En række forskere hos Danmarks Tekniske Universitet, DTU, vil forsøge at gøre opladere til eksempelvis mobiltelefoner mere effektive. Det skriver Danmarks Frie Forskningsfond i en pressemeddelelse. Hensigten er, at man hurtigt skal kunne lade telefonen, uden at energien bliver omdannet til varme – og dermed går til spilde.
– Du kender godt det her med, at opladeren bliver varm, når telefonen bliver ladet op. Det er faktisk energi, som bliver til varme og går til spilde i stedet for at blive opsamlet i telefonens batteri. Vi vil gerne reducere det varmetab, siger professor på DTU Fysik Cathrine Frandsen, der leder projektet, i pressemeddelelsen.
Varmen opstår ved at strømmens høje frekvenser inducerer hvirvelstrømme i det magnetiske materiale. På grund af elektrisk modstand afsættes der varme. Derfor er tanken, at der skal udvikles materialer, der kan tåle de høje frekvenser uden at blive varme, ligesom der skal bruges nye og mindre magnetiske komponenter.
Hvis projektet lykkes for forskerne, vil det kunne resultere i opladere der ikke alene er mindre, men også bruger mindre strøm. En mobiloplader vil ifølge forskerholdet f.eks. kun fylde en tiendedel af, hvad den gør i dag og bruge syv pct. mindre strøm.
Projektet finansieres af Danmarks Frie Forskningsfond.