Alt for mange danskere har en eller flere gamle telefoner liggende hjemme i skuffen, uden at de bliver brugt til noget. En ny Epinion-undersøgelse foretaget for Swappie viser, at hele 73 % har mindst én brugt smartphone liggende derhjemme – mange har endda to eller flere.
Situationen er nok velkendt for de fleste: Telefonen er eks. blevet langsom, eller batteriet holder ikke strøm, skærmen kan også være revnet, men i stedet for at få den repareret eller genanvendt, bliver den bare gemt væk.
Et miljømæssigt problem
De glemte telefoner repræsenterer både et miljøproblem og en uudnyttet ressource. Ifølge en undersøgelse af Europa-Kommissionen fra 2023, ligger der op mod 700 millioner ubrugte smartphones i europæiske hjem.
Mange danskere holder fast i deres gamle telefoner, fordi de er bekymrede for datasikkerheden (37 %) eller ikke tror, telefonen har nogen reel værdi længere (30 %). Men realiteten er, at mange enheder sagtens kan repareres og enten sælges videre, eller genanvendes på anden vis.
EU: Reparation af produkter skal være nemmere for forbrugeren
Genbrug og reparation af elektronik spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling. Med det kommende EU-direktiv “Right to Repair“, som træder i kraft mod slutningen af 2025, skulle det blive nemmere for forbrugerne at få deres elektronik repareret.
Der er altså både en økonomisk og miljømæssig gevinst ved at genbruge/videresælge brugte telefoner – så måske er det på tide til at tage et kig på hvad der gemmer sig i skuffen?
Læs også: Nintendo Switch 2 lanceres i juni