En ny rapport fra Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab viser, at danske universiteter er et attraktivt angrebsmål hvad angår hacking – og truslen er meget høj.
Det er især cyberspionage, der vækker bekymring. Rapporten peger på, at statslige aktører, særligt fra Kina og Rusland, der sandsynligvis forsøger at få fingrene i følsomme oplysninger fra danske forskningsmiljøer. Det kan være alt fra ny medicinsk forskning til teknologier, der har strategisk værdi.
Truslen fra cyberkriminalitet – fx ransomware og datatyveri, er desuden også meget høj, mens cyberaktivisme, altså hacking motiveret af ideologi eller politik, vurderes til at være høj. Derudover er risikoen for destruktive angreb, som kan slå systemer ud og skabe omkostningstung skade, hævet fra lav til middel. Her peger rapporten især på Rusland som en central aktør.
Regeringen er på sagen
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund understreger, at regeringen tager situationen alvorligt:
– Det er en høj prioritet for regeringen, at vi øger sikkerheden omkring vores forskning og tager truslerne alvorligt.
Det er altså ikke kun forskning og undervisning, der fylder på danske universiteter – cybersikkerhed er i stigende grad også en vigtig dagsorden. Med øget digitalisering og afhængighed af teknologiske systemer bliver det afgørende, at både universiter, (og andre institutioner) samt elever, er opmærksomme på truslerne og tager de nødvendige forholdsregler for at beskytte data og viden.
Læs også: Danskerne gemmer på tusindvis af brugte iPhones i skuffen