I en ny undersøgelse har forskere fra RWTH Aachen Universitet i Tyskland skilt batterier fra Tesla og BYD ad for at komme helt tæt på deres opbygning og design. Konklusionen? Tesla prioriterer ydeevne og energitæthed, mens BYD satser på effektiv volumenudnyttelse og lavere produktionsomkostninger.
Batterier er en af de største bekymringer for elbilkøbere – de er dyre, og deres levetid, rækkevidde og opladningstid er afgørende for bilens værdi. Alligevel er de fleste detaljer om batteriteknologi ofte hemmeligholdt.
– Batterileverandører offentliggør kun udvalgt information, fordi de vil undgå, at konkurrenterne får adgang til specifikke designelementer, forklarer Jonas Gorsch, forsker i batteriteknologi ved RWTH Aachen.
For at få et indblik i forskellene på de to førende batteriproducenter valgte forskerne at undersøge Teslas 4680-celle og BYDs Blade Cell. De kortlagde materialer, produktionsmetoder og batteriernes elektriske og termiske egenskaber – og opdagede flere opsigtsvækkende detaljer.
Overraskende ligheder – og markante forskelle
En af de store overraskelser var, at ingen af batteriernes anoder indeholdt silicium, selvom materialet normalt bruges til at øge energitætheden. Derudover viste det sig, at både Tesla og BYD benytter lasersvejsning til at forbinde elektrodefolierne – en metode, der gør designet mere kompakt og effektivt.
Men batterierne er langt fra ens. Undersøgelsen viste, at BYD’s batteri udvikler væsentligt mindre varme end Teslas ved samme opladningshastighed.
– Hvis man byggede en 70 kWh batteripakke med begge celler og ladede dem ved 70 kW, ville BYD’s celler udvikle cirka halvt så meget varme som Teslas, forklarer Gorsch.
Det betyder, at BYD-batterier kræver mindre køling og dermed giver en enklere batteripakke.
Forskellen fortsætter i selve konstruktionen. BYD bruger en metode, hvor separatorens kanter lamineres for at holde elektroderne på plads, mens Tesla har udviklet en særlig bindemiddel-teknologi, der binder de aktive materialer sammen.
I øjeblikket er det kun ganske få Tesla-modeller, der er udstyret med 4680-baserede batteripakker, nemlig Cybertruck og så de Model Y’er med Standard Range AWD, der er produceret på Giga Texas.
Så vidt vides er det også udelukkende BYDs egne modeller, der har Blade-batteri ombord herhjemme.
En vigtig brik i fremtidens batteriteknologi
Forskerne håber, at deres fund kan fungere som en målestok for fremtidig batteriforskning og innovation.
– Vores resultater giver både industrien og forskningen et benchmark for store battericelledesigns og kan danne grundlag for videre udvikling, lyder det fra Gorsch.
Undersøgelsen har dog ikke analyseret batteriernes levetid eller den mekaniske påvirkning af cellerne over tid. Forskerholdet planlægger at fortsætte deres arbejde og undersøge nye batteriteknologier, efterhånden som de kommer på markedet.
Forskningsresultaterne er offentliggjort i Cell Reports Physical Science.