Det har været to ugers mareridt for kinesiske Huawei, siden firmaet havnede på det amerikanske handelsministeriums såkaldte ”Entity List”. Nu forsøger kineserne at bruge det amerikanske retssystem til at vride sig løs af skruestikken. I dag har den kinesiske telegigant indgivet en anmodning om en hastekendelse som led i processen for at afdække, om der er noget grundlovsstridigt i § 889 i den forsvarslov der har ramt Huawei. Firmaet har ligeledes opfordret den amerikanske regering til at standse sin statsstøttede kampagne mod Huawei.
Helt konkret mener Huawei, at mindst tre punkter i paragraf 889 i NDAA 2019-loven overtræder den amerikanske konstitution, nemlig de såkaldte “Bill of Attainder”, “Due Process” og “Vesting Clauses”. Huawei vil have det afgjort ved retten – og beder samtidig om at sagen fremrykkes, så de ”igangværende uretsmæssige handlinger mod firmaet” kan stoppes.
– Den amerikanske regering har ikke fremlagt noget bevis for, at Huawei er en sikkerhedstrussel. Der er ingen pistol, ingen røg. Kun spekulationer. Retssystemet er retfærdighedens sidste forsvarslinje. Huawei har tillid til det amerikanske retssystems uafhængighed og integritet. Vi håber, at fejl i NDAA kan rettes af retten, udtaler Song Liuping, Huaweis øverste jurist.
I klagen hævder det kinesiske firma, at sektion 889 i 2019 NDAA udpeger Huawei ved navn, og den forhindrer ikke bare amerikanske, statslige agenturer i at købe udstyr og -tjenester, men forhindrer dem også i at indgå kontrakter med eller tildele tilskud eller lån til tredjeparter, der køber udstyr eller -tjenester – selv om det ikke har nogen indflydelse på eller forbindelse til den amerikanske regering.
Uhørt angreb på privat virksomhed
Firmaet har ligeledes opfordret den amerikanske regering til at standse sin kampagne mod Huawei, fordi den ikke kommer til at fremme cybersikkerheden. Kineserne mener, at anklagen fjerner fokus fra de reelle sikkerhedsudfordringer.
Firmaet mener, at USA’s “undertrykkelse af Huawei” ikke vil bidrage til at gøre netværk mere sikre. De forventer, at ”USA tager den rigtige tilgang og vedtager ærlige og effektive foranstaltninger til forbedring af cybersikkerheden for alle, hvis USA’s reelle mål er sikkerhed”.
– Politikere i USA bruger en hel nations styrke til at komme efter en privat virksomhed. Dette er ikke normalt. Det er næsten aldrig set før i historien. Dette skaber en farligt præcedens. I dag er det telekommunikation og Huawei. I morgen kan det være din branche, dit firma, dine forbrugere, advarer Song Liuping.
I overensstemmelse med domstolsplanlægningen er en høring af forslaget sat til 19. september oplyses det i en pressemeddelelse fra den kinesiske gigant.