Elon Musks voksende politiske kontroverser kaster lange skygger over hans forretningsimperium. Den italienske regering har valgt at sætte forhandlinger med Musks satellitinternettjeneste, Starlink, i bero. Det oplyser landets forsvarsminister, Guido Crosetto, i et interview.
“Alt er gået i stå, dels fordi fokus er skiftet fra selve Starlink til udtalelser fra og om personen Elon Musk,” forklarer ministeren.
Italien har ellers været i gang med at undersøge mulighederne for at indgå en aftale på hele 1,5 milliarder euro med Starlink, som skulle levere krypteret satellitkommunikation til brug i konflikt- og kriseområder. Men Musks tætte forbindelse til Donald Trump og hans åbne støtte til ydre højrefløjspolitik i USA har fået flere italienske politikere til at trække i nødbremsen.
For blot en uge siden blev Starlink installeret i Det Hvide Hus, og ugen før promoverede Trump Tesla offentligt på plænen foran samme bygning. Disse udmeldinger og optrædener har ført til øget kritik — ikke bare af Musk, men også af Donald Trumps administration, der beskyldes for at bryde love og underminere demokratiske institutioner.
En splittet politisk scene
I Italien har debatten om sikker satellitkommunikation udviklet sig til en regulær politisk fløjkrig. Mens premierminister Giorgia Melonis regering længe har set Starlink som en oplagt løsning, advarer oppositionspartier mod at gøre sig afhængig af en amerikansk virksomhed, der i høj grad styres af én mand — og en mand, der i stigende grad forbindes med kontroversielle holdninger.
Bekymringen er ikke grebet ud af det blå. For nylig rapporterede flere amerikanske medier, at USA kunne finde på at afskære Ukraine fra Starlink, medmindre landet indgår en lukrativ mineralhandelsaftale med USA — noget Musk selv har benægtet. Alligevel har netop hans kontrol med Ukraines internetadgang skabt uro, ikke kun i Italien, men bredt i Europa, hvor flere lande overvejer, hvordan man reducerer afhængigheden af ikke-europæisk teknologi i kritisk infrastruktur.
Musk-effekten rammer bredt
For Elon Musk er det blot endnu en i rækken af tilbageslag. Hans støtte til Trump og den yderste højrefløj har fået konsekvenser, ikke bare politisk men også økonomisk. Salget af Tesla-biler i Europa er dykket med hele 58 procent i årets første to måneder, og analytikere peger på, at Musks image spiller en stor rolle.
“Der er ingen tvivl om, at ‘Musk-effekten’ har påvirket Teslas salg — på samme måde som hans ry påvirkede Twitter, da han overtog og omdøbte platformen til X,” udtaler Andrew Fellows, ekspert i bilindustrien hos det globale konsulentfirma Star.
Tesla-aktien er faldet 40 procent siden årsskiftet, og modstanden mod virksomheden går langt ud over aktiemarkedet. I flere europæiske lande er der rapporteret om hærværk mod Tesla-forhandlere, brændte biler og tilsvinede ladestationer. I Berlin blev der sågar projiceret et billede op på Teslas gigafabrik, hvor Musk ses i en nazilignende hilsen ledsaget af ordet “Heil”.
Som vi kunne fortælle forleden er der i Canada indført en række benspænd for Tesla.
I takt med at Musk blander sig mere i politik, bliver det sværere for hans virksomheder at holde forretning og ideologi adskilt. Italien er måske det første land til at trykke på pauseknappen — men næppe det sidste.