ElbilerTophistorie

EU overvejer at droppe Kinatold på elbiler

EU og Kina forhandler om at droppe den såkaldte Kinatold på elbiler. I stedet vil de sikre fair konkurrence med en mindstepris – og dermed sætte punktum for en bitter handelsstrid.

EU og Kina er på vej mod en opsigtsvækkende handelsaftale, der kan sætte punktum for de høje toldsatser på kinesiske elbiler. Ifølge kilder, der har talt med den tyske avis Handelsblatt, har parterne indledt forhandlinger om at skrotte de omstridte straffetolde – og i stedet indføre en prisgulvsmodel, der skal sikre fair konkurrence.

Initiativet kommer i kølvandet på voksende global uro, særligt ansporet af USA’s uforudsigelige handelspolitik under præsident Donald Trump. I ly af uroen har EU og Kina, verdens næst- og tredjestørste økonomier, ifølge Handelsblatt fundet fælles fodslag i ønsket om at styrke åbne markeder frem for protektionisme.

 

EU’s handelskommissær Maros Sefcovic skal have taget de første skridt mod en ny aftale under et besøg i Beijing i slutningen af marts, hvor han mødtes med Kinas handelsminister Wang Wentao.

Baggrunden er, at EU sidste år besluttede at pålægge kinesiske elbiler ekstra told på op til 45,3 procent – den såkaldte Kinatold. Målet var at beskytte europæiske bilproducenter mod den strøm af billige og statsstøttede kinesiske modeller, som truede med at underminere markedet. Ikke alle blev dog ramt lige hårdt: Geely og BYD slap relativt billigt, mens statsejede SAIC Motors fik de hårdeste slag.

 

Men ikke alle europæiske aktører har været begejstrede for toldmurene. Flere store bilproducenter, særligt i Tyskland, har åbent kritiseret EU’s linje – blandt andet fordi de selv producerer elbiler i Kina til det europæiske marked.

Nu vil EU og Kina altså forsøge en anden vej: prisforpligtelser. Ideen er at fastsætte en mindstepris for kinesiske elbiler, så de ikke kan dumpes på det europæiske marked til statsstøttede spotpriser – uden at skulle ty til straffetold.

Forhandlingerne er stadig i gang, og intet er endeligt besluttet. Men hvis parterne når til enighed, kan det markere en ny æra i samarbejdet mellem EU og Kina – og samtidig sende et klart signal om, at handelskrige ikke nødvendigvis er vejen frem.

 

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.