B&O kæmper stadig en voldsom kamp for at holde sig flydende og relevant i forhold til de mange konkurrenter på multirumlyd. Heldigvis ser det ud til at lykkedes med både bedre regnskaber og nogle produkter, der virkelig kan nogle ting. Og så er prisen godt nok ikke faldet så ALLE kan være med – men ikke desto mindre er den heller ikke så “out there”, at det kun er velhavere i Whiskybæltet, der har råd til de danske produkter. Men hvis du befinder dig i kategorien, der HAR råd til at investere næsten 10.000 i en højttaler – så får du med den nye B&O Beosound Level en vellydende, spændende højttaler der kan opgraderes – også på hardware – hvis der bliver behov for det.
Design der trækker spor til 70’erne Beosound Level er tydeligt inspireret af radioer fra 70’erne. For tiden går designtrends i retning af netop 60’erne og 70’erne – og Beosound Level rammer den bølge ganske godt. Som altid, fra B&O, forventer jeg en byggekvalitet der ikke står tilbage for noget andet i branchen, og med Level fået jeg absolut netop det; den virker bundsolid og ser voldsomt godt ud på en hylde eller monteret på væggen.
Den version jeg har fået til test er udgaven med træfront – og helt ærligt, så synes jeg den er vanvittigt lækker. Faktisk måske den mest lækre højttaler i den størrelse jeg har haft fingrene i. Den skriger af kvalitet.
Level passer ind de fleste steder Level kan også bruges liggende Level findes også i en stofudgave Level kan monteres på væggen På bagsiden er der plads til den lille “puck” der oplader Level Oppefra kan man tydeligt se håndtaget Skulle man senere blive træt af den, kan man dog skifte fronten og få enten stof eller måske endda en anden træsort. Mit gæt er, at B&O ligesom med mange af deres andre produkter vil komme med forskellige kollektioner, der passer til årstiden eller farvemoden. Hvilket igen gør højttaleren til en investering i stedet for blot noget man køber for at have den i et par år til den er grim eller forældet. Level KAN nemlig ikke rigtigt blive forældet.
Let opsætning med Google B&O har gjort det eneste fornuftige, og har kastet sig helhjertet i armene på Google i forhold til opsætningen; i Google Home finder man let Level og kobler den online på wifi. Efter det er den at finde i Home appen – men samtidig er den også klar til at understøtte AirPlay 2, så du er absolut ikke tabt hvis du mest bevæger dig i Apple universet. Men Level har indbygget Google Assistent, og det fungerer helt upåklageligt i stort set alle sammenhænge. Man kan selvfølgelig også installere B&O’s egen app og indstille lyden i den relativt simple equalizer. Det er ikke en voldsomt avanceret app, men nu hvor “grundfunktionen” er blevet overladt til google fungerer det upåklageligt.
Når højttaleren er opsat kan man betjene den fra sin foretrukne app – eller man kan trykke på panelet ovenpå højttaleren – det lyser op, når man kommer i nærheden af den. Faktisk har det vist sig, at det er så let at bruge – og så præcist – at jeg faktisk oftest bare bruger det i stedet for at rode med en app.
Masser af muligheder i fremtiden I fremtiden vil Beoplay Level kunne udvides. I første omgang for eksempel med muligheder for nye funktioner via software; i skrivende stund kan højttaleren sættes op i stereo hvis du vælger at investere i en ekstra – men B&O udelukker ikke, at den senere vil kunne indgå i et surroundsound setup med andre højttalere fra virksomheden. Den er i hvert fald fint i stand til det.
Mere interessant end muligheden for at opdatere softwaren er, at man også vil kunne opdatere hardware – hvilket er noget, jeg faktisk aldrig har hørt om på multitumshøjttalere. Man vil simpelthen kunne købe sig til en opgradering af styremodulet i Level – og dermed vil B&O kunne undgå problemer som Sonos havde, da deres tidlige generationer pludselig ikke var kraftige nok til at blive opgraderet til at bruge Google assistenten og Sonos nye software , hvilket gjorde at Sonos måtte “udskille” de gamle produkter og lave en ny app til de nyere.
Inde i Level sidder et modul med 1GB RAM, en firekernet processor der kører op til 1,8GHz fra NXP og 8GB lagerplads. Det modul er i sig selv betydeligt kraftigere end hvad der sidder i mange andre produkter i kategorien – men det kan altså skiftes hvis der bliver behov for endnu flere kræfter i fremtiden.
Selv om højttalere har udviklet sig drastisk over de seneste år er der faktisk ikke sket overvældende meget på selve den grundlæggende højttalerteknologi – og en højttaler der lød godt for 10 år siden lyder stadig godt. Derfor er det jo et voldsomt spild hvis en højttaler bliver smidt på lossepladsen blot fordi den har en forældet processor eller for lidt RAM til at følge med udviklingen. Så jeg ser et enormt miljømæssigt perspektiv i at kunne beholde en god højttaler i årevis – og bare skifte et enkelt modul hvis det bliver nødvendigt. B&O fortæller, at de har tænkt sig at fortsætte med dette koncept i deres kommende produkter.
Lydkvalitet der nærmer sig det umulige Beoplay Level er ret tynd – og egentlig ikke ret stor når man tager i betragtning af, hvor meget lyd der kommer ud af den. Hvis jeg stiller den ved siden af den voldsomt meget større Play 5 fra Sonos eller den ellers lækre Denon Home 250, så leverer Level faktisk nogenlunde samme fylde – det i sig selv er en bedrift. Når man så lytter nærmere efter finder man ud af, at den samtidig med at den har lige så meget fylde i lyden faktisk også har en aldeles imponerende klang; der er en balance i lyden der simpelthen er behagelig. Og det er i standardindstillingen, som naturligvis kan ændres i appen.
Lyden er så overraskende god i forhold til at det er en bærbar og relativt lille højttaler, at jeg er blevet mere og mere imponeret over Level i de dage jeg har testet den. Dens evne til at tilpasse sig det rum den bliver placeret i er også enestående god – og selv hvis man ligger den på “ryggen”, hvilket man godt kan ifølge B&O, er lyden simpelthen niveauer over hvad jeg ville have forventet når jeg kigger på højttaleren. Med andre ord; du vil elske lyden fra Beoplay Level lige så meget som du vil elske designet.
Flyt lyden med rundt i huset Beosound Level er bærbar. Den har et batteri der leverer op til 16 timer ved normal lydsstyrke, hævder firmaet. Og så vidt jeg kan bedømme ud fra min test er det nogenlunde korrekt; jeg kan sagtens få 15-16 timer ud af den når jeg blot bruger den almindeligt. Det er super praktisk at man kan tage højttaleren med rundt i huset, og selvom den egentlig er ret tung, er den ikke FOR tung. Den er også (lidt) vandtæt, så hvis du glemmer den på terrassen i en let byge sker der formentlig ikke så meget ved det – omend du med træversionen kan ende med en front der har lidt misfarvninger, for den kan ikke så godt med vand.
En lækker detalje er den lille puck der oplader højttaleren “trådløst” – lidt som Apples nye MagSafe koncept. Dog med den forskel, at der også er mulighed for at slutte et USB-C kabel til. (Ser I, Apple, det er så let!) Pucken er pæn og hvis du har højttaleren stående frit og tager den under armen er det en pæn lille dims, der ligger tilbage – i stedet for et grimt stik. Det er imponerende, og virkelig godt tænkt.
En investering Beosound Level er en højttaler i en helt anden klasse end dem jeg umiddelbart kan sammenligne med; Den lyder bedre end den store (og lidt kluntede) Sonos Play 5 – og den er pænere end nogen af konkurrenterne. Og så kan den hele tiden opgraderes, både indvendigt og udvendigt, hvilket gør at den simpelthen vil være en højttaler du også kan have om 10, 20 eller måske endda 30 år. Det kan INGEN andre producenter konkurrere med. Samtidig betyder det, at din samvittighed overfor både din blødende pengepung og miljøet kan være en smule mere ren: Beosound Level er en fantastisk højttaler og en investering i fremtiden. Og så er 9.499 kr. faktisk billigt.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
9.499 kr. B&O Level er en vanvittigt lækker højttaler - der samtidig er fremtidssikret som meget få andre. Og designet er noget helt særligt. Men det er prisen også.