er den største nyhed på designet, at telefonen kommer i en ny farve – som også er den, jeg har fået til test – kaldet “sandfarvet titanium”. Og det er netop det, den er – sandfarvet. En slags beige med titanium kant. Den kanter sig lidt over imod det, der i gamle dage blev kaldt rosegold, men så ikke alligevel. Nu er det jo en testtelefon, så jeg kunne ikke selv vælge, men jeg synes faktisk den er ganske pæn. Der er ikke meget spræl over Pro serien, som der er over den almindelige 16 serie, men det lægger navnet jo heller ikke op til. I stedet er det altså diskret underspillet der er kodeordene for de fire “farver” i Pro serien.

Ny processor – med Pro mærkat

Ikke et år uden en ny processor fra Apple, og som altid får modelnummeret lige et hak op – denne gang til A18. Men i modsætning til sidste generation kommer A18 til at sidde i både iPhone 16 og 16 Pro, hvilket betyder at Apple for at differentiere de to modeller har givet processoren i Pro modellerne et Pro-navn. Så den hedder altså A18 Pro.

A18 Pro er lidt af et muskelbundt når det kommer til ydelse. Min Geekbench måling viser, at det lige nu er den hurtigste mobil på markedet, for med 3323 i singlecore og 8073 i multicore slår den alt andet af banen – lige nu, i hvert fald. Indtil videre har ydelse ikke været noget større problem de seneste par år fordi der simpelthen ikke er noget der har krævet de kræfter som telefonerne reelt har været udstyret med – og det gælder både Apple, Google, Samsung og alle de andre. Men nu hvor vi kigger ind i en fremtid hvor flere og flere ting bliver varetaget af AI der også skal afvikles lokalt på enheden – ja, så kan det blive en ganske vigtig ting igen.

 

Geekbench viser at iPhone 16 Pro formentlig er verdens pt hurtigste telefon

I den uge jeg har haft iPhone 16 Pro har jeg da heller ikke oplevet det mindste problem med ydelsen – og i øvrigt er telefonen heller ikke blevet nær så varm under stres som jeg ellers har oplevet med iPhone 15 Pro, som man nærmest kan brænde sig på når det går rigtigt hedt for sig. (Undskyld.) Om det så er bedre køling eller bare at processoren ikke kommer på så meget overarbejde, det er svært at sige, men i hvert fald er det afgjort et plus.

En lille knap med en stor effekt

Det her er faktisk den største nyhed i lang tid for iPhone: iPhone 16 og 16 Pro har fået en dedikeret kameraknap. Og ja, det lyder åndssvagt, for hvorfor skulle det reelt betyde noget? Men i hverdagen har jeg meget hurtigt vænnet mig til, at kameraet startes fra den nye knap, og alle kameraindstillinger klares også herfra. Det går simpelthen meget, meget hurtigere og jeg har endda fjernet kamera-appen fra hjemmeskærmen og skiftet genvejen på låseskærmen ud – så godt funker det når man først kommer igang. Et andet kæmpe plus er muligheden for at bruge knappens touchfunktion til at ændre indstillinger – eksempelvis er jeg allerede helt hooked på at zoome og stille skarpheden ved at køre fingeren frem og tilbage over knappen. Det virker vanvittigt intuitivt, og det er faktisk lidt et under, at den knap ikke er dukket op før.

Kameraet selv er også blevet bedre – men ikke revolutionerende meget. Vidvinklen er opgraderet til 48 megapixel, og reaktionstiden er samtidig skruet ned til nul – når du trykker på knappen, tager telefonen billedet. I praksis betyder det bedre og skarpere billeder som du kan tage i det splitsekund tingene sker. Som point-and-shoot kamera er iPhone 16 lige blevet endnu bedre – og den var god i forvejen.

 

De 5x zoom giver mulighed for at zoome ret langt ind på objekter som du kan se på eksemplerne herover. Og alt står knivskarpt.

Makrofoto er også ganske imponerende og igen; det er ekstremt let at tage billeder der står skarpt. Farverne er naturtro i standardindstillingerne, og vil du lege mere med det kan du overveje Apples nye stilarter – her kan du vælge imellem 9 forskellige. Det hele er meget “Apple”, så det er let at gå til, og du kan få ret fine resultater.

 

Videooptagelse er absolut en af Apples stærkeste sider når det kommer til kameraet, og det gør sig naturligvis også gældende på iPhone 16 Pro. Den vigtigste nyskabelse for mig at se ligger dog denne gang på lydsiden. Jeg arbejder med videoproduktion til daglig, og er vant til, at man skal bruge en ekstern mikrofon for at få bare nogenlunde tilforladelig lyd – den indbyggede lyd er simpelthen for dårlig… Indtil nu. Jeg har lavet et par interviews med den nye telefon, og har kun brugt telefonens egne mikrofoner og så brugt en af forudindstillingerne til “lydmix” som Apple har forberedt. De forskellige indstillinger virker på forskellig måde, men vælger man “in frame” separerer telefonen lyden fra den person der taler – og det virker virkelig imponerende godt. Jo mere man skruer op for funktionen, jo mere forvrænges stemmen også, men man kan faktisk komme ret tæt på, at kunne lave optagelser i selv ret støjende omgivelser – og stadig let kunne høre, hvad der bliver sagt. Det er virkelig imponerende.

