Hvis du troede, at din gamle mobiltelefon i skuffen og den støvede printer på loftet var uskyldige rester fra en svunden tid, kan du godt tro om igen. Danmark topper nemlig listen over Europas elektronikskrottere. Med hele 93.940 ton elektronikaffald om året, har vi i Danmark sikret os en plads i førerfeltet – og det er ikke en medalje, vi har lyst til at vinde.
Det lyder som noget fra en futuristisk gyserfilm, men elektronikaffald er vores realitet. Danske virksomheder og forbrugere har et umådeligt talent for at smide it-udstyr på lossepladsen, og det sker ofte længe før udstyret er udtjent. Hvorfor? Fordi vi elsker effektivitet og ikke mindst gadgets, der signalerer innovation og fremtidssikring.
Men prisen er høj. Ikke kun økonomisk, men også miljømæssigt. Faktisk er vores hyppige udskiftning af elektronik en af de største syndere bag det massive bjerg af e-affald, der vokser for hvert år.
Fra januar 2025 skal store danske virksomheder danse efter EU’s nye pibe, nærmere bestemt CSRD-direktivet (Corporate Sustainability Reporting Directive). Det lyder som et tungt bureaukratisk maskineri, men ifølge Lasse Garby, adm. direktør hos 3stepIT, er det en mulighed for at gøre bæredygtighed til en kerneværdi i erhvervslivet.
– CSRD-direktivet kan blive en gamechanger, men kun hvis vi gør det nemt og attraktivt at være bæredygtig. Ellers ender det som GDPR – en administrativ byrde, der mest af alt giver virksomhederne grå hår, siger han.
Garby efterlyser incitamenter, der gør det sjovere og lettere at være grøn. Skattefradrag, offentlig anerkendelse eller andre belønninger kunne være løsninger, der får virksomhederne til at tage bæredygtighed alvorligt.
Måske er det tid til at kigge i egen skuffe – bogstaveligt talt. For hvis ikke vi alle bidrager, drukner vi i vores eget skrot. Og det, kære Danmark, er ikke en fremtid, vi kan være bekendt.