Støvsugere

Dyson Cyclone V10 Absolute

Dyson Cyclone V10 er en sindsygt effektiv ledningsfri støvsuger, der nærmest gør det sjovt at komme gennem den ugentlige rengøring.

Jeg har aldrig været typen, der fandt det morsomt, når min 8-årige datter krummer sofa og stuegulv til med kikserester. Det synes jeg stadig ikke. Men jeg tager det ikke så tungt længere og det er der én bestemt årsag til: Dyson Cyclone V10. En ledningsfri støvsuger, der er lige så kraftig som de besværlige gammeldags modeller, der hænger fast i stikkontakten. Mine gulve og mine tæpper har sjældent været så rene, som i de uger, hvor jeg har haft Dyson V10 til anmeldelse.

Mange fordele

Støvsugere er sjældent ”sjove” at bruge. Men Dyson V10 kommer tæt på, fordi den er hylende nem at gå til og fordi den samtidig leverer varen. Den skal bare tages ud af skabet, så er den klar. Der er er ingen ledninger, der skal tilsluttes eller støvsugerrør, der er i vejen. Samtidig er den virkelig effektiv, når man vælger det rigtige af de medfølgende værktøjer. Kun klude og servietter får Dyson V10 til at kapitulere.

 

Prisen er dyr, til gengæld er fordelene mange. Som nævnt hænger den ikke fast i væggen via en ledning, når du skal rundt i huset. Det gør den også ideel til at tage med ud i bilen, når den skal have en omgang. Den optager mindre plads end en traditionel støvsuger og så har den har ikke nogen pose, der skal skiftes. Al snavs havner i vanlig Dyson-stil i en beholder, der kan tømmes direkte ned i skraldespanden efter endt støvsugning.

Og modsat tidligere Dyson-modeller, jeg har prøvet, så er det rent faktisk muligt at tømme beholderen uden at støv og andet letvægstssnask står i en sky omkring skraldespanden. Det skyldes et nyt design, hvor alle komponenter sidder på en lige linje, i modsætning til tidligere, hvor åbningen på beholderen sad under støvsugeren. Her skal røret bare fjernes, så kan beholderen tømmes ved at ”skyde” indholdet ned i skraldespanden.

 

Dublerer som håndstøvsuger

Dyson Cyclone V10 dublerer i øvrigt som håndstøvsuger, da det lange rør kan fjernes og de mange medfølgende værktøjer kan monteres direkte på støvsugeren. 

Der følger disse seks forskellige hoveder med til Dyson Cyclone V10 Absolute-modellen. De to øverste er motoriserede og bruges til glatte gulve og tæpper. Hovedet til venstre i forreste række er også motoriseret og helt oplagt til f.eks. bilen kva sin størrelse.

Der er to motoriserede hoveder til at støvsuge henholdsvis glatte gulve og tæpper. De er virkelig effektive. Til gengæld suger de på batteriet, men mere om det senere. 

Med en 8-årig i en lejlighed med parketgulve har der været rigelig mulighed for at afprøve V10’erens effektivitet og jeg er bestemt ikke blevet skuffet. Den suger ganske enkelt krummer, nullermænd og andre efterladenskaber i sig, så det er en fornøjelse – og det giver en næsten kropslig tilfredsstillelse at køre V10 hen over snavset og se det forsvinde op i beholderen.

 

Jeg har på intet tidspunkt i testperioden haft hverken lyst til eller behov for at hive min ledningsstøvsuger ud af skabet. V10 har klaret alt det, jeg har udsat den for. Selv min bil har V10 forskønnet, takket være det lille motoriserede hovede, der også følger med.

Den er også nem at manøvrere med. Selv om selve støvsugeren er rimelig tung, så har den en god balance og støvsugerhovederne drejer på en femøre, så det er nemt at komme rundt. Hovederne er også så tilpas lave, at de kan komme ind under radiatorer og møbler.

Batteriet er akilleshælen

Som i al andet batteridrevet elektronik, er det batteriet, der er akilleshælen. Dyson lover op til en times batterilevetid, men i virkelighedens verden ser det altså noget anderledes ud. Dysons fine tid er baseret på at man ikke bruger nogle af de medfølgende motoriserede støvsugerhoveder, ligesom man skal holde sig langt væk fra knappen der aktiverer maksimal sugeevne. Så kan man måske klemme en time ud af den. Men bruges støvsugeren i en helt normal rengøring, hvor der både suges tæpper og gulve med de medfølgende værktøjer, så kan du godt trække i hvert fald 60-70 procent fra den tid.

 

Jeg fik typisk mellem 20-30 minutters støvsugning ud af en opladning, hvor jeg kørte på medium power. Giver du den fuldt skrald på maksimal sugestyrke og med motoriseret støvsugerhovede, skal du ikke regne med mere end 6-7 minutters batterilevetid. Men det er altså heller ikke ofte, man har behov for det!

Det generer mig en smule, at batteriet ikke kan udskiftes. Som vi alle ved, slides batterier ned over tid – og skal jeg give knapt fem tusinde kroner for en støvsuger, så skal den altså holde i mere end to-tre år. Ved lanceringen lovede Dyson omkring 15 års batterilevetid ved ”normalt brug”, hvilket blev defineret ved 800 ladecykluser. Det tager nok nogle år at modbevise, men jeg forbeholder mig retten til at være skeptisk.

 

Pengene værd?

Inden jeg prøvede at leve med Dyson Cyclone V10 ville jeg næppe give fem tusinde kroner for en ledningsfri støvsuger. Men en lille måned med V10 hængende på køkkenvæggen har ændret min mening. Det er simpelthen både nemmere og en smule sjovere at gøre rent – og den ugentlige støvsugning er splittet op, fordi jeg er langt mere tilbøjelig til at gribe V10 og fjerne nullermænd og andre uønskede elementer løbende. 

Ja, fem tusinde kroner er saftsusemig mange penge for en støvsuger. Men V10 er kraftig nok til at erstatte en traditionel ledningsmodel og fleksibel nok til at dublere som håndstøvsuger – og set med de øjne, så får jeg faktisk to støvsugere til prisen. Og så er den både praktisk og bekvem på samme tid.

 

Dyson Cyclone V10 får en anbefaling med herfra.

Dyson Cyclone V10

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.