Batteri og opladning

Batterilevetiden på iPhone 16 Pro er god – Apple hævder det er den bedste nogensinde, men skal jeg være ærlig kan jeg ikke føle den store forskel over iPhone 15 Pro Max. Jeg vil dog tage det forbehold, at en ny telefon ofte tager lidt tid om at blive helt “sig selv” – den står ofte og downloader og synkroniserer i baggrunden, hvilket påvirker batterilevetiden de første dage. Når det er sagt er der fint batteri nok til at komme igennem en normal dag.

 

USB-C er naturligvis stadig opladningsstandarden og nu er der efterhånden ikke mere Lightning tilbage nogen steder, så du kan lade dine AirPods, din iPhone og stort set alle andre Apple (og konkurrerende enheder) op med USB-C. iPhone 16 Pro har USB-C 3 og kan dermed overføre med op til 10GB/s, hvilket selv for krævende pro-brugere burde være okay. Du kan også sætte en USB nøgle direkte i porten og derved overføre filer ektremt hurtigt.

Opladningshastigheden er rigelig til det meste, og jeg har fået en MagSafe oplader og en 30W strømforsyning med til telefonen for at kunne teste den nye, hurtigere MagSafe opladning. Dermed når jeg op til 25W opladning, hvilket fik min telefon til at nå 50% på lige under 30 minutter – den startede på 2%. Og det er faktisk præcis som forventet. Den nye MagSafe lader er i øvrigt også Qi2 kompatibel, så du kan lade rigtigt mange enheder ved hurtige hastigheder. Undervejs i opladningen blev telefonen varm, men aldrig så det reelt blev et problem.

Apple Intelligence lader vente på sig

Det store salgsargument for iPhone 16 serien er faktisk, at man skal bruge en 16 (eller 15) for at kunne bruge Apple Intelligence. Men det er ikke et særligt godt argument for os der bor i EU – endnu. For Apple ligger stadig i diskussion med EU om, hvordan funktionerne i Apple Intelligence kan tillades i forhold til EU’s Digital Markets Act – vel at mærke uden at der bliver gået på kompromis med sikkerheden, hvilket Apple hævder kunne være tilfældet. Det er en ret stor problemstilling for både EU og Apple og noget der skal løses – jo hurtigere, jo bedre. Men indtil da skal du altså som potentiel køber tage højde for, at der ikke er Apple Intelligence med i pakken.

Skal, skal ikke…?

Det store spørgsmål der altid melder sig for mange iPhone brugere når Apple slipper en ny model løs er, “skal jeg opgradere denne gang?”. Og det er faktisk et svært spørgsmål at svare på for mig denne gang – altså med mindre selvfølgelig du sidder med en iPhone 12, for så er det nok ved at være nu. Men har du en iPhone 14 eller 15 Pro er det straks en anden sag. En iPhone 14 Pro vil ikke kunne køre det kommende Apple Intelligence, så hvis de mange nye funktioner dukkede op nu ville jeg nok anbefale at opgradere, for der sker virkelig meget over det næste års tid. Men eftersom det ikke er tilfældet, ja så er der faktisk ikke så meget ekstra ved at skifte fra 14 Pro til 16 Pro. I hvert fald ikke noget, der er vigtigt nok til at smide de mange tusinde kroner for. Så hvis du har en iPhone 14 Pro kan du snildt beholde den lidt længere.

Se også vores videoanmeldelse af iPhone 16 Pro Max.

Det samme gør sig helt sikkert gældende for dem der har en 15 Pro, der stadig er en aldeles glimrende telefon; den har endda mulighed for at kunne køre Apple Intelligence når Apple og EU engang er blevet enige om, hvordan det kan foregå på disse breddegrader. Så har du sådan en ville jeg afgjort anbefale, at du holder fast et år mere, for der går også rygter om et par nyheder der kunne være virkelig spændende – men altså næste år.

Når det så er sagt er iPhone 16 Pro en af markedets absolut bedste telefoner – måske tangeret af Googles Pixel 9 Pro. Den er velbygget, flot og har en forrygende stak funktioner, og det hele er tydeligt tænkt til rent faktisk at blive brugt. Her er ingen overflødigt fyld, men alligevel ekstremt avanceret teknologi – præcis som vi kender Apple. Og når engang Apple Intelligence dukker op bliver det endnu mere spændende at eje en iPhone 16 Pro.

Apple iPhone 16 Pro

Design
Funktioner
Kamera
Batteri og opladning
Ydelse
Pris

Pris: fra 9.499 kr.

iPhone 16 Pro er en lækker telefon med Apples sædvanlige sans for detalje, men nyhederne gør ikke, at den er et "must have". I hvert fald ikke før Apple Intelligence kommer til EU.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.