En “helt særlig situation” i Borgerservice i en række kommuner landet over betyder nu, at slutdatoen for, hvornår alle skal have fået MitID, rykkes til den 31. oktober 2022. Det fortæller Digitaliseringsstyrelsen i dag.
Det skal give borgere, der skal have hjælp i Borgerservice til skiftet, mulighed for at nå det på trods af lange ventetider en del steder i landet. Udrulningen vil dog fortsat foregå i højt tempo, loves det, så flest mulige er flyttet pr. 30. juni 2022.
– De fleste kan selv få deres MitID hjemmefra, men nogle borgere skal forbi Borgerservice i forbindelse med overgangen. Her må vi konstatere, at ekstraordinære situationer som flygtningestrømmen fra Ukraine, ændrede pasregler og en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet har gjort, at der er kommet et ekstra uforudset pres på Borgerservice, forklarer Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen.
De fire ekstra måneder har således først og fremmest til formål at sikre, at man ude i landets kommuner kan imødekomme alle borgere, der har brug for hjælp i Borgerservice.
Papkortet er udfordringen
De europæiske regler på betalingsområdet gør, at bankerne ikke må acceptere, at log-on til netbank sker med anvendelse af NemID-papkortet. Kortet kan kopieres og ikke lever op til EU-krav om stærk kundeautentifikation (eller 2-faktor autentifikation).
– Det er helt afgørende, at så få som muligt bruger papkortet. Det bør kun bruges af borgere der ikke har kunnet få MitID endnu. Man skal som udgangspunkt benytte NemID-nøgleappen, hvis man ikke har fået sit MitID endnu, fortæller Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
I alt skal omkring 5 millioner have MitID. Heraf har cirka 3,4 millioner allerede skiftet. Hver uge får ca. 150.000 borgere oprettet MitID. Alle NemID-brugere skulle have fået MitID senest 30. juni i år. Dette sluttidspunkt rykkes altså nu til den 31. oktober.
Eksperter har tidligere kritiseret sikkerheden i MitID – det kan du læse mere om her.