Elon Musks firma Neuralink, der udvikler brugerflader mellem hjerner og maskiner, viste i aftes noget af sin teknologi til offentligheden for første gang, fortæller New York Times . Firmaet håber, at de ved at vise deres fremskridt kan tiltrække kvalificerede jobansøgere. Neuralinks mål er på sigt at skabe enheder, der kan indopereres i mennesker med lammelser, så de kan betjene telefoner og computere.
Neuralinks første store fremskridt er fleksible “tråde”, der ikke alene kan overføre flere data men også minimerer risikoen for skader på hjernen, da de i modsætning til nuværende løsninger, er bløde. Trådene er 4 til 6 micron – en micron svarer til 1/1000 millimeter. Trådene sender hjernens data videre til Neuralinks N1-sensor, der skal opereres ind i kroppen, hvor den igen kommunikerer med en enhed, der placeres bag øret. Enheden, der ligner et høreapparat, er den eneste del af kæden, der har brug for batteri. Hele systemet skal styres og betjenes ved hjælp af en iPhone app.
Systemet testes løbende på rotter, men Musk fortalte også, at det er lykkes for Neurolink at bruge systemet på en abe, der blev i stand til at styre en computer med hjernen alene.
Appen der styrer N1-systemet. N1-chippen. Trådene er tyndere end hår. Her monteret på en fingerspids. I øjeblikket skal trådene opereres ind i hjernen med bor, men på sigt håber Neuralink at det vil kunne gøres med laser i stedet. Firmaet har udviklet en maskine, der kan indoperere seks tråde med 192 elektroder i minuttet helt automatisk. Maskinen, der ligner en mellemting mellem et mikroskop og en symaskine, undgår automatisk blodårer, hvilket vil nedsætte risikoen for betændelse i sårene.
Systemet er endnu ikke godkendt til brug på mennesker, men når forsøgene med rotter har vist at systemet er stabilt vil det være et naturligt næste skridt. Det vil dog ikke være lige om hjørnet.
Elon Musks præsentation kan ses på YouTube .