Danmark har fået sit første elbilbattericenter i Farum. Centret blev indviet af miljøminister Lea Wermelin (S) og Ole Bondo Christensen (S), borgmester i Furesø Kommune i sidste uge. Det er et salg af elbiler og skærpede krav til høj genanvendelse, der har fået virksomheden Stena Recycling til at udbygge et genanvendelsescenter i Farum.
Nyt udstyr er blevet installeret, så anlægget kan håndtere de dele af bilbatteriet, der anses som farligt affald, korrekt.
– Hidtil har vi ikke haft sådan et center herhjemme. Rent faktisk er det nye anlæg det første af sin art i verden, der tages i brug. Dermed får battericentret i Farum en oplagt position som det danske flagskib, hvor udtjente elbil- og hybridbilsbatterier fra hele Danmark opsamles, analyseres, aflades og opbevares før de sendes videre til enten reuse eller genanvendelse, siger Stena Recycling i en pressemeddelelse.
Det nye elbilbattericenter skal opsamle udtjente elbil- og hybridbilsbatterier fra hele Danmark. Hvis batteriet stadig er levedygtigt, sendes det videre til genbrug i en anden bil. Eller det bruges til at opbevare strøm fra vedvarende energikilder, såkaldt reuse.
Hvis batteriet ikke længere er levedygtigt, sendes det i stedet til Stena Recyclings affaldsteknologiske anlæg i Halmstad i Sverige. Her vil batteriet blive skilt ad, ligesom kobber, aluminium og andre brugbare dele omsmeltes.
Det nye elbilbattericenter har kapacitet til at aflade og demontere to tons batterier i døgnet. Anlægget kan i alt håndtere 500 tons batterier årligt. Det tager cirka to timer at demontere et batteri.
Anlægget, der består af en række specialbyggede containere, har indbygget alarm- og overvågningssystem. Systemet overvåger konstant temperaturudsving i de batterier, der er sat til afladning og/ eller som er i såkaldt kritisk tilstand, oplyser selskabet.