Er du den (forbåntlig) lykkelige ejer af en MacBook, en MacBook Air eller en 13” MacBook Pro ved du, at de mindste og letteste MacBooks er langt fra nogle grafikmonstre. Det samme gør sig gældende for den nye Mac Mini (som vi har anmeldt her ). Heldigvis er der en god mulighed for at få banket ydelsen grundigt i bund hvis du vil spille 3D spil eller lave tungere grafiske opgaver: Apple har nemlig slået sig sammen med Blackmagic og lavet Blackmagic eGPU. Og forskellen på ydelse er slående.
En stor klump På bagsiden af Blackmagic finder du en bunke stik. (Tryk på billedet for større version) Hvis du har en bærbar fordi den er lille og fin, og den ligger til udstilling på skrivebordet på kontoret eller derhjemme, så kan du roligt begynde at gå i panik over, hvilket monster du slæber ind i huset med en Blackmagic eGPU. Det er et stort skrummel. Jeg har sat min ovenpå en ny Mac Mini, og helt ærligt så ligner det pludselig en enorm stationær computer. Når det så er sagt er det i øvrigt en ret pæn enhed, der sagtens kan stå fremme. (Og man kan jo eventuelt også gemme den under/bag skrivebordet hvis det er en mulighed.)
På bagsiden finder du hele 4 USB 3.0 porte, 2 USB-C og en HDMI udgang. Den ene USB-C skal selvfølgelig bruges til at koble eGPU’en sammen med computeren, men det efterlader stadig en bunke indgange til harddiske, gamertastur og mus – og hvad man ellers måtte have brug for at koble til.
Støjer meget lidt I forhold til, hvor højt et grafikkort i en bærbar kan larme hvis det bliver belastet grundigt, så er der ingen tilsvarende problemer med Blackmagic. Der er selvfølgelig en blæser, og den siger da også en smule, men det er en konstant lav summen, der kun stopper når computeren går i dvale. I forhold til de fleste stationære computere er det minimalt og er nærmest at sammenligne med eksempelvis en iMac Pro når den bare kører uden belastning. Det er imponerende, og især vigtigt hvis den skal bruges til professionelt arbejde.
Grafikkortet følger med Hvor mange eGPU’er leveres helt uden grafikkort, så er der et kort indbygget i Blackmagic fra starten, et Radeon Pro 580 kort. Det er ikke det bedste Radeon kort man kan få, og Blackmagic har da også valgt at lave en udgave af eGPU’en kaldet Pro, der huser det nye RX Vega 56 kort, der er væsentlig kraftigere – men sammenlignet med det indbyggede kort i en gennemsnitlig bærbar, ja så er forskellen ekstrem op til Radeon Pro 580 kortet. Og det viser sig da også i min test af ydelsen.
En Up og en Tesla Jeg har prøvet Blackmagic eGPU på flere forskellige Macs og en enkelt PC. I alle tilfælde har den betydet en helt absurd forskel. Det er som at skifte fra en VW Up 1,3 til en Tesla Model S i Ludicrous Mode. På min Mac Mini 2018 gik jeg fra en samlet Geekbench 4 score på 20.049 til 111.979. Det er en forskel der gør, at stort set alle 3D spil går fra ”helt ubrugelig” til ”wow, det ser lækkert ud”. Jeg har spillet både mindre krævende spil som Civilization til medium krævende spil som Xcom 2 – til ret krævende spil som eksempelvis Company of Heroes 2. For Xcom 2’s vedkommende kører jeg 4K opløsning, og CoH2 kører også helt flydende i 4K i selve gameplayet (cut-scenes kan være lidt hakkende), hvilket er ret imponerende. Sætter man opløsningen bare lidt ned, er der virkelig knald på.
Koster som en halv bærbar Indtil videre har det hele været dejligt, og Blackmagic eGPU er da også et fantastisk supplement til en ultrabærbar, der giver den ydelse de fleste har brug for. Men prisen for herligheden er da også til at få øje på. I den konfiguration, vi har testet – med et Radeon Pro 580 – er prisen 5.449 kr. hos Apple. Det er det samme som en halv bærbar, og lægger man dertil prisen på en 4K skærm, mus og tastatur, sniger man sig hurtigt op på omkring 10.000 kr. Men så har man også både et stærkt system til brug på kontoret/hjemmekontoret og en let bærbar man kan tage med.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris
Pris: 5.449 kr. Blackmagic eGPU'en leverer en gedigen ydelse og dublerer som hub for din bærbare. Prisen på 5.449 kr. er dog lige i overkanten, og der findes billigere løsninger - men ikke mange, der er bedre.