Da Apple Watch 4G blev lanceret af Apple i september sidste år var det uden understøttelse i Danmark. Ingen af de danske teleoperatører har nemlig haft understøttelse af eSim, en teknologi der gør simkortet overflødig (Læs vores feature om simkortet her). Men efterfølgende er stort set alle selskaberne ved at være klar med eSim, og gør dermed 4G i eksempelvis Apple Watch muligt. 3 kom først, og derfor er vores testudgave koblet på 3’s netværk.
Vi har allerede testet uret sidste år, så denne test forholder sig kun til forskellene imellem de to versioner.
Design der ligner
Der er stort set ingen forskel på det “almindelige” Apple Watch Series 3 og 4G udgaven. Udover, at kronen er farvet rød. Det er et lidt underligt valg at det er det, der skal være forskellen, og egentlig havde jeg hellere set, at Apple ikke havde lavet nogen forskel. Men hvis du er typen, der gerne vil prale med det nyeste, så er det selvfølgelig fint nok – omend det formentlig kun er meget få mennesker, der reelt vil vide, at det præcis er forskellen. Men udover det er uret, som sine ikke-4G søskende, velbygget og pænt. Det udstråler stadig “nørd”, og hvis valget rent designmæssigt var imellem dette og eksempelvis Garmins sportsure, så ville jeg vil enhver tid vælge Garmin – men det er det jo af gode grunde ikke, da det er to helt forskellige enheder.
Hvem kan bruge det?
Egentlig var min første tanke, at 4G på et ur er overflødigt. Men efter at have brugt uret i knap en uge må jeg sige, at den ide har ændret sig lidt. Min første tanke var, at jeg ville kunne bruge uret når jeg dyrker sport – og det har vist sig at holde stik. Både ved løb og cykelture er det genialt at slippe for at have sin telefon med, og i motionscenteret og endda i svømmehallen fungerer det også glimrende. Det hele kræver selvfølgelig, at man har et sæt trådløse hovedtelefoner koblet op til telefonen, så har du ikke det skal du regne med en ekstra udgift.
Det er også gået op for mig, at det er supersmart med et 4G forbundet ur på en tur i byen. Man slipper for at have sin telefon på sig, og jeg har en del venner og bekendte, der har mistet deres telefoner på byture – enten ved at de er blevet stjålet eller fordi de har fået for mange våde varer til at kunne holde styr på telefonen. Med uret har man stadig forbindelse til omverdenen, kan ringe efter en taxa og så videre. Man ligner godt nok lidt en tosse når man står og taler til sit ur som en anden inspektor gadget, men min erfaring er faktisk nu, at der ikke er så mange der kigger skævt til en, som jeg ville have troet.
Og så en generel betragtning: Jeg har i endnu højere grad end tidligere taget mig selv i at “glemme” min telefon i dagligdagen. Både hvis jeg lige er gået et smut i Brugsen eller laver havearbejde. Jeg er ubevidst begyndt at stole på, at jeg jo altid er forbundet – også selv om telefonen ikke er inden for bluetooth rækkevidde. Faktisk har det også nedbragt mit forbrug af tjenester som Facebook, for når man ikke hele tiden har telefonen på sig, tjekker man den jo heller ikke hele tiden.
Alt i alt er Apple Watch 4G blevet en lidt mere helstøbt oplevelse, og tættere på et “need to have” produkt end det “nice to have” produkt det var før. Især for folk der dyrker meget sport, men som alligevel har brug for at være forbundet er uret væsentlig mere interessant.
Simpelt interface
Som altid på Apples produkter er det en ret let sag at bruge Apple Watch 4G, Et nyt watchface har fået en lille telefon i venstre hjørne, og der er dukket en telefon app op. Med den har du de sædvanlige muligheder for at ringe til favoritter eller søge efter kontakter (via stemmen) – eller blot at taste nummeret ind på en keypad. Det sidste er selvfølgelig mest til de tidspunkter, hvor man skal ringe efter en taxa eller noget andet i den stil (Jeg kan knap huske mit eget nummer efterhånden) – men det er rart at have.
Udmærket batterilevetid
Siden lanceringen har flere forskellige opdateringer været i stand til at forøge batterilevetiden – hvilket, hvis man kigger på de engelske anmeldelser fra dengang også var tiltrængt. I dag er Apple Watch 4G i den version vi har fået til test fint i stand til at klare sig igennem to dages brug hvis man “blot” bruger det som smartwatch. Tager man en løbetur med musikafspilning og GPS slået til, skal man dog ikke forvente, at man kan få mere end en enkelt dags brug ud af uret. Men det er altså også udmærket med dagens teknologi, og på linje med, hvad de fleste af konkurrenterne præsterer.
Apple Music på farten
Selv om du ikke har din telefon med er Apple Music nu tilgængeligt på Apple Watch 4G via streaming. Irriterende nok er det begrænset til netop Apple Music – har du andre tjenester er det ærgerligt. Selv hvis du er udenfor dækning kan uret stadig afspille musik – det synkroniserer automatisk spillelister – både de generiske og eventuelt nogen, du vælger. Uret har indbygget hukommelse, så du kan faktisk have en del på det til offline brug. Det er måske den allerfedeste funktionalitet for eksempelvis løbere, at musikken nu følger med på uret uden at man skal fedte med at overføre noget. Hvis Siri så bare havde forstand nok til at fatte, hvad det egentlig er man siger til hende, ville alt være helt perfekt.
Dækning hos 3
Dækningen på uret er generelt som dækningen på en mobiltelefon. Eftersom du kun kan få uret hos 3 skal du være forberedt på, at det ikke er det teleselskab, der har bedst dækning – og du er tvunget til at skifte til det på hele dit abonnement. Det er ikke en katastrofe hvis du bor i en af de store byer, men bor du på landet kan det virkelig betale sig at tjekke, om dækningen er i orden før du skifter hele baduljen. Denne anmeldelse er delvist skrevet i Egernsund i Sønderjylland, og her er dækningen mildt sagt skidt – hvorimod den i København er fantastisk. Men det gælder altså både for uret og mobiltelefonen.
Alt det andet
Apple watch er, også uden 4G forbindelse, et godt smartwatch, der kan stort set alt hvad det skal kunne. Men du skal være indstillet på, at det er bundet op til Apple økosystem med alt hvad det indebærer – inklusiv en Siri, der i bedste fald er halvsløj, i værste direkte ubrugelig – især på dansk. Det er vandtæt, så det kan bruges i svømmehallen, dets GPS er præcis, pulsmåleren ligeså – og generelt fungerer det fuldstændigt som det skal. Om designet er pænt er en smagssag – det er i hvert fald funktionelt.
Når Apple en dag får styr på Siri bliver Apple Watch 4G en hel del mere anvendelig – men indtil da er det stadig det bedste smartwatch på markedet. Hvis du er Apple bruger.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
Pris: 3.699 kr.
Apple Watch med 4G giver en ekstra dimension som det er svært at undvære når man først har vænnet sig til det. Men Siri er stadig håbløs, og uret er kun interessant, hvis du er i Apples økosystem